Prima pagină » Culinar » Musaca cu piure și sos Bolognese. Va deveni rețeta preferată a întregii familii

Musaca cu piure și sos Bolognese. Va deveni rețeta preferată a întregii familii

23 nov. 2023, 11:37,
BZI.ro, în Culinar

Musacaua cu piure și sos Bolognese după versiunea grecească este preparată din vinete, intercalată cu cartofi și sos cu carne, totul scăldat într-un sos Bechamel. Cu toate acestea, există și alte versiuni de musacaa, cum ar fi o variantă croată numită „musaka od krumpira” (musaca cu cartofi), care folosește doar cartofi și carne, și o budincă bogată în loc de sos bechamel.

Rețetă de musaca cu piure și sos Bolognese

În cazul de față, rețeta presupune prepararea unui sos Bolognese preparat din carne tocată și pastă de tomate. Bolognese necesită timp și răbdare pentru a fi pregătit, dar merită efortul. În plus, îl poți folosi la o varietate largă de feluri de mâncare. Se congelează foarte bine, fără a-și pierde aroma atunci când este decongelat. Dacă vreodată îți faci curaj să îl prepari cum se cuvine, îți recomandăm să optezi pentru o porție dublă și să-l congelezi pentru utilizare ulterioară. Secretul acestui sos este să-i dai timp de gătire, pentru a fierbe împreună cu toate celelalte ingrediente. Rezultatul va fi uimitor fără îndoială.

Această rețetă este fără vinete, însă aroma sosului clasic bolognese este îmbunătățită cu puțin cumin și cuișoare măcinate, care îi conferă o notă elegantă (dar nu sunt obligatorii, poți experimenta cu propriile combinații de condiment).

Pentru prepararea sosului bolognese veți avea nevoie de 1 ceapă mare, 2 morcovi, 3 tulpini de țelină, 3-4 căței de usturoi, 2-3 linguri de grăsime pentru gătit (untură), 1 kilogram de carne tocată de vită sau miel, 230 grame de pastă de tomate, 2 căni de vin roșu cu gust plin, câteva crenguțe de cimbru proaspăt, 1-2 foi de dafin, sare, piper negru proaspăt măcinat după gust, 1/2 linguriță cumin măcinat (opțional) și 1/4 linguriță cuișoare măcinate (opțional). Ingredientele pentru stratul de piure de cartofi și topping sunt 3 ouă mari, 1 cană smântână sau amestec 1/2 cană smântână și 1/2 cană lapte, 1/4 cană cașcaval ras, cum ar fi pecorino romano, parmezan sau feta sfărâmată, 1/4 cană pesmet uscat, aproximativ 1 kilogram de cartofi curățați și făcuți piure.

Ce pași trebuie să respecți pentru un rezultat desăvârșit

Se începe prin prepararea bazei de arome. Taie mărunt morcovii, ceapa, țelina și usturoiul. Încălzește untura la foc mediu-scăzut. Adaugă legumele, presară puțină sare și piper și călește-le timp de 15 minute, amestecând frecvent, până când legumele își pierd culoarea și se rumenesc frumos. Aromele vor fi foarte pronunțate și îmbietoare. Merită să ai răbdare în această fază, deoarece legumele își vor lăsa aroma și gustul în tot restul preparatului.

Adaugă carnea tocată în acest moment, sfărâmițând-o cu o spatulă și combinând-o cu legumele călite. Presară puțină sare și piper, și gătește încet până când majoritatea sucurilor se evaporă și carnea este frumos rumenită, adică pentru cel puțin 10-12 minute. Adaugă pasta de tomate și amestecă bine. Gătește pentru încă aproximativ 4-5 minute. Adaugă vinul roșu și curăță fundul vasului cu o spatulă pentru a deglaza. Amestecă bine și lasă pe foc încă 5 minute. Adaugă suficientă apă pentru a acoperi carnea, aruncă crenguțe de cimbru și foi de dafin, și dacă dorești, cumin și cuișoare. Adu sosul în punctul de fierbere, apoi redu-l la minim, verifică gustul și ajustează condimentele dacă este nevoie.

Fierbe la foc mic, descoperit, timp de cel puțin 1-1,5 ore până când sosul devine gros, bogat și capătă o culoare vișiniu-maronie. Sosul final ar trebui să aibă o consistență asemănătoare cu cea a aluatului de clătite, cu toate aromele bine dezvoltate și îmbinate. Acesta este stadiul care poate fi descris doar prin „vei ști când e gata, pentru că îți va fi dificil să te oprești după ce îl vei gusta. Doar un mic avertisment, această porție de sos este de dimensiune dublă, deci dacă nu ai de gând să folosești întreaga porție, împarte cantitățile în jumătate.

Prepară un piure de cartofi mai dens, și lasă-l la frigider pentru cel puțin 15 minute. Unge o tavă potrivită pentru lasagna sau o tavă pentru cuptor de 23×60 centimetri cu untură. Așeaza un strat de piure de cartofi, astfel încât să acoperi complet partea de jos și presară sare și piper proaspăt măcinat peste acesta. Toarnă jumătate din cantitatea de sos bolognese peste piure și întinde-o uniform cu spatele lingurii. Repetă pașii, având grijă ca ultimul strat să fie de piure. Pregătește amestecul pentru budincă, amestecând ouăle și smântâna într-un castron, și toarnă amestecul în tavă, distribuindu-l uniform. Presară deasupra pesmetul și cașcavalul ras. Introdu tava cu musca cu piure la cuptor timp de aproximativ 50 de minute, sau până când partea de sus este frumos rumenită. Lăsați musacaua cu piure să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o secționa și servi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *