Local

Mai mulți pacienți din Iași au nevoie urgentă de sânge! Se fac apeluri disperate: „Haideți să facem un bine împreună!”

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Mai mulți pacienți din Iași au nevoie urgentă de sânge Se fac apeluri disperate Haideți să facem un bine împreună
Mai mulți pacienți din Iași au nevoie urgentă de sânge!

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași fac din nou apeluri disperate către populație! Se caută donatori pentru mai mulți pacienți din Iași care au urgentă nevoie de sânge

Trei pacienți din Iași așteaptă cu sufletul la gură o picătură de sânge! Pe pagina de Facebook a celor de la „Donează Sânge, Fii Erou – Iași” se fac zilnic apeluri de donare pentru mai mulți pacienți din Iași. Doar în ultimele două zile, au fost publicate anunțuri pentru o pacientă internată la IRO, un pacient ce urmează să fie supus unei operații de bypass și un bărbat ce a suferit un traumatism cranian și un AVC. Trebuie menționat că nu contează grupa de sânge.

„Dragi eroi, Lidia Doboș are nevoie de noi! Are nevoie de sânge, iar orice grupă este bine-venită. Este internată la IRO Iași. Și Alexandru Minea Cristian are nevoie de noi! Și la el orice grupă este bine-venită. Acesta va fi supus unei operații de bypass. Un al treilea pacient care are nevoie de sânge, indiferent de grupă, este Laurențiu Chirilov. Acesta a suferit un traumatism cranian și un AVC. Haideți să facem un bine împreună!”, au precizat reprezentanții proiectului „Donează Sânge, Fii Erou – Iași”.

Rezervele de sânge nu sunt niciodată suficiente

Medicii ieșeni luptă zilnic cu o problemă ce pare că nu se mai sfârșește! Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Această situație se regăsește în toate spitalele, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve sanguine din toate celelalte centre din zona Moldovei. Tot din cauza lipsei de sânge, intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor.

Condiții pentru a putea dona

Toate persoanele care doresc să doneze sânge pot să se prezinte la sediul CRTS Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 07:30–11:00, 11:30–13:30. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea de minimum 60 de kilograme, pulsul trebuie să fie între 60 si 100 de bătăi pe minut, iar tensiunea arterială cuprinsă între 120/70 și 180/100 mmHg.

„Pacientul trebuie să prezinte în ziua donării un act de identitate. Este recomandat să consume un mic dejun fără grăsimi. Aceștia trebuie să aștepte 6 luni de la ultima intervenție chirurgicală, stomatologică sau de la efectuarea unui tatuaj. De asemenea, consumul de alcool e interzis cu 72 de ore anterior donării. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu pot dona sânge. Este necesar să nu fi făcut vreun vaccin în ultimele două săptămâni. Nu se poate dona dacă urmează un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticoncepționale. În același timp, să nu prezinte alergii și să nu sufere de boli infecțioase cronice, cum ar fi tuberculoza și hepatita virală, sau de boli autoimune”, au precizat reprezentații CRTS Iași.

În fiecare zi, la Iași, este nevoie urgentă de sânge!

Comentarii
Adauga un comentariu