International

Moscova este pregătită să sprijine Belarusul cu trupe militare

Publicat: 31 aug. 2020
Aleksandr Lukașneko și Vladimir Putin
Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

Kremlinul a anunțat, luni, 31 august 2020, faptul că situaţia din Belarus se află în aceste momente sub control şi nu este necesară trimiterea de forţe militare pentru a-l sprijini pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu ample proteste după scrutinul controversat din data de 9 august.

Rusia este pregătită să sprijine Belarusul cu trupe militare. Anunțul lui Vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, a menționat săptămâna trecută că Rusia a creat o forţă specială de poliţie pentru a-l sprijini pe Lukaşenko la solicitarea acestuia. De asemenea, acesta a ținut să precizeze că forţele nu vor fi desfăşurate doar în cazul în care situaţia din Belarus va scăpa de sub control.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că autoritățile din Belarus şi conducerea ţării ţin situaţia sub control ”într-o manieră destul de sigură”.

Moscova este de asemenea pregătită să sprijine Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, pentru modificarea Constituţiei sale dacă i se cere acest lucru, a mai spus Peskov.

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii consideră că alegerile s-au fraudat, iar
Aleksandr Lukaşenko ocupă ilegitim funcţia pe care o deţine de nu mai puțin de 26 de ani.

Ce se întâmplă la nivel internațional?

Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.

Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.

Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară

Într-o postare publicată pe reţelele de socializare, dar şi în presa locală, Svetlana Tihanovskaia, susţine că a luat decizia de a fugi din ţară, în Lituania, după ce în ultimele zile, autorităţile centrale au început să organizeze represalii împotriva manifestanţilor. Politicianul din Belarus a mobilizat un număr impresionant de oameni care se declară împotriva regimului lui Alekandr Lukașenko ce conduce Belarusul de aproximativ 26 de ani. În postarea publicată în presa locală dar şi pe reţelele de socializare, femeia susţine că este o fire slabă, deşi iniţial a crezut că anterioară campanie prezidenţială a întărit-o:

‘Am luat această decizie singură şi cred că mulţi mă vor condamna, mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor urî’, a spus Tihanovskaia. Am crezut că această campanie (prezidenţială) m-a întărit şi mi-a dat putere să îndur totul. Dar sunt şi fără îndoială am rămas o femeie slabă, aşa cum am fost la început’, a spus ea în continuare, cu un chip obosit, într-un video publicat de publicaţia online belarusă Tut.by.

Adauga un comentariu