Scăderea ratei natalității din Iași poate fi influențată de multipli factori. În Iași s-a înregistrat o scădere a natalității, comparativ cu anul 2022. În 2022 s-a raportat un număr de 7.429 de nașteri, iar în 2023 au fost înregistrate doar 6.496, fiind o diferență considerabilă
Motivele pentru care rata natalității este într-o descreștere continuă sunt relatate de sociologul Roxana Vasiliu. Specialista susține că principalele sunt dorința oamenilor de a se axa pe carieră și frica de angajament familial.
Rata natalității din Iași se află într-o descreștere continuă
Specialista consideră că accesul la educație, creșterea gradului de ocupare în rândul femeilor, importanța acordată carierei și stabilității profesionale și modificările produse în stilurile de viață ale noilor generații sunt câțiva factori majori care contribuie la scăderea natalității.
„Este o realitate faptul că rata natalității din Iași se află în scădere, iar această problemă a fost semnalată, de mult timp, de specialiști, fiind corelată cu evoluția celorlalte fenomene demografice importante. Declinul demografic este confirmat și de datele celui mai recent recensământ, iar scenariile optimiste formulate de demografi arată că acesta nu poate fi redresat, însă ar putea fi frânat – inclusiv prin introducerea unor politici pronataliste stimulative.
În acest moment, rata totală de fertilitate nu permite înlocuirea generațiilor, procesul de îmbătrânire demografică este vizibil, sporul natural este negativ, iar în România se conturează un model reproductiv similar cu cel din alte țări europene: o creștere a vârstei la prima căsătorie, respectiv prima naștere, o preferință pentru familiile de mici dimensiuni (preponderența nașterilor de rangul întâi), o creștere a proporției mamelor necăsătorite. Atunci când discutăm despre natalitate, este important să reflectăm și asupra schimbărilor produse în spațiul românesc, atât de ordin politic, legislativ, cât și economic, social etc. De altfel, dacă ne raportăm la ultimii 50-60 de ani, nu putem să nu aducem în atenție efectele decretului din 1966, privind interzicerea avortului, precum și declinul natalității după anii 90”, afirmă Lect. Dr. Roxana Vasiliu, Departamentul de Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Datele furnizate de Institutul Național de Statistică atestă scăderea bruscă a natalității
Cumulat, de la începutul anului și până în luna octombrie 2023, s-a raportat un număr de 6.496 de nașteri în Iași. Datele înregistrate arată că rata natalității este mai ridicată în mediul rural față de urban, nașterile extramaritale sunt mai întâlnite în mediul rural, vârsta medie a mamei la naștere este mai ridicată în urban (30,2 vs. 27,4), aproape jumătate dintre copiii născuți în ultimul an în mediul rural au mame casnice comparativ cu mai puțin de un sfert din mediul urban, iar peste două treimi din numărul de născuți vii de rangul IV și peste provin din mediul rural. De asemenea, specialiștii mai spun că diferențele apar și în funcție de nivelul de educație al mamei: cu cât acesta este mai ridicat, cu atât dimensiunea familiei este mai redusă.
„Având în vedere impactul evoluției fenomenelor demografice asupra societății, ar fi oportună și realizarea unor studii longitudinale, care să urmărească evoluția atitudinilor față de aceste elemente pe termen mediu și lung. Un exemplu în acest sens este derularea unei cercetări de tipul Generații și Gen – după un model internațional, implementat în mai multe țări (a existat o ediție și în România, în 2005. Recent, vecinii noștri din Republica Moldova au derulat primul val dintr-o serie de trei cercetări după acest format)”, afirmă sociologul Roxana Vasiliu.
Rata natalității este într-o scădere continuă, iar acest fenomen este analizat cu atenție de specialiștii sociologi.
Specialistul lui peste, saracia e cauza, suntem pe ultimul loc in ue la venituri, iar multi parasesc tara din cauza veniturilor