Boli si tratamente

Multivitaminele nu te fac neapărat mai sănătos. Iata de ce!

Publicat: 14 oct. 2020
vitamine
Nu există o definiție standard de reglementare a nutrienților sau a nivelului pe care trebuie să îl conțină o multivitamina

Luați frecvent un supliment multi-vitaminic ca poliță de asigurare pentru sănătatea dumneavoastră? Mulți o fac: estimările sugerează că aproximativ una din trei persoane le iau în mod regulat. Dar ce este un supliment multi-vitaminic și chiar este necesar pentru a fi sănătoși? Multivitaminele nu te fac neapărat mai sănătos. Iata de ce!

Ce este o multivitamină?

Dintr-o perspectivă științifică, termenul „multi-vitamină” este vag. Se presupune că conține mai multe vitamine și minerale esențiale la niveluri apropiate de cerințele zilnice recomandate, dar unii le definesc cu doar trei vitamine și minerale diferite.

Nu există o definiție standard de reglementare a nutrienților sau a nivelului pe care trebuie să îl conțină o multivitamina. Acest lucru face dificilă generalizarea beneficiilor lor, deoarece, de asemenea, tind să fie formulate diferit pentru copii, adulți, bărbați, femei, femei însărcinate și adulți mai în vârstă.

Există beneficii pentru sănătate?

Știința arată că persoanele care iau multivitamine tind deja să aibă aporturi mai mari de micronutrienți din dieta decât cele care nu le folosesc. Și aceiași oameni sunt mai predispuși să aibă un nivel de educație superior, venituri mai mari, un indice de masă corporală mai scăzut și niveluri mai ridicate de activitate fizică, toți factorii care sunt legați de o sănătate mai bună.

Există într-adevăr o anumită valabilitate în afirmația că mulți utilizatori de multivitamine se află în grupul „îngrijoratilor” și sunt deja destul de sănătoși.

Deci, multivitaminele dau un plus de sănătate în afara a ceea ce dieta și stilul de viață pot oferi? Majoritatea studiilor de până acum nu pot dovedi definitiv dacă administrarea de multivitamine are sau nu un beneficiu pentru sănătate. Problema este că persoanele care iau aceste suplimente sunt mai susceptibile de a avea diete și stiluri de viață mai sănătoase.

Dar dacă te uiți la cercetarea observațională, unele studii sugerează un beneficiu, unele arată efecte adverse de sănătate, iar altele nu prezintă niciun beneficiu.

Dovezile privind beneficiile sunt putine

Unul dintre cele mai mari studii observaționale privind multivitaminele și starea de sănătate a implicat peste 160.000 de femei aflate în postmenopauză cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Toate au făcut parte din studiul care a explorat markerii de sănătate și riscul de cancer, boli de inimă și osteoporoză.

Peste 40 la sută dintre femei luau un supliment multivitaminic, însă, în cei 8 ani de studiu, nu a existat nicio legătură între administrarea acestor suplimente si riscul de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare sau de a muri mai devreme.

Pentru bolile de inimă, cea mai recentă revizuire sistematică și meta-analiză a 18 studii observaționale care au implicat peste 2 milioane de participanți nu au găsit nicio asociere între suplimentarea cu multivitamine și risc mai mic de boli cardiovasculare.

Există unele dovezi că multivitaminele care includ doze mari de antioxidanți pot ajuta la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. Utilizarea unor doze mari de antioxidanți nu este lipsită de risc.

Multivitaminele pot ajuta in caz de deficiențe

Un supliment multivitaminic îi ajută pe oameni să obțină aportul recomandat de vitamine și minerale atunci când nu pot satisface aceste nevoi doar din alimente. Și există multe situații în care acest lucru este indicat, cum ar fi:

Oamenii sunt mai predispuși să aibă un consum alimentar slab, cum ar fi cei cu diete stricte sau persoanele în vârstă
Femeile care planifică o sarcina în cazul în care consumul de acid folic și alte substanțe nutritive precum iod, fier și vitamina D înainte și în timpul sarcinii este bine susținut
Persoanele care urmează o dietă vegană în care deficitul de vitamina B12 poate fi o problemă
Persoanele care abuzează cronic de alcool
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de scădere în greutate bariatrică
Persoanele cu probleme de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, fibroza chistică sau pancreatita

De exemplu, suplimentele care conțin fier pot ajuta femeile care sunt expuse riscului de deficit de fier în timpul anilor de reproducere din cauza pierderilor suplimentare de fier din timpul menstruației.

Ce să cauți într-un supliment

Dacă decideți să luați un supliment multivitaminic, ce ar trebui să căutați?

În primul rând, ar trebui să furnizeze aproape de aportul zilnic recomandat pentru majoritatea vitaminelor și mineralelor. Dar o multivitamina nu poate spera să obțină acest lucru pentru toți nutrienții și să-l împacheteze într-o pastilă de o zi. Calciul este un bun exemplu, deoarece cantitatea de care avem nevoie este mare: aproximativ 1 gram pe zi.

Alegeți o multivitamină adaptată vârstei, sexului și a altor caracteristici. Multivitaminele pentru femei conțin, de obicei, fier suplimentar, în timp ce cele pentru vârstnici oferă de obicei mai mult calciu și vitamine D și B12.

Adauga un comentariu