Sanatate

Mușcătura de căpușă. Cum să scapi de disconfort

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușcătura de căpușă. Cum să scapi de disconfort
Muscatura de capusa este de cele mai multe ori inofensiva

Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sânge uman și animal. De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă este inofensivă însă uneori poate provoca reacții alergice sau afecțiuni grave. Dacă nu ești alergic la căpușe nu trebuie să ai motive de îngrijorare.

Ce trebuie sa faci la o mușcătură de căpușă

Îndepărtarea corectă a unei căpușe este esențială pentru prevenirea complicațiilor și a infecțiilor ulterioare. Pentru a îndepărta căpușa în mod eficient, folosește un instrument adecvat, o pensetă sau un instrument special de îndepărtare a căpușelor, care permite apucarea ferma a căpușei cât mai aproape de piele. Aceste instrumente ajuta la minimizarea riscului de rupere a corpului căpușei. Dacă îi rămâne capul în piele, poate duce la numeroase complicații.

Tehnica de îndepărtare a căpușei pentru a minimiza oricare riscuri: prinde căpușa cât mai aproape de piele, apoi trage ușor și constant în sus, fără a o răsuci sau zdrobi, pentru că în acest caz se poate ajunge la eliberarea bacteriilor și a altor substanțe periculoase în organism, ceea ce va crește riscul de infecție. Imediat după aceea curăță și dezinfectează zona mușcăturii: după îndepărtarea căpușei spală zona cu apă și săpun. Apoi aplica un antiseptic sau alcool pe zona infectată, pentru prevenirea infecțiilor. Este foarte important să menții zona curată și uscată în zilele următoare, pentru a minimiza riscul de infecție.

Urmărește cu atenție simptomele și consultă imediat medicul dacă apar semne de infecție sau de boală transmisă de căpușă: eritem, febră, dureri de cap, slăbiciune, inflamație locală în zona afectată. Este esențial controlul medical pentru evaluare și tratament adecvat.

Când este o mușcătură de căpușă dăunătoare

Daca ai fost mușcat de o căpușă, vei observa roșeață și inflamație în jurul mușcăturii. Dacă nu ai alergie la căpușe, aceste simptome vor dispărea după ce căpușa se desprinde de piele. Dacă simțiți că urmează să leșinați sau nu puteți ameliora simptomele după o oră, două de la mușcătură, apelați de îndată la ajutor specializat.

Este destul de dificil de spus dacă ai fost sau nu mușcat de o căpușă până când aceasta nu se hrănește cu sânge și devine mai vizibilă. Acesta este momentul în care căpușa devine dăunătoare. Ea conține în corp un complex de substanțe, bacterii și alergeni care pot duce la diferite complicații severe și patologii (boala Lyme fiind una dintre cele mai răspândite). De aceea este important să verifici dacă nu ai fost mușcat mereu când mergi în locuri cu vegetație, acestea fiind propice dezvoltării și înmulțirii căpușelor. Căpușele pot ajunge pe orice parte a corpului, dar de obicei stau în locuri cu piele moale si puternic vascularizate precum: scalp, gât, coapse, spatele genunchilor, buric, după ureche sau în urechi, în jurul taliei, zona axilară.

Așadar, pentru a identifica corect mușcătura de căpușă trebuie să te bazezi pe semnele vizuale ale mușcăturii, pe simptomele locale și sistemice și pe diferențierea mușcăturii de căpușă de alte mușcături de insecte. Cunoașterea acestor aspecte este esențială pentru a acționa rapid și pentru a preveni posibilele complicații ale mușcăturilor de căpușă.

Adauga un comentariu