National

Modificări în sistemul de învățământ! Teza ar putea fi înlocuită cu un alt tip de evaluare

Publicat: 02 nov. 2020
Elevi care stau în bănci și scriu
Potrivit secretarului de stat, există varianta eliminării tezei şi înlocuirea acesteia cu o "evaluare sumativă"

Luminița Barcari, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a anunțat că teza ar putea fi înlocuită cu un alt tip de evaluare. Secretarul este de părere că elevii nu ar trebui tratați discriminatoriu, indiferent de scenariul pe care fiecare școală îl aplică, pentru desfășurarea cursurilor. Aceasta mai susține că „ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni” și vine cu propunerea evaluării sumative.

Luminița Barcari spune că este luată în calcul varianta eliminării tezei şi înlocuirea acesteia cu o „evaluare sumativă”, care să fie notată normal, în contextul în care elevii au cursuri online. În acest fel, toți elevii vor avea șanse egale.

Aceasta a arătat că problema adusă în discuție apare în cazul elevilor care învaţă online.

„Pentru şcolile care funcţionează în scenariul verde nu se pune problema, această evaluare sumativă – lucrare scrisă la disciplina respectivă – poate fi dată în condiţii normale. În scenariul galben, evident, în momentul în care se întorc în şcoală elevii care au învăţat online pot susţine această lucrare scrisă cu acelaşi tip de itemi folosiţi pentru cealaltă jumătate de clasă. Problema se pune acolo unde copiii sunt în scenariul roşu”, a explicat secretarul de stat, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Educației are în plan să-i învețe pe profesori cum să-i evalueze pe elevi în mediul online

Secretarul de stat a completat că Ministerul Educaţiei plănuiește să organizeze webinare la care profesorii să înveţe cum ar putea să evalueze în mediul online.

„Varianta este ori să mergem în continuare (…) pe teză, doi să înlocuim teza, pentru că nu putem aplica în mod discriminatoriu: ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni. Deci, ori să înlocuim acest tip de evaluare scrisă cu o evaluare sumativă, dar care să fie notată normal, nu să aibă ponderea pe care o are teza în mod normal – 25% din medie. Există şi varianta eliminării tezei şi înlocuirea cu această evaluare sumativă. (…) Nu este o decizie simplă. Până la urmă, elevul trebuie să fie evaluat, dar, în acelaşi timp, trebuie să aibă şanse egale la o evaluare corectă şi obiectivă”, a menţionat secretarul de stat.

Pentru a alege cea mai bună soluție, Luminița Barcari transmite că MEC se consultă pe această temă şi cu inspectoratele şcolare.

„Ne consultăm inclusiv cu inspectoratele, pentru că este o temă de mare interes, vrem să luăm cea mai bună decizie. Din feedback-urile pe care le-am primit sunt şi păreri pro şi păreri contra. Vom analiza”, a transmis ea.

Monica Anisie, apel către ISJ: „Să intensifice activitatea de monitorizare a lecțiilor desfășurate în sistem online”

Astăzi, 2 noiembrie, Ministrul Educației Monica Anisie a făcut un apel către Inspectoratele Școlare Județene. Monica Anisie a cerut monitorizarea lecțiilor online, ca urmare a unor sesizări primite din partea părinților și elevilor.

„Vreau să fac un apel către inspectorii școlari: să intensifice activitatea de monitorizare a lecțiilor desfășurate în sistem online, pentru că în cadrul MEC vin tot mai dese semnale din partea părinților și elevilor că nu se desfășoară aceste activități didactice în sistem online”, a precizat Monica Anisie.

Adauga un comentariu