Local

Mortalitate piscicolă în lacul Ezăreni din Iași. Cum explică specialiștii prezența peștilor morți în apa de la marginea orașului

Publicat: 07 iul. 2020
Mortalitatea piscicolă din lacul Ezăreni este cauzată de lipsa de oxigen din apă și temperaturile ridicate din ultima perioadă
Mortalitatea piscicolă din lacul Ezăreni este cauzată de lipsa de oxigen și temperaturile ridicate

În ultima perioadă a fost înregistrată din nou mortalitate piscicolă în lacul Ezăreni din Iași. Specialiștii explică prezența peștilor morți pe apa de la marginea orașului prin temperaturile extrem de ridicate, fiind vorba despre fenomene naturale întâlnite în acumularea Ezăreni din Iași

Mai mulți cetățeni au sesizat mortalitate piscicolă în lacul Ezăreni din Iași, iar inspectorii de specialitate în domeniul gospodăririi apelor, împreună cu personal de la Laboratorul de Calitatea Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, au făcut o serie de verificări la fața locului. Astfel, specialiștii au prelevat probe pentru analize fizico-chimice din acumularea Ezăreni pentru identificarea cauzelor mortalității piscicole. În urma verificărilor s-a constatat faptul că s-a ajuns în această situație din cauza temperaturilor ridicate, care au dus la diminuarea cantității de oxigen din apă.

„Întrucât în ultima perioadă, în Iași au fost înregistrate temperaturi ridicate, care generează manifestarea unor fenomene specifice și modificări sezoniere în apele lacurilor de acumulare, ABA Prut-Bârlad a intervenit imediat pentru a remedia situația din teren. Din verificările efectuate la fața locului nu au fost identificate surse de poluare, iar din analiza probelor de apă prelevate din diferite secțiuni relevante pentru o analiză cât mai judicioasă a calității apei, s-a constatat existența unor valori foarte reduse ale oxigenului dizolvat, ceea ce justifică mortalitatea piscicolă, cauzele fiind naturale”, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Specialiștii intervin cu instalații pentru aerarea apei

Conform specialiștilor, în fiecare vară ne întâlnim cu astfel de fenomene în perioadele caniculare. Biologii din cadrul ABA Prut-Bârlad explică faptul că stagnația de vară din lacuri duce la o scădere puternică a concentrației de oxigen, din cauza descompunerii substanțelor organice rezultate și în urma descompunerii organismelor acvatice. Temperaturile foarte ridicate și adâncimea redusă a apei accelerează acest proces.

„Pentru a preveni acest fenomen, care afectează populațiile piscicole, personalul de la Sistemele de Gospodărire a Apelor acționează, intervenind cu instalații specifice pentru aerarea apei, astfel încât să poată fi asigurată o creștere a cantităților totale de oxigen din apă. Angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează acumulările de apă aflate în administrare și intervin, atunci când din considerente locale este necesară implicarea personalului de specialitate”, au mai precizat oficialii ABA Prut-Bârlad.

Lacul de acumulare Ezăreni se întinde pe o suprafață de 47 hectare la marginea orașului, pe raza comunei Miroslava, și constituie o zonă atractivă de recreere pentru populația din Zona Metropolitană Iași.

Comentarii
  • De ce nu il chemati pe marmureanu de iasi, pe stimabilu cercetator gurlui fata cur care sa va dea un raspuns pe 4 pagini in care nu zice nimic? Eventual o reclamatie/sesizare/turnatorie cu aplicarea masurilor sa faca ca asta se pricepe

  • „mimino” mai bine iti spuneai mumu stii tu de ce? Mumu ti se potrivea de minune. Ia incearca data viitoare, piate asa Gurlui va avea orgasm!

Adauga un comentariu