International

Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară

Publicat: 11 aug. 2020
Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară
Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară

Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus a luat decizia de a fugi în ţară. Liderul opoziţiei a afirmat că a fugit în Lituania după ce în ţara au început să apară represalii împotriva mişcării de protest după alegerile prezidenţiale de duminică.

Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară

Într-o postare publicată pe reţelele de socializare, dar şi în presa locală, Svetlana Tihanovskaia, susţine că a luat decizia de a fugi din ţară, în Lituania, după ce în ultimele zile, autorităţile centrale au început să organizeze represalii împotriva manifestanţilor. Politicianul din Belarus a mobilizat un număr impresionant de oameni care se declară împotriva regimului lui Alekandr Lukașenko ce conduce Belarusul de aproximativ 26 de ani. În postarea publicată în presa locală dar şi pe reţelele de socializare, femeia susţine că este o fire slabă, deşi iniţial a crezut că anterioară campanie prezidenţială a întărit-o:

‘Am luat această decizie singură şi cred că mulţi mă vor condamna, mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor urî’, a spus Tihanovskaia. Am crezut că această campanie (prezidenţială) m-a întărit şi mi-a dat putere să îndur totul. Dar sunt şi fără îndoială am rămas o femeie slabă, aşa cum am fost la început’, a spus ea în continuare, cu un chip obosit, într-un video publicat de publicaţia online belarusă Tut.by.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, este în închisoare

Interesant este faptul că soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei Tihanovski, a fost băgat în închisoare de către autorităţile din Belarus pentru a-l împiedica pe acesta să participe la alegerile prezidenţiale care au avut loc în ţară. În încercarea de a da jos regimul instituit de Alekandr Lukașenko, soţia vloggerului a intrat în cursa pentru cea mai importantă funcţie din Belarus. În urma intrării candidaturii pentru această funcţie, femeia şi-a trimis copiii în străinătate pentru a-i proteja de eventualele manifestări în forţa a puterii de la Minsk. Decizia femeii a venit ca urmare a primirii a mai multor ameninţări din partea unor necunoscuţi.

Oficialii din Lituania au indicat că Svetlana Tihanovskaia se afla în Lituania

După ce luni, 10 august 2020, protestatarii nu mai ştiau nimic despre locaţia liderului opoziţiei de la Minsk, marţi, 11 august 2020, ministrul lituanian de externe a explicat faptul că femeia se afla în ţară şi că se afla în siguranţă alături de copii.

Alegerile prezidenţiale din Belarus au generat ample proteste de stradă

În urma publicării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Belarus s-a creat un val de nemulţumire venit din partea populaţiei, dar şi din partea liderilor opoziţiei. Svetlana Tihanovskaia le-a cerut, după scrutin, regimului aflat la conducere de 26 de ani, să demisioneze pentru ca voturile au fost fraudate. Aceasta a contestat rezultatele oficiale care l-au afişat pe Aleksandr Lukaşenko cu un procent de 80.08%, iar pe Svetlana Tihanovskaia cu doar 10%. Ea a refuzat totuşi să participe la manifestaţii, reprimate cu brutalitate duminică şi luni seara de către forţele de securitate belaruse, care două nopţi la rând au utilizat gloanţe de cauciuc, grenade asurzitoare, procedând la numeroase arestări în rândul protestatarilor de la Minsk.

Adauga un comentariu