Local

Municipiul Iași intră în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19! Iată ce restricţii de aplică în oraș

Publicat: 27 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Municipiul Iași intră în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19 Iată ce restricţii de aplică în oraș
Municipiul Iași a intrat în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19

Începând cu ziua de luni, municipiul Iași intră în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19. În cursul zilei de duminică, rata de infectare era de 2,94 iar luni rata de infectare este de 3.23 . La nivel de municipiu, conform legislaţiei în vigoare, se vor aplica mai multe restricţii.

Persoanele care s-au vaccinat vor fi într-o oarecare măsură ocolite de măsurile restrictive care vor intra în vigoare.

Municipiul Iași intră în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19

Începând de luni, 27 septembrie 2021, în municipiul Iași se vor aplica mai multe restricţii. Vorbim despre faptul că Iașul a trecut de pragul de 3 la mia de locuitori infecţi cu COVID-19. Pe de altă parte, valul 4 al pandemiei a făcut ca numărul de cazuri de coronavirus să crească în județul Iași, iar paturile din spitale să fie insuficiente. În aceste condiții, noul administrator al spitalului mobil a arătat că în cel mai scurt timp unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienți. Cu toate acestea, unitatea nu va fi operațională până când nu se vor face toate testele la echipamentele medicale.

Ieri, 26 septembrie 2021, au fost semnalate 399 de cazuri noi în județ. În municipiul Iași, rata de infectare a ajuns la 2,94 la mia de locuitori. În momentul în care rata de infectare va ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori, va intra în vigoare certificatul verde. Acest lucru înseamnă că prezența la restaurant, la spectacole sau nunți va fi condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test negativ valabil 72 de ore sau a unei dovezi de trecere prin boală în ultimele 180 de zile.

Ce restricţii se aplică în Iași în scenariul portocaliu al infectărilor cu COVID-19

După ce o localitate atinge incidența de 3 la mia de locuitori este necesară convocarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pentru adoptarea de măsuri de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-COV-2, în conformitate cu prevederile Hotărârilor CNSU și a celor de guvern în vigoare, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În localitățile în care rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie accesul în restaurante, săli de spectacole sau evenimente se poate face pe baza certificatului verde COVID.

Când rata de infectare este între 3 și 6 la mie, competițiile sportive în spaţii închise sau deschise pot avea loc cu până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu distanță de minim 1 metru între persoane, pentru cele care au certificatul verde.

Cinematografele pot fi deschise până la 50% din capacitatea maximă a spațiului tot pentru persoanele care au certificatul COVID.

Spectacole, concerte și festivaluri în aer liber au loc cu maxim 1.000 de spectatori cu certificat COVID și cu purtarea măștii de protecție.

Nunți și botezuri se pot organiza în interior cu maxim 200 de persoane, iar mitinguri cu 100 de persoane.

Restaurantele și cafenele în interior sau pe terase pot sta deschise între orele 5.00 – 2.00, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Pot intra deținătorii de certificat verde.

Sălile de fitness pot fi ocupate, cu certificat COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

În Craiova situaţia este disperată, zeci de pacienţi nu au locuri libere la Terapie Intensivă

Pe de altă parte, situaţia din România este din ce în ce mai dificilă. Vorbim despre faptul că în ultimele săptămâni, țara a înregistrat o creștere constantă şi mare a numărului de persoane infectate cu COVID-19. Această creștere se transpune şi în numărul mare de paturi necesare la Terapie Intensivă. Într-o situaţie aparte se află Craiova unde zeci de oameni aşteptau un loc liber la Terapie Intensivă

Adauga un comentariu