Eveniment-Social

Muzeul de anatomie al USAMV Iași va fi redeschis

Publicat: 25 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Muzeul de anatomie al USAMV Iași va fi redeschis
USAMV Iași deschide muzeul de anatomie

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) va inaugura pentru studenți și vizitatori, Muzeul de Anatomie ”Profesor dr. Honoris Causa Vasile COȚOFAN”. Evenimentul este programat pentru data de 27 ianuarie 2021, la ora 11.30. 

”În contextul pandemic, USAMV continuă finalizarea proiectelor de dezvoltare instituțională  iar unul este acela al reactivării Muzeului de Anatomie al Facultății de Medicină Veterinară care a fost inițiat, ca și pregătire cu exponate ale anatomiei animaliere cu mai bine de șase decenii în urmă,  de când a venit în această Facultate înființată în 1960, profesorul Vasile Coțofan. 

Magistrul a fost înzestrat cu un talent artistic deosebit, el coordonând și lucrări de doctorat ale studenților de la Universitatea de Arte. Pentru noi, foștii lui studenți, profesorul a rămas în memoria noastră ca un simbol al școlii românești, apreciat de toți colegii din România. Însăși teza domniei sale de doctorat, intitulată  ”Anatomia artistică a calului” are ca simbol un cal în poziția de cabrare, a cărui armonie musculară este redată atât de expresiv în cele două piese ghipsate care străjuiesc intrarea în Muzeu.

De-a lungul timpului, adunând o multitudine de piese care au servit ca material didactic școlii de medicină veterinară, a fost creat un Muzeu pe care îl revitalizăm cu susținerea financiară a administrației USAMV care  s-a gândit să realizeze acest eveniment  în memoria domniei sale, născut la 28 februarie 1934. Exponatele sunt piese conservate reprezentând aproape toate speciile de animale domestice și unele sălbatice aparținând faunei României, unicate pe plan național și european. De asemenea, o colecție unică pentru eredopatologie, cu piese formolate sau conservate prin mumifiere a fost restaurată și pusă la dispoziția vizitatorilor”, a precizat prof. univ. Dr. Liviu MIRON, prorector cu cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale din cadrul USAMV IAȘI. 

Muzeul va fi redeschis studenților, elevilor și tuturor persoanelor interesate de lucrările expuse în clădirea USAMV Iași, unde își au sediul Facultățile de Medicină Veterinară și Zootehnie. ”Echipa colegilor anatomiști din Facultate dorește să pună la dispoziția studenților niște exponate un pic mai bine protejate, un pic mai bine prezentate și credem că și efortul nostru de a susține financiar dezvoltarea unui astfel de Muzeu va fi răsplătit prin vizita tuturor ieșenilor care doresc să vină, să observe și să constate cum talentul poate crea o plăcere vizuală fără margini oricărei ființe sensibile. Vă așteptăm și cu prilejul  Zilelor Porților Deschise, Nopții Cercetătorilor sau cu diferite alte ocazii”, a mai transmis prof. univ. Dr. Liviu MIRON, care a propus în decembrie 2018 Senatului USAMV personalizarea Muzeului de Anatomie cu numele celui care l-a creat: Profesor dr. Honoris Causa Vasile COȚOFAN.

Exponatele muzeului au ”o valoare fără echivalent pe plan european, care ilustrează într-o manieră unică posibilitățile explicabile ale anatomiei artistice a calului, rumegătoarelor, carnivorelor și păsărilor domestice”- așa după cum însuși Profesorul relatează în scrierile sale. 

 

 

Adauga un comentariu