Prima pagină » Local » Misterul donării de sânge la Iași. Care este necesarul zilnic la Centrul de Transfuzie Sangvină

Misterul donării de sânge la Iași. Care este necesarul zilnic la Centrul de Transfuzie Sangvină

18 ian. 2023, 02:00,
Cosmina PANAINTE în Local

Misterul donării de sânge la Iași trebuie elucidat. De ce sunt atât de puțini donatori la Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) din Iași? Dr. Alina Pleșu, coordonator al Centrului de Transfuzii din Iași, susține că în această perioadă sunt 35-40 de donatori, în timp ce necesarul ar fi de 70 de donatori pe zi. Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să îndeplinească anumite condiții

Donarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sangvină (CTS) din Iași este un act medical lipsit de riscuri, dacă ești sănătos și pregătit psihologic. În timpul donării nu există riscuri de contaminare, materialele fiind de unică folosință, sterile, iar personalul medical este foarte atent la regulile de igienă. Cu această ocazie îți faci și analize gratuite.

Explicații în legătură cu misterul donării de sânge la Iași

Alina Plesu

Periodic, se organizează campanii de donare de către Centrul de Transfuzie Sangvină Iași, condus de dr. Alina Pleșu

În perioada de după sărbătorile de iarnă, donatorii de sânge se împuținează din diverse motive. Dr. Alina Pleșu, coordonator al CTS din Iași, menționează că asta e o situație care se repetă în fiecare an în această perioadă. Probabil că cetățenii își focusează atenția pe schimbările pe care vor să le facă în anul ce urmează, dar, indiferent de perioadă, mereu vor fi persoane a căror viață depinde de sângele unui donator. În acest mod se pot focusa și asupra felului în care ar putea să schimbe viața altcuiva.

„În perioada aceasta avem zile cu 35-40 de donatori și sunt zile când depășim 50 de donatori pe zi. Necesarul ar fi de 70 de donatori pe zi ca să putem să asigurăm toată cererea din spitale. La nivel de consumatori, Spitalul «Sf. Spiridon» este pe primul loc, urmat de Institutul Regional de Oncologie”, afirmă dr. Alina Pleșu.

Ieșenii vin la donat pentru beneficiile materiale sau pentru că vor să ajute?

 intrarea centrului de transfuzie sangvina din iasi

Un donator poate salva viața a minim două persoane cu o singură donare

„Nu cred neapărat că vin pentru acele vouchere, acel card electronic, pentru că suma nu e așa mare. Cred că sunt persoane care pur și simplu doresc să ajute și își dau seama de importanța donării”, mărturisește dr. Alina Pleșu.

Studiile recente arată că donarea de sânge reduce cu 30 la sută riscul apariției bolilor cardiovasculare, deoarece scade tensiunea arterială. De asemenea, s-a dovedit că donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației.

„Sunt persoane care nu cunosc beneficiile donării. Sunt persoane care nu își dau seama care este necesarul de sânge pentru a acoperi toate intervențiile chirurgicale, toate accidentele, toți pacienții oncologici. Sunt donatori care vin, văd ce înseamnă donarea, văd că nu este un lucru dificil, că nu este dureros și promit că revin. De asemenea, stând de vorbă cu personalul în toate etapele de triaj, își dau seama de importanța donării și în ce scop le este folosit sângele”, adaugă coordonatorul CTS Iași.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un donator pentru a rezolva misterul donării de sânge la Iași

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 62 de ani. Greutatea va fi corelată cu înălțimea, dar trebuie să fie mai mare de 60 kg. Tensiunea arterială este un alt element important de care trebuie ținut cont. Cea sistolică trebuie să fie cuprinsă între 100-180 mmHg, iar cea diastolică, între 60-100 mmHg. Temperatura corporală trebuie să fie mai mică de 37,5 °C.

Înainte de donare, trebuie să mai fie îndeplinite anumite cerințe de către donatori. Micul dejun trebuie să fie bogat în glucide. Nu trebuie consumate medicamente, mai ales anticoagulante, antidiabetice sau aspirină. Donatorii trebuie să se afle într-o stare bună de sănătate, trebuie să aibă o igienă personală adecvată și nu trebuie să aibă, la locul de recoltare, eczeme sau răni. Foarte important este ca înainte să nu fie consumate grăsimi, alcool sau tutun. În final, mai e nevoie doar de un act de identitate, în original.

Misterul donării de sânge la Iași nu e chiar atât de greu de dezlegat. Este important ca donarea să fie un aspect adânc înrădăcinat în conștiința societății și promovat oricum, oricând, oriunde. Trebuie făcut apel la bunăvoința umană!

„Ce pot să spun este că în momentul în care există un caz mediatizat pe o rețea de socializare avem și noi donatori mai mulți”, încheie dr. Alina Pleșa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`