Sanatate

Mușcătură de căpușă pată roșie. Ce boală gravă indică acest simptom

Publicat: 05 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușcătură de căpușă pată roșie. Ce boală gravă indică acest simptom
Această afecțiune este transmisă de căpușe, fiind o boală focală naturală transmisibilă infecțioasă, cauzată de spirochete

În cazul în care ai suferit o mușcătură de căpușă și a apărut o pată roșie trebuie să știi că ai fosy infectat de borrelioză. Această afecțiune este transmisă de căpușe, fiind o boală focală naturală transmisibilă infecțioasă, cauzată de spirochete. Afecțiunea tinde să evolueze cronic și recurent și afectează predominant pielea, sistemul nervos, sistemul musculo-scheletic și inima.

Pentru prima dată, studiul bolii a început în 1975 în orașul Lyme, SUA. Agenții cauzali ai borreliozei transmise de căpușe sunt spirochetele din genul Borrelia. Agentul patogen este strâns legat de căpușele ixodide și gazdele lor naturale. Caracterul comun al purtătorilor de agenți patogeni ai boreliozei transmise de căpușe ixodid și virusurilor encefalitei transmise de căpușe determină prezența căpușelor și, prin urmare, la pacienți, cazuri de infecție mixtă.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea
Un semn caracteristic al debutului bolii în 70% din cazuri este apariția înroșirii pielii la locul mușcăturii de căpușă

Mușcătură de căpușă pată roșie. Semnul vizibil al debutului afecțiunii

Distribuția geografică a bolii Lyme este extinsă, prezentând pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.    Un pacient cu borrelioză transmisă de căpușe nu este contagios pentru alții. Infecția cu borrelioză transmisă de căpușe apare atunci când o persoană este mușcată de o căpușă infectată.

Borrelia cu saliva de căpușă intră în piele și se înmulțește în câteva zile, după care se răspândește și în alte zone ale pielii și organe interne. Printre principalele organe care sunt afectate este inima, creierul și articulațiile. Borrelia poate persista în corpul uman timp îndelungat, chiar și până la câțiva ani.

Acest virus poate provoca o evoluție cronică și recidivantă a bolii. Cursul cronic al bolii se poate dezvolta după o perioadă lungă de timp. Procesul de dezvoltare a bolii în borrelioză este similar cu procesul de dezvoltare a sifilisului.

Perioada de incubație a borreliozei transmise de căpușe este de la 2 la 30 de zile, în medie 2 săptămâni. Un semn caracteristic al debutului bolii în 70% din cazuri este apariția înroșirii pielii la locul mușcăturii de căpușă. Pata roșie crește treptat de-a lungul periferiei, ajungând la 1-10 mm în diametru, uneori până la 60 mm sau mai mult. Forma petei este rotundă sau ovală, mai rar neregulată.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea
Perioada de incubație a borreliozei transmise de căpușe este de la 2 la 30 de zile

Cât timp durează reabilitarea după o întâlnire cu o căpușă ixodidă. Diagnosticarea și tratamentul

Marginea exterioară a pielii inflamate este mai intens roșie, ușor ridicată deasupra nivelului pielii. În timp, partea centrală a petei devine palidă sau capătă o nuanță albăstruie, se creează o formă de inel. La locul mușcăturii căpușei, în centrul locului, se determină o crustă, apoi o cicatrice. Pata fără tratament persistă 2-3 săptămâni, apoi dispare. Este bine să știi că uneori îți pot rămâne pete maronii pe picioare, acelea se vindecă mai greu.

După 1-1,5 luni, apar semne de afectare a sistemului nervos, inimii și articulațiilor. Apariția unei pete roșii la locul mușcăturii de căpușă îți poate sugera în primul rând boala Lyme. Pentru a stabili cu siguranță manifestarea afecțiunii se face un test de sânge pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul trebuie efectuat într-un spital de boli infecțioase, unde, în primul rând, se efectuează terapia care vizează distrugerea virusului Borrelia. Fără un astfel de tratament, boala progresează, devine cronică și, în unele cazuri, duce la dizabilitate.

Lupta împotriva căpușelor joacă un rol principal în prevenirea bolii Lyme, unde se folosesc atât măsuri indirecte de protecție, cât și exterminarea lor directă în natură. Protecția în focare endemice poate fi realizată purtând costume speciale anti-căpușe. În aceste scopuri, hainele obișnuite pot fi adaptate prin îmbrăcarea unei cămăși și a pantalonilor și în cizme, precum și în manșete strânse.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea
Afecțiunea tinde să evolueze cronic și recurent și afectează predominant pielea, sistemul nervos, sistemul musculo-scheletic și inima

Cum să acționezi când ești înțepat de o căpușă. Când trebuie să apelezi la un medic

Când sunteți mușcat de o căpușă, ar trebui să mergeți la spitalul de boli infecțioase cât mai curând posibil. Din moment ce căpușa este îndepărtată , aceasta este examinată pentru prezența virusului Borrelia.

Pentru a preveni boala Lyme după o mușcătură de căpușă infectată, se recomandă să luați doxiciclină un comprimat de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Borrelioza transmisă de căpușe are multe caracteristici în comun cu encefalita transmisă de căpușe.

În cazul în care după o mușcătură de căpușă apare o pată roșie trebuie să apelezi la un medic cât mai urgent. Este bine să știi că te poți îmbolnăvi la orice vârstă. Căpușele ixodide adulte infectează oamenii cu Borrelia. Incidența bolii Lyme este mult mai mare decât encefalita transmisă de căpușe. Boala Lyme este periculoasă, deoarece adesea dă forme cronice. Adulții și vârstnicii se îmbolnăvesc mai grav, din cauza prezenței unei patologii cronice concomitente, așa cum este ateroscleroză și hipertensiune arterială.

pata rosie pe corpul unei persoane provocata de o capusa
Acest virus poate provoca o evoluție cronică și recidivantă a bolii
Adauga un comentariu