Actualitate

Nancy Pelosi, sancţionată de China. Ce a precizat Ministerul chinez de Externe

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nancy Pelosi sancţionată de China. Ce a precizat Ministerul chinez de Externe
Ministerul chinez de Externe a anunţat că vizita sa a fost una „rea şi provocatoare”, iar sancţiunile vor viza întreaga familie a acesteia

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi, va fi sancţionată de China, după ce a efectat o vizită recentă în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a anunţat că vizita sa a fost una „rea şi provocatoare”, iar sancţiunile vor viza întreaga familie a acesteia.

Nancy Pelosi va fi sancţionată de China, după ce a vizitat Taiwan

Vineri, 5 august 2022, China a anunţat că Nancy Pelosi va fi sancţionată, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a afirmat că preşedintă Camerei Reprezentanţilor din SUA a intervenit în afaceri interne ale Chinei, deşi nu trebuia.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt Ministerul de Externe de la Beijing.

În urma vizitei în insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, China a organizat ca răspuns manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri, 5 august 2022, despre un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Important de precizat este ca Ministerul chinez de Externe a transmis că sancțiunile vor afecta și rudele lui Pelosi. Ministerul a declarat că contramăsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Ce spune Antony Blinken despre sancțiunile Chinei

Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, a caracterizat sancţiunile Chinei drept acţiuni de intimidare, dar care sunt nejustificate.

”Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel. China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a insistat Antony Blinken.

Nancy Pelosi a vizitat Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Taiwan şi Japonia

Vă aducem aminte că Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, a ajuns în Asia pentru a face un turneu. Oficialul american a ajuns în Taiwan, în Japonia, Singapore, Malaezia și Coreea de Sud. Aceasta a discutat la Tokio cu oficiali din Japonia despre situația din zona Asia-Pacific.

„Vizita delegației Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susținerea democrației din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegațiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicție în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China și de Cele Șase Garanții. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului”, a precizat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

Astfel, în urma vizitelor sale, Nancy Pelosi a fost sancționată de China.

Adauga un comentariu