Prima pagină » Local » Mulți o consideră o muncă rușinoasă! De mai bine de 10 ani, această femeie lucrează printre deșeuri: „Acum, important este să muncim și să ne câștigăm existența” – FOTO

Mulți o consideră o muncă rușinoasă! De mai bine de 10 ani, această femeie lucrează printre deșeuri: „Acum, important este să muncim și să ne câștigăm existența” – FOTO

30 oct. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Ea este femeia care de mai bine de 10 ani are o meserie pe care mulți alții o consideră rușinoasă. Florentina Mocanu lucrează la depozitul ecologic de deșeuri din comuna Țutora, județul Iașiepozit care se ocupă cu sortarea și depozitarea deșeurilor. Florentina lucrează 8 ore pe zi în fața benzii de sortare a deșeurilor reciclabile. Prin fața ei trec tone de deșeuri din care ea trebuie să aleagă PET-urile (sortate pe culori), plasticul, foliile transparente, hârtia și cartonul, metalul, aluminiul și sticla

Ea este femeia care de mai bine de 10 ani are un loc de muncă de care alții nici nu vor să audă. Unii îl consideră un loc de muncă rușinos, când, de fapt, este o meserie ca oricare alta, ce vine în slujba societății. Florentina Mocanu, în vârstă de 53 de ani, angajată a firmei de salubritate Salubris, nu se ferește să muncească în astfel de locuri. Femeia lucrează ca sortator de deșeuri de mai bine de 10 ani, tocmai la depozitul ecologic Țuțora.

„După finalizarea liceului am fost angajată în cadrul combinatului siderurgic CUG. Însă combinatul s-a desființat și mai apoi m-am angajat aici. Știți cum este, acum nu se mai pune problema unde muncim, acum totul este să muncim și să ne câștigăm existența”, a povestit Forentina Mocanu, sortator deșeuri în cadrul Salubris.

De asemenea, femeia a mai povestit că la început i-a fost greu să se adapteze cu mediul în care lucrează din cauza mirosului înțepător emanat de deșeuri.

„Dar până la urmă cineva trebuie să facă și această meserie. Fiecare are treaba lui. Eu, fiind la capătul benzii de sortare, trebuie să scot de pe bandă orice este alb sau albastru ca să nu ajungă în gunoi”, a mai adăugat angajata Salubris.

Ce se întâmplă cu deșeurile după ce sunt sortate

Deșeurile colectate separat ajung la depozitul ecologic de deșeuri din comuna Țuțora, acolo unde urmează să fie sortate.

„Primim mașinile de sortare din oraș, ajung în hală, unde sunt descărcate deșeurile, merg pe banda de sortare și așa fiecare om reponsabil de sortare le sortează pe fiecare compartiment, PET-ul alb, albastru sau verde, hârtia și cartonul, iar în cele din urmă dozele de metal și folii transparente”, a spus Mariana Bogdan, operator responsabil la stația de reciclare.

Mariana Bogdan lucrează în cadrul Salubris încă de la înființarea depozitului ecologic, adică de peste 10 ani. Povestește că, după sortare, deșeurile sunt compactate pe fiecare categorie în parte, PET, hârtie și carton, iar la final vine rândul dozelor de aluminiu. După compactare, deșeurile sunt preluate de către firme autorizate de reciclare contractate de Salubris.

„Este foarte important în primul rând pentru mediu și mai apoi pentru noi să sortăm selectiv deșeurile. Acesta procedură ar trebui să pornească din propria inițiativă a fiecărui cetățean în primul rând”, a mai adăugat Mariana Bogdan.

Ieșenii care au ales să sorteze responsabil deșeurile au fost premiați în cadrul unui proiect de reciclare.

Ce se întâmplă cu deșeurile menajere

Cea mai mare parte a deșeurilor de la depozitul ecologic sunt menajere. Zilnic, sunt descărcate zeci de mașini.

„Procesul de depozitare a deșeului menajer constă în nivelare, compactare și acoperire cu pământ. Tot timpul este important ca gunoiul să fie acoperit cu pământ pentru a facilita descompunerea naturală a acestuia și pentru a anula mirosurile pe care le degajă acest tip de deșeu”, a specificat Costel Zaharia, coordonatorul rampei de descărcare.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani lucrează la Salubris de mai bine de 8 ani. Ultimele date arată că ieșenii aruncă anual la gunoi peste 40.000 de tone de mâncare. Angajații firmei de salubritate se așteaptă la munți de deșeuri menajere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`