Sport

Mircea Lucescu împlinește 75 de ani. Ce salariu va avea la Dinamo Kiev pe sezon

Publicat: 29 iul. 2020
ALT=
Mircea Lucescu împlinește 75 de ani. Ce salariu va avea la Dinamo Kiev pe sezon

Mircea Lucescu împlinește 75 de ani împlinește astăzi, 29 iulie 2020, 75 de ani și întreg fotbalul românesc îl sărăbătorește pe unul dintre cei mai buni antrenori români din toate timpurile.

Cea mai bună perioadă a sa se leagă de Șahtior Donețk, cu care a câştigat de opt ori campionatul, de cinci ori Cupa Ucrainei şi de alte şapte ori Supercupa. De asemenea, a câștigat și Cupa UEFA în 2008.

Lucescu a mai ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, cu Dinamo Bucureşti, în sezonul 1989-1990 şi în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Galatasaray Istanbul, în sezonul 2000-2001.

Mircea Lucescu împlinește 75 de ani: Supercupa Europei cu Hagi și Popescu

În 2000, imediat după ce a preluat echipa Galatasaray, Lucescu a câştigat Supercupa Europei, alături de Gheorghe Hagi şi Gică Popescu, jucători la acea vreme.

Mircea Lucescu are performanțe și ca selecționer al României. A dus naționala la EURO 1984, deși era într-o grupă din care mai făceau parte Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru.

Mircea Lucescu s-a născut pe 29 iulie 1945 şi a antrenat de-a lungul carierei formaţiile Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş, Şahtior Doneţk, Zenit, precum şi echipa naţionalele României și Turciei.

Cum a început să joace fotbal

Mircea Lucescu a rememorat momentele în care era doar un copil, dar ubea fotbalul. Nu avea posibilităţi materiale şi fabrica mingile din ciorapi şi juca fotbal „pe marginea şanţului”, cu ceilalţi copii/

„N-aveam alte posibilităţi, jucării. Doar căţăratul prin pomi, săritul gardurilor, alergări prin mirişte, alergări după tramavai. Şi acolo unde stăteam noi, pe marginea şanţului, jucam fotbal. Eu de când mă ştiu am împins o minge, dar minge adevărată n-am auzit niciodată când am fost copil. Când eram mic, le făceam noi din ciorapi din cârpe de peste tot. De ce ciorapii? Pentru că ciorapii erau foarte elastici, când făceai o minge din ciorapi, mingea mai şi sărea, nu era doar d-aia care rămânea pe pământ. Pe urmă, sigur, cu trecerea timpului, în ciorapii ăia băgam şi o minge mică de cauciuc, care să-i dea şi mai multă elasticitate”, a povestit Mircea Lucescu.

Mircea Lucescu împlinește 75 de ani: Cum a ajuns selecționerul României

Mircea Lucescu a povestit cum a semnat contractul de selecționer al echipei naționale. S-a întâmplat în 1983, după un meci cu Cipru din calificările pentru Campionatul European din 1984.

Era selecționer „interimar” la echipa națională, dar și antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara, iar FRF a vrut să-l aducă definitiv la echipa națională.

„După meciul cu Cipru încep presiunile asupra mea să renunț la Hunedoara și să preiau echipa națională cu normă întreagă. Îmi aduc aminte că dusesem echipa națională un spirit, de a-i ține apropiați, cu familiile, cu soțiile.

I-am dus la mare, și acolo a apărut un reprezentant al Consiliului Național, cu cravată. Noi eram pe plajă toți. Mi-a spus că dacă nu semnez, pe el îl dă afară. Acolo pe plajă am semnat contractul cu FRF și am acceptat să părăsesc Hunedoara”, rememorează Mircea Lucescu.

Ce salariu va avea la Dinamo Kiev pe sezon

În ziua în care s-a aflat că Mircea Lucescu este acasă la Igor Surkis pentru a semna un contract cu Dinamo Kiev, ucrainenii au scris că salariul cu care a fost convins antrenorul să parafeze înţelegerea este de 3 milioane de euro.

Românul are un salariu important, dar care este departe de suma vehiculată de presa ucraineană. Din câte se pare, Mircea Lucescu va câştiga din contract 1,2 milioane de euro.

Nu este o sumă mică, dar e departe de salariul anunțat de ucraineni şi mai puţin de jumătate decât a câştigat din ultimul contract, la naţionala Turciei.

Mircea Lucescu a plecat luni cu avionul spre Ucraina. Rămâne de văzut dacă în urma schimbului de scrisori dintre antrenorul român şi patronul lui Dinamo Kiev, Igor Surkis, câştig de cauză va avea omul de afaceri ucrainean, iar Lucescu va începe treaba.

Adauga un comentariu