International

NATO, mutare istorică. Forța de răspuns a fost activată ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei

Publicat: 25 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
NATO mutare istorică. Forța de răspuns a fost activată ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei
Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței

Pentru prima dată, Forța de răspuns a NATO a fost activată ca măsură defensivă ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO, după cum informează CNN.

Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței.

Președintele american Joe Biden a spus clar că trupele americane se desfășoară în Europa de Est pentru a ajuta la întărirea țărilor NATO nervoase de acțiunile agresive ale Rusiei și nu vor lupta în Ucraina.

Wolters l-a numit un „moment istoric” în declarația sa

„Ei reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri și le folosim pe deplin agilitatea inerentă. Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, capacitatea de reacție și capacitatea de a proteja cetățenii”, a transmis Tod Wolters.

Forța nu s-a desfășurat încă, dar sunt în așteptare.

CNN a anunțat vineri dimineața că sirenele de raid aerian au declanșat în orașul Lviv din vestul ucrainean, care se află la mai puțin de 50 de mile de granița Poloniei, membru NATO.

Statele Unite au anunțat joi că 7.000 de soldați americani vor fi dislocați în Europa. Președintele Biden a declarat că a autorizat „desfășurarea forțelor terestre și aeriene deja staționate în Europa” în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

El a mai spus că a autorizat ca „capacități suplimentare de forțe americane” să fie trimise în Germania ca parte a răspunsului NATO, inclusiv unele forțe care au fost puse în așteptare cu câteva săptămâni în urmă.

Klaus Iohannis a cerut plasare de militari NATO în România

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice la ședința extraordinară a NATO.

„Ședință extraordinară NATO după atacul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Toți suntem de acord că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

În cadrul ședinței vor fi stabilite măsurile care vor fi luate de membrii NATO ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Solicit cu tărie accelerarea proceselor interne pentru a adopta măsuri suplimentare pentru întărirea poziției pe #EasternFlank. În acest sens, trebuie să stabilim imediat mai multă prezență consolidată NATO, inclusiv un Grup de Luptă în România”, a mai scris Iohannis.

Adauga un comentariu