Local

Mircea Geoană, participant la un eveniment organizat de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Despre ce a discutat cu elevii?

Publicat: 21 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mircea Geoană participant la un eveniment organizat de Colegiul Național Vasile Alecsandri din Iași Despre ce a discutat cu elevii
Elevii ieșeni au particpat la „MIRacol ÎMPREUNĂ”, un eveniment pe tema păcii și a drepturilor omului

Celebrarea Zilei Europei s-a încheiat la Iași cu proiectul „MIRaculul ÎMPREUNĂ”, unde a fost invitat și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, un politician din țara noastră. Evenimentul a fost organizat de echipa EPAS (Școli Ambasador ale Parlamentului European) de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din municipiul Iași. Pe lângă elevii ieșeni, și alți tineri din Republica Moldova s-au bucurat de această întâlnire.

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a organizat evenimentul „MIRacolul ÎMPREUNĂ”, ca ultimă acțiune desfășurată cu ocazia Zilei Europei. Pe data de 18 mai 2022, elevii au fost invitați să poarte discuții despre valorile și principiile europene promovate astăzi, dar în special despre pace. La proiect au participat și reprezentanți ai Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău. Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași se bucură de titlul de Școală Ambasador a Parlamentului European.

o proiectie cu un poster si videoconferinta
Proiectul a fost desfășurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Școală Ambasador a Parlamentului European

un grup de elevi in fata unei proiectii
La acest eveniment a participat și Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO

Recent, șirul de evenimente destinat Zilei Europei la Iași a fost încheiat cu proiectul „MIRacolul ÎMPREUNĂ”, unde interesul a fost alocat promovării valorilor și principiilor europene, a cooperării dintre statele din Uniunea Europeană și NATO și a respectării democrației. Organizatorii evenimentului au explicat că au ales acest titlu datorită cuvântului Mir (Мир) care, tradus în limba rusă, înseamnă „pace” sau „lume”.

„La inițiativa doamnei profesor Mihaela Popa, evenimentul s-a bucurat de prezența domnului Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, dar și președinte fondator al Institutului Aspen din România – în acest fel continuând seria întâlnirilor cu personalități contemporane, organizate de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în calitatea sa de Școală Ambasador a Parlamentului European”, au declarat reprezentanții Colegiului Național „Vasile Alecsandri”.

Împreună cu elevii ieșeni, și tinerii din Republica Moldova, de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău au putut să se bucure de această inițiativă. Reprezentanți ai acestei unități de învățământ de peste Prut au avut posibilitatea să participe activ în cadrul proiectului.

 intrarea in liceul Vasile Alecsandri
Colegiul Național „Vasile Alecsandri” se bucură de titlul Școală Ambasador a Parlamentului European

Mircea Geoană, invitat de onoare în cadrul evenimentului

liceul teoretic Vasile Alecsandri din Chisinau
Elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău a fost și ei prezenți la discuții

Cu prilejul acestei acțiuni, echipa EPAS din Iași a făcut tot posibilul să le aducă elevilor o persoană care este foarte familiară cu tema discuției și care le poate explica ce înseamnă cu adevărat pacea, democrația și valorile promovate de NATO. Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a purtat discuții cu tinerii despre valorile democratice, libertatea, drepturile omului și despre rolul NATO în protejarea și promovarea acestor principii. Acesta a descris și eforturile României în susținerea acestor aspecte importante, mai ales în contextul internațional.

Acesta a mai adăugat că școala și facultatea sunt doar o parte din ceea ce ar trebui să însemne procesul de învățare, care se întinde pe tot parcursul vieții și în orice context al ei. De asemenea, susține că orice lucru poate reprezenta o sursă de experiență și informații care poate ajuta ulterior în viața profesională. Reuniunea a prilejuit și un schimb de opinii între Mircea Geoană și elevii alecsandriști prezenți privind provocările la adresa păcii. Acesta a precizat că pacea și stabilitatea sunt precondiții pentru tot ceea ce fac oamenii și a îndemnat elevii să prețuiască valorile democratice și faptul că România este membru al UE și NATO.

„Evenimentul la care a participat domnul Dan Mircea Geoană a fost o oportunitate de a învăța elevii despre democrație, libertate și cooperare, valori necesare pentru creionarea unei societăți pașnice și tolerante, despre selectarea atentă a surselor de informare” a declarat Mihaela Ionescu, director adjunct al Colegiului Național Vasile Alecsandri și coordonatorul proiectului EPAS.

Proiectul organizat de echipa EPAS de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a reprezentat o oportunitate pentru elevii ieșeni de a afla mai multe despre valorile europene și despre protejarea păcii.

Adauga un comentariu