Eveniment-Social

Momente emoționante de reamintire! In memoriam Paul Iancu, regretatul scriitor și muzeograf, fostul director al Muzeului Viei și Vinului din orașul Hârlău

Publicat: 24 sept. 2021
Paul Iancu, regretatul scriitor și muzeograf și Muzeul Viei și Vinului din cadrul Complexului Muzeal Național
In memoriam Paul Iancu, regretatul scriitor și muzeograf, fostul director al Muzeul Viei și Vinului din orașul Hârlău, Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași. Acesta care a murit în anul 2017

Paul Iancu, regretatul scriitor și muzeograf, fostul director al Muzeul Viei și Vinului din orașul Hârlău, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a murit în anul 2017 (17 septembrie). Acum, cei care l-au cunoscut îi aduc un ultim omagiu celui care a fost dramaturg și istoric. Directorul Muzeului Viei și Vinului avea 77 de ani și era cunoscut ca un om implicat în activități culturale și școlare, punând bazele mai multor evenimente aparte

In memoriam Paul Iancu, regretatul scriitor și muzeograf, fostul director al Muzeului Viei și Vinului din orașul Hârlău – Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași. Acesta a murit în anul 2017 (17 septembrie), iar acum, cei care l-au cunoscut îi aduc un ultim omagiu celui care a fost dramaturg și istoric. Acesta avea 77 de ani și era cunoscut ca un om implicat în activități culturale și școlare, punând bazele mai multor evenimente aparte.

Patru ani de la plecarea la cele veșnice a acestei personalități marcante a Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași

Paul Iancu s-a născut la 29 iunie 1941 în Costești, județul Iași. Era o personalitate cunoscută atât ca autor de cărți, cât și pentru activitățile desfășurate ca fost director la Casa de Cultură din Hârlău, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău. Ca președinte al Fundației Culturale „Petru Rareș”, a fost inițiatorul și directorul Teatrului Popular „Petru Rareș”, ce a adus pe scenă în cele peste 600 de spectacole teatrale mari actori și artiști ai României. Paul Iancu a fost cetățean de onoare al orașului Hârlău.

„Drumul Hârlăului este, ca în vremurile de odinioară, când Ștefan cel Mare și Sfânt îl bătea în goana cailor, prăfuit și anevoie de străbătut, fiind în reparație capitală, iar târgul străvechi te întâmpină cu aceeași liniște patriarhală de pe vremea marelui voievod. Singure, automobilele și clădirile multietajate ne aduc aminte că suntem în alt secol. Undeva aproape de malul Bahluiului, pe strada care poartă numele logofătului Ioan Tăutu, unul dintre dregătorii credincioși ai lui Vodă, își așteaptă cuminte vizitatorii Muzeul Viei și Vinului, «cântecul de lebădă» al scriitorului și muzeografului hârlăuan Paul Iancu„, rememorează duios Dan Degeratu, reprezentant CMNM.

Chiar de la intrarea în vechiul conac (Muzeul Viei și Vinului), orânduite în mersul acelor de ceasornic, încăperile sunt botezate după ciclul etern al vieții: Nașterea, Nunta și Sfârșitul

Acesta continuă și transmite:

„Este început de toamnă, de câteva zile s-au împlinit 4 ani de la plecarea la cele veșnice a acestei personalități marcante a Complexului Muzeal Național «Moldova», iar pașii noștri prin vechea curte boierească sunt însoțiți de șoaptele frunzelor îngălbenite ale prunilor ce străjuiesc imobilul. Chiar de la intrarea în vechiul conac, orânduite în mersul acelor de ceasornic, încăperile sunt botezate dupa ciclul etern al vieții: Nașterea, Nunta și Sfârșitul. Obiectele din aceste încăperi ne aduc aminte de povestirile lui Creangă și, în egală măsură, de romanele istorice ale marelui Sadoveanu. Cu o imperceptibilă tristețe în ochii de culoarea cerului senin, gazda noastră ne spune povestea muzeului și a lucrurilor așezate frumos prin încăperile în care, odinioară, generații după generații de boieri moldoveni și-au trăit viețile lor împlinite, puse în slujba domniei”, mai amintește Dan Degeratu.

Un scriitor din celălalt capăt al lumii, pe numele său Mark Twain, spunea odată că în viața omului sunt două zile cu adevărat importante: ziua în care te-ai născut și ziua în care ai aflat de ce!

Din câteva fotografii de grup, Paul Iancu ne privește cald, cu aceiași ochi albaștri, bucurându-se de oaspeții care i-au călcat pragul.

„Un scriitor din celălalt capăt al lumii, pe numele său Mark Twain, spunea odată că în viața omului sunt două zile cu adevărat importante: ziua în care te-ai născut și ziua în care ai aflat de ce! Pentru cei mai mulți dintre noi, cea de-a doua zi rămâne un mister, dar cred că muzeograful Paul Iancu a înțeles de ce s-a născut în fiecare clipă în care, cu căldură și pasiune, a călăuzit miile de oaspeți ai muzeului prin lumea fascinantă a obiceiurilor satului moldovenesc de altădată. Cu părere de rău, ne luăm rămas bun de la gazda care ne urează cele cuvenite, zâmbindu-ne din ochii azurii, de o imperceptibilă tristețe. Numele său este Lorela Iancu”, a conchis Dan Degeratu, CMNM Iași.

Adauga un comentariu