Sanatate

Semne mușcătură de căpușă. La ce consecințe poate duce incidentul

Publicat: 01 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semne mușcătură de căpușă. La ce consecințe poate duce incidentul
Între mușcătură și primele simptome ale leziunii, trece de obicei o perioadă de timp suficient de lungă

Există mai multe semne care îți indică o mușcătură de căpușă. Acest incident neplăcut reprezintă o situație care poate duce la consecințe semnificative asupra sănătății sub formă de complicații mortale. Activitatea paraziților în natură crește în sezonul cald, dăunând în mod imperceptibil unei persoane. Artropodele trăiesc în principal pe copaci, dar pot fi găsite și pe tufișuri și în iarbă. Acestea sunt capabile să se adapteze la diferite condiții.

Între mușcătură și primele simptome ale leziunii, trece de obicei o perioadă de timp suficient de lungă. Iar agenții patogeni ai neuroinfecțiilor au timp să pătrundă în fluxul sanguin, provocând o serie de modificări ireversibile. Probabilitatea interacțiunii cu acești paraziți îi face pe oameni să intre în panică. Dar nu ar trebui să vă faceți griji fără motiv, o mușcătură de căpușă nu înseamnă o infecție obligatorie. Este important să cunoașteți măsurile de precauție, precum și algoritmul de diagnostic pentru recunoașterea unei mușcături și procedura imediată pentru detectarea unui parazit. Detectarea precoce a căpușei și inițierea la timp a tratamentului determină succesul măsurilor terapeutice, în timp ce diagnosticul în etapele ulterioare duce la dificultăți în alegerea unui tratament, disfuncția ireversibilă a sistemului nervos central sau trecerea la o formă cronică. De asemenea, este necesar să se evalueze beneficiile vaccinării și să se determine fezabilitatea implementării acesteia. Iar dacă ai fost la padure sau ai stat langa plante cataratoare trebuie să te verifici din moment ce ajungi acasă.

capusa pe degetul unei persoane
Borrelioza este, de asemenea, caracterizată printr-o tulburare complexă a sistemelor nervos

Bolile pe care le poți contacta de la căpușe. Cum să acționezi pentru a preveni răspândirea virusului

Encefalita și borrelioza sunt principalele boli pe care le pot transmite căpușele. Această listă include și o serie de alte infecții ale sistemului nervos periferic și ale creierului. Encefalita transmisă de căpușe este o boală gravă care afectează diferite părți ale structurilor nervoase, ceea ce poate duce la modificări ireversibile sub formă de paralizie sau chiar moarte.

Borrelioza este, de asemenea, caracterizată printr-o tulburare complexă a sistemelor nervos, cardiovascular și musculo-scheletic. Paraziții pot deveni purtători de agenți patogeni ai vasculitei hemoragice, o boală virală acută în care sistemul circulator este afectat, provocând complicații grave sub formă de sângerare internă.

O examinare atentă dezvăluie o zonă suspectă de roșeață pe pielea părților expuse ale corpului – artropodul nu este capabil să treacă prin haine. Inițial, este posibil să nu observați parazitul, mai ales dacă este în păr. Imunitatea locală inițiază apariția hiperreactivității – o pată rotunjită de până la 10-20 cm în diametru, care poate crește. De asemenea, un semn caracteristic de infecție cu borrelioză este formarea unui contur clar definit de culoare roșie, care poate căpăta în cele din urmă o nuanță alb-albastru. Câteva săptămâni mai târziu, la locul în care căpușa a mușcat se formează o crustă cu modificări cicatriciale.

muscatura de capusa pe mana unei persoane
Encefalita și borrelioza sunt principalele boli pe care le pot transmite căpușele

Semne mușcătură de căpușă. Când are loc apariția simptomelor caracteristice

Imediat după descoperirea unei căpușe pe piele, este necesar să se stabilească stadiul dezvoltării sale. Este bine să știi că forma adultă se distinge prin prezența a patru perechi de picioare, iar larva de nimfă are doar trei perechi. S-a studiat că femela are nevoie de mai mult timp pentru a se satura cu sânge, iar un adult se poate hrăni câteva zile.

În cazul mușcăturii a pielii, este necesar să se consulte cu siguranță un medic pentru observare în perioada de incubație a posibilelor boli. Această perioadă poate dura până la două luni, caracteristicile barierei hematoencefalice umane determină rata de răspândire a virusurilor sau bacteriilor patogene și apariția simptomelor caracteristice.

Consecințele mușcăturii de căpușă și semnele de infecție variază în funcție de forma bolii și de reacția organismului, dar cel mai adesea apare umflarea caracteristică și roșeață strălucitoare la locul de contact cu căpușa. De asemenea, are loc creșterea temperaturii corpului, frisoane, deteriorarea generală a bunăstării și somnolența.

muscatura de capusa pe mana unei persoane
Detectarea precoce a căpușei și inițierea la timp a tratamentului determină succesul măsurilor terapeutice

Oboseala rapidă și erupțiile cutanate provocate de căpușă. Când apar modificările vizuale

Multe persoane suferă de oboseală rapidă, crize de greață, amețeli și fotofobie după o muscatura de capusa pozeg. De asemenea, în cazuri mai rare, unele persoane suferă de o reacție neplăcută la lumina strălucitoare a zilei sau la lumina artificială.

De asemenea se pot manifesta diverse erupții cutanate sub formă de pete, noduli și sunt simțite înțepăturile în cap. Uneori se manifestă chiar și dificultățile de respirație, senzație de dificultăți în mișcare și dureri la nivelul articulațiilor. Printre semnele care îți indică faptul că ai fost mușcat de o căpușă sunt și schimbări de dispoziție, instabilitate emoțională și anxietate crescută.

Printre cele mai răspândite semne de mușcătură de căpușă sunt și posibilele modificări în percepția realității sub formă de halucinații. Inițial, simptomele mușcăturii de căpușă pot fi ușoare, pielea poate arăta fără modificări vizuale, iar semnele cresc mai târziu. O imagine clinică vie este tipică pentru copii, pacienții în vârstă, precum și pentru persoanele cu boli cronice care afectează negativ funcția imunitară.

muscatura de capusa pe mana unei persoane
Este important să cunoașteți măsurile de precauție, precum și algoritmul de diagnostic pentru recunoașterea unei mușcături
Adauga un comentariu