National

Municipiul Constanța și alte două localități impun măsuri de carantină după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori

Publicat: 03 nov. 2020
Oameni cu masca merg pe stradă

Începând de marți, 3 noiembrie, municipiul Constanța și localitățile Ovidiu și Fântânele au impus măsuri speciale de carantină. Aceasta s-a întâmplat după ce rata de infectare a ajuns la 3,5 la mia de locuitori.

Numărul orașelor care depășesc rata de infectare de 3 la mia de locuitori crește considerabil în România. Drept urmare, în tot mai multe localități se impun măsuri speciale de carantină. La fel se întâmplă și în municipiul Constanța dar și în două localități din apropiere.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis luni seară impunerea măsurilor speciale de carantină pentru municipiul Constanța și localitățile Ovidiu și Fântânele. Aici rata de incidență a crescut și a ajuns la 3,5/1.000 locuitori. În acest sens, s-a aprobat trecerea tuturor unităţilor de învăţământ din municipiul Constanţa în scenariul 3 de funcţionare, pentru următoarele 14 zile.

Constanța impune măsuri de carantină

Ca urmare a creșterii ratei de infectare, începând de marţi, 3 noiembrie, în Constanța devine obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice. De asemenea, pe o perioadă de 14 zile se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau a concertelor, desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Noile restricţii prevăd şi suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, a restaurantelor şi cafenelelor, cu excepţia celor din interiorul hotelurilor, accesibile doar persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, fiind permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în afara unităţilor respective.

Ce alte măsuri preventive intră în vigoare la Constanța

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se va desfăşura doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi mai sus este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Operatorii economici prevăzuţi mai sus vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.

De asemenea, s-a aprobat și trecerea tuturor unităților de învățământ de stat și particulare din municipiul Constanța în scenariul 3 de funcționare. Toate măsurile prevăzute în ultima hotărâre a CJSU sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând să fie reevaluate.

În perioada următoare se vor intensifica acțiunile de control în Constanța pentru a se verifica respectarea acestor măsuri de carantină.

Adauga un comentariu