Local

Municipiul Iași este la un pas de carantină! Incidența va depăși 6 la mia de locuitori, dar școlile nu se vor închide! Carantină în weekend şi mască obligatorie pe stradă – UPDATE

Publicat: 05 oct. 2021
imagini cu municipiul Iași văzut din dronă
Câți elevi au fost confirmați cu COVID-19 în județul Iași? Iată numărul de unități școlare care au cursurile suspendate

Marţi, 5 octombrie 2021, este aşteptat ca municipiul Iași să depășească indicele de infectare de 6 la mia de locuitori. Dacă la începutul stabilirii restricțiilor se vorbea despre faptul că școlile vor fi închise când acest indice se depășește, o decizie recentă menţine şcolile deschise. Totuși, autorităţile vor impune carantina de weekend şi vor obliga persoanele să poarte mască și pe stradă. Pe de altă parte, Iașul este la un pas de carantinare.

Carantinarea poate fi aplicată în momentul în care o localitate depășește indicele de 7,5 infectări cu COVID-19 la mie de locuitori.

UPDATE: În aceste momente, rata de infectare la nivel de municipiu Iași a ajuns la 6,58 la mia de locuitori.

Municipiul Iași va depăși pragul de 6 la mia de locuitori dar școlile nu se vor închide

Conform datelor existente, pe data de luni, 4 octombrie 2021, municipiul Iași avea o rată de incidență de 5,93 de infectări cu COVID-19 la mia de locuitori. Din aceste considerente este de aşteptat ca marți această rată să depășească 6 la mie.

Conform deciziei Guvernului României, școlile nu se vor închide în momentul în care rata de incidentă de 6 la mia de locuitori va fi depășită. Premierul Florin Cîțu a declarat faptul că Guvernul are ca prioritate menţinerea şcolilor deschise. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a fost în asentimentul premierului:

„La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele. Primim foarte multe solicitări în acest sens.

Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară. Până vineri va trebui să anunțăm cât de poate de clar care sunt regulile – dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acorde, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, a menţionat pe data de 29 septembrie 2021, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu

Ce restricții se aplică atunci când o localitate depășește indicele de 6 la mia de locuitori

Localităţile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulaţia între orele 20:00 şi 05:00 se face doar cu declaraţie pe propria răspundere. Sunt exceptaţi de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare şi cei care au trecut prin boală. În localităţile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.
Masca devine obligatorie și pe stradă în momentul în care localitatea depășește indicele de 6 la mie de locuitori

„Se propune ca în toate localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gură, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, în toate spaţiile publice închise şi deschise”, se precizează în HG.

Comentarii
 • INCHIDETI VA ROG
  RESTAURANTE
  MAGAZINE
  SCOLI
  AUTOBUZE

  AICI SE TRANSMITE VIRUSUL!!!!!!!!!!!!!!!!
  PLUS CARANTINA TOTALA – FARA IESIT DIN CASE!!!!!!!!!

  HAIDETI VA ROG

 • Dle primar chirica in piata alexandru se vinde marfa alterata ,expirată ,taganni speculanti si bisnitari inseala pensionarii amarati la cantar ,nu au nici un act legal pe marfa ,moldovenii vand peste alterat ,alcool ,controalele din piata si politia dorm sau sunt corupte ,taranii vand oua stricate ,lapte vechi ,de ce nu luati masuri ???

 • O parte din zișii moldoveni sunt de fapt tot oamenii bisnitarilor care vand peste alterat cu miros de canal si cand sunt prinși nici macar nu recunosc ,politia din piete sunt in cardasie cu ei ,atentie DNA si Protectia consumatorului ,nu mai cumparati de la nenorociții de speculanti…

 • Vreti piete curate cu marfa legume si fructe de la taranii autentici ? Primarul ,starica si Militia locala mananca la restaurant la aceeași masă cu jigodiile de taganii spurcat si jegos din pietele iesene !

 • Poliția de stat cat si cea locala nu e de gasit dupa ora 12 ,in piata voievozilor si la minerva langa rita sunt zeci de cersetori prefacuti cu copii mici inchiriati cu ziua de prin dalas ,in parc drogati ,betivi, scandalagii ,cine sa ii vada ? Speculanti i de flori isi pun marfa ocupând jumătate din trotuar ,politia ce face ? Unde e ??

 • Badea chirica e prea ocupat cu conturile de mii de euro si cele 7 vile imprastiate pe la neamuri ,nu are timp pt oile lui proaste din iasi

 • Si in piata cug e la fel toate panaramele iasului se cred pietari bisnitari din generatie in generatie mahala si mahalagioaice nespalate agentii de politie locala se plimba doar pt traista lor nu ii intereseaza respectarea ordinii si a legii pana si sefii lor vin zilnic sa isi ridice dreptu de patranjel

 • Unde sunt organele de control a produselor din pietele din iasi ? De ce in piata nu se poarta masti si manusi daca e pandemie ? De ce samsarii din piete nu dau bon fiscal pt ca si asa inseala pensionarii din alexandru cu marfa stricata si alterata

 • De ce politia locala nu amendeaza acesti penali de pietari care vand peste alterat la taraba din piata alexandru ,de ce nu se sesizeaza ,de ce produsele stau in soare la taraba ,de ce se vand marfuri perisabile la taraba in piata alexandru ce fac organele de control de ce nu aveti grija de sanatatea pensionarilor din iasi

 • Atentie Ieseni ! Nu mai cumparati de la tagannii samsari din piata alexandru care se dau drept moldoveni cu marfa asemanatoare dar de calitate indoelnica ,riscati sa va imbolnaviti ,primarul din iasi stie dar nu vrea sa faca nimic pt iesenii din mircea dacia minerva

 • Pentru ce e platita politia locala din piata alexandru de nu isi fac datoria de ce in piata alexandru sunt zeci de pietari falsi ce vand produse fara acte de nici un fel fara acte de provienenta fara acte de calitate fara aurorizare de vanzare fara case de marcat fara nimic sefulo pietelor Starica ce face ? De ce nu isi verifica angajatii din piete care cand nu dorm fura ?

 • La inchisoare cu speculantii ecopiata si escrocii taganoi din piata alexandru ce prostesc pensionarii din iasi cu pensii mici ,,nu va e rusine ???

 • CUMPARATI DOAR DE LA LIPOVENI SAU TARANII AUTENTICI ……..NU MAI CUMPARATI DE LA JEGURILE SI NESPALATII DE SPECULANTI DIN PIETELE IESENE care VA FURA LA CANTAR VA PUN DOAR MARFA ALTERATA SI EXPIRATA PT CA EI NU AU NICI UN FEL FE JUSTIFICARE PT MARFA ,EI NU AI MUNCIT O ZI IN VIATA LOR DOAR AU FURAT AU FACUT SPECULA CU BILETE LA CINEma AU VANDUT SEMINTE AU FACUT SPECULA CU ORCE NUMAI DE MUNCA NU ,E UN ADEVARAT CLAN DE PUTORI SPECULANTE DE 30 DE ANI INCOACE ,CUMPARATI DOAR DE LA TARANII SI LIPOVENII HARNICI CINSTITI SI MUNCITORI!!!

Adauga un comentariu