Eveniment-Social

Povestea din spatele imaginii virale cu micuții care dorm sub cerul liber, lângă lacul Ezăreni din Iași. Cum au ajuns în această situație – FOTO, VIDEO

Publicat: 03 iul. 2020
O familie cu 4 copii minori trăiește sub cerul liber lângă lacul Ezăreni

Fotografia cu copiii care dorm pe pături lângă lacul Ezăreni din comuna ieșeană Miroslava a devenit virală. Părinții au improvizat un pat pe câmp și se hrănesc din mila oamenilor. Cei 4 minori vor fi preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

O familie trăiește de câteva zile sub cerul liber lângă lacul Ezăreni, din comuna ieșeană Miroslava. Soții Surdu și cei 4 copii minori trăiesc din mila sătenilor. Și-au bătut patru pari în pământ și și-au improvizat un pat pe care dorm cu toții. Familia Surdu și-a improvizat un grătar la care face mâncare pentru cei mici. Situația precară a familiei Surdu a ajuns la urechile reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Iași. Aceștia au anunțat că vor lua copiii de lângă părinți până în momentul în care aceștia vor reuși să obțină o locuință. Mama minorilor a amenințat că se sinucide dacă va rămâne fără cei mici.

Familia Surdu a ajuns să doarmă în câmp, lângă lacul Ezăreni, după ce bunica copiilor le-a vândut casa

Familia Surdu a ajuns să doarmă sub cerul liber, lângă lacul Ezăreni din comuna Miroslava, județul Iași. Florin Surdu, tatăl celor 4 minori, povestește că au ajuns în această situație după ce soacra lui a vândut, fără să anunțe pe nimeni, pământul pe care bărbatul construise o casă. De câteva zile, Florin și familia lui dorm pe lacul Ezăreni.

„Stăm aici de câteva zile. Am ajuns în această situație după ce am stat în chirie la mai multe persoane. Am stat 25 de ani la soacra mea împreună cu toți copiii și alți membri de familie ai soției mele. Acolo mi-am construit o casă pentru copii. Într-o zi a venit un bărbat care ne-a spus să evacuăm casa pentru că terenul a fost vândut. Soacra mea a dispărut pur și simplu. Pe acel loc de pământ din satul Horpaz stăteam cam 15 oameni, fii ai soacrei mele și nepoți. Ne-a lăsat, fără nicio explicație, pe toți pe drumuri”, povestește Florin Surdu.

Florin are căruță și cai și muncește cu ziua prin sat pentru a cumpăra hrană pentru copii

Florin Surdu spune că după ce a fost evacuat din casa pe care a construit-o cu greu, a stat în chirie. Muncea cu ziua și și-a permis să plătească timp de câteva luni chiria la o casă din satul Horpaz. Ulterior, proprietarul a decis să vândă imobilul și au fost nevoiți să se mute din nou.

„Am stat în chirie la un om ultima dată. Și acela a vândut casa. De câteva zile, după ce am plecat de acolo, am venit aici, sub cerul liber. Am vorbit cu domnul primar de la Miroslava și mi-a spus că mă va ajuta. Îmi va da poate și mie un loc de casă. Eu sunt un om muncitor, oamenii din sat mă știu. Mă respectă toată lumea. Am căruță cu cai și fac treabă prin sat. Și soția mea muncește cu ziua, ca să avem ce pune la copii pe masă”, mai spune Florin Surdu.

Maria Surdu, mama micuților: „Dacă vine cineva să-mi ia copiii, mă omor! „

Maria Surdu, mama celor 4 copii care dorm sub cerul liber  lângă lacul Ezăreni, a amenințat că se va sinucide dacă autoritățile îi vor lua copiii. Femeia a povestit redactorilor BZI că și-a crescut din greu copiii și că a suferit mult ca să-i crească.

„Eu am avut 13 copii. Am rămas cu 7 pentru că restul au murit. Am avut probleme grave de sănătate și au murit la scurt timp după ce s-au născut. Am pe lângă cei 4 copii minori, încă 3 majori. Fiecare și-a găsit locul lui. Dacă vine cineva să-mi ia copiii, eu mă omor! Nu-mi văd viața fără copiii mei. Cu ziua mă duc să muncesc, mă târâi pe burtă și tot nu-i las! Nici nu vreau să aud că-mi ia cineva copiii. Aici stăm cu toții. Avem mâncare, că noi muncim cu ziua și mai primim și de la oameni. Ne-am făcut aici un grătar și gătim pentru copilașii noștri”, spune plângând Maria Surdu.

Chiar dacă nu au avut o viață prea ușoară, Maria și Florin Surdu și-au ținut copiii aproape

Familia care trăiește sub cerul liber lângă lacul Ezăreni din comuna Miroslava, în ciuda grijilor, se bucură de fiecare moment petrecut împreună. Chiar când redactorii BZI i-a vizitat, un localnic a trecut pe lângă cortul improvizat de aceștia și le-a oferit pește proaspăt pescuit. Bucuria de pe chipul copiilor este greu de descris. Maria de 6 anișori și Adrian, de 7, s-au distrat de minune jucându-se cu peștii.

„Uitați-vă la ei cum se bucură! Noi am fost mereu fericiți, chiar dacă ne-a fost greu! De multe ori poate nu am avut ce pune pe masă, dar am rămas împreună. Așa i-am crescut pe toți. Și 13 copii dacă aveam, îi păstram pe toți. Sunt darul lui Dumnezeu. Dacă mama mea nu vindea casa, noi nu am fi avut nicio problemă. Aveam locușorul nostru acolo. Stăteam și cu alți frați de ai mei și cu nepoții mei. Vreo 15 oameni a lăsat mama pe stradă. Nimeni nu știe de ce a vândut pământul. Ne-a lăsat pe drumuri pe toți. Nimeni nu vrea să mai audă de ea. Dacă ne va da domnul primar pământ, ne vor ajuta oamenii din sat, vom munci și noi și ne vom face o căsuță”, încheie Maria Surdu.

Asistentul social al comunei Miroslava va prezenta cazul familiei Surdu în Consiliul Local pentru a găsi soluții

Asistentul social al comunei Miroslava a făcut o anchetă pentru a verifica situația familiei Surdu. Acesta a spus redactorilor BZI că va prezenta cazul primarului comunei Miroslava, Dan Niță, și vor căuta cele mai bune soluții.

„Am mers la cortul improvizat de familia Surdu și am aflat întreaga poveste. Voi expune situația în consiliul local și vom încerca să rezolvăm cum putem mai bine. Vom vedea în ce condiții am putea să ajutăm familia”, spune Emilian Hanciuc, asistentul social de la primăria Miroslava din județul Iași.

DGASPC va lua minorii până în momentul în care soții Surdu vor obține o locuință

Fotografia devenită virală cu Maria și Adrian, doi dintre copii, surprinsă de un localnic, a devenit virală. Reprezentanții DGASPC Iași spun că vor lua copiii până ce familia Surdu își va construi sau găsi o locuință.

„Vom lua copiii în regim de urgență. Nu putem lăsa minorii să stea în condițiile acelea. Miza noastră este să reîncadrăm copiii în familiile lor în momentul în care familia le va putea oferi un trai mai decent decât cel de acum. Sunt situații în care părinții se opun autorităților în acest tip de situații, dar, din păcate, cu toate acestea, va trebui să-i luăm pentru siguranța lor. Îi vom da în grija asistenților maternali ai DGASPC până întreaga situație se va soluționa”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

Cei mici au nevoie de ajutorul vostru pentru a reveni lângă părinți

Pentru a fi aduși cât mai repede înapoi alături de părinții lor, cei mici au nevoie de ajutorul vostru. Familia Surdu are nevoie să-și construiască o locuință. Chiar dacă muncesc cu ziua, banii nu le ajung pentru a strânge o sumă suficientă pentru construirea unui imobil. Ieșenii cu suflet mare sunt rugați să contribuie cu tot ceea ce pot pentru a îndeplini visul familiei care doarme sub cerul liber lângă lacul Ezăreni să devină realitate. Au nevoie de materiale de construcție și de hrană. Cei doritori îl pot contacta pe Florin Surdu, tatăl familiei, la numărul de telefon: 0755779509.

Comentarii
  • Ai stie toata lumea sunt niste betivi notorii care au plecat din Horpaz ,cind au stat in sat erau jale de rai ,luati legatura cu primaria si politia locale si va supn tot despre ei NISTE BETIVI PUTUROSI!!!!!

  • Mentalitate de femeie cretina, nu de mama. Cica n-a avut ce sa le puna pe masa dar erau multumiti ca erau impreuna.Si cu atat mai mult ca ameninta cu sinuciderea in caz ca…e clar ca nu e sanatoasa la cap si prezinta pericol pt copii. Protectia Copilului sa ia urgent copiii de langa asa mama. Si ea dusa la Socola.

  • 13 copii?6 au murit? Aloooo, Protectia Copilului chiar n-ati astiut de asa ceva? In ce conditii au murit copiii? Pai daca stati pe scaun in birouri normal sa nu stiti. Normal sa fie totul ok daca faceti vizite anuntate si anchete sociale la fel. Sa treaca luna sa luati leafa, incompetentilor.

  • In Visani, in spate la casele de pe str. Eroilor, cam in dreptul unde statea puscariasul ala de Gavril, pe tapsan e un bordei si o mizerie de nedescris imprejur si cred ca sunt vreo 10 copii care traiesc in conditiile ale de varsatoare de gunoaie. Si fatatoarea aia e intruna gravida. Acolo nimereste Protectia? Sau biroul e racoros….

Adauga un comentariu