Boli si tratamente

Cei mai mulți dintre noi ne spălăm mâinile greșit

Publicat: 02 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei mai mulți dintre noi ne spălăm mâinile greșit
Ne spălăm mâinile greșit

Ne spălăm mâinile greșit. Există două strategii principale.

Prima este scăderea biomasei generale a microbilor – adică reducerea cantității de bacterii, viruși și alte tipuri de microorganisme. Facem acest lucru prin spalare cu săpun și clătind cu apă. Chimia săpunului ajută la îndepărtarea microorganismelor de pe mâinile noastre accentuând proprietățile pielii proprii.

Studiile au arătat că spălarea eficientă cu săpun și apă reduce semnificativ încărcătura bacteriană care provoacă diaree.

A doua strategie este de a ucide bacteriile. Facem acest lucru folosind produse cu un agent antibacterian, cum ar fi alcooli, clor, peroxizi, clorhexidină sau triclosan.

Unele lucrări academice au arătat că săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente la reducerea anumitor bacterii de pe mâinile murdare decât săpunurile fără ele.

Ne spălăm mâinile greșit

Cu toate acestea, există o problemă. Unele celule bacteriene de pe mâinile noastre pot avea gene care să le permită să fie rezistente la un anumit agent antibacterian. Aceasta înseamnă că, după ce agentul antibacterian ucide unele bacterii, tulpinile rezistente rămase pe mâini pot înflori.

Mai mult, genele care permit rezistența bacteriilor ar putea trece la alte bacterii, provocând tulpini mai rezistente. Împreună, „preluarea” tulpinilor rezistente ar face ineficientă utilizarea agentului antibacterian.

De asemenea, utilizarea pe termen lung a unor produse antibacteriene vă poate dăuna sănătății.

De exemplu, studiile efectuate pe animale care au investigat agentul antibacterian triclosan, care se găsea în săpunuri, paste de dinți și deodorant, s-au dovedit că modifică modul de funcționare a hormonilor din organism.

Pentru a ne curăța mâinile, se recomanda:

uda mâinile cu apă curată.
aplicați săpun și spălați / frecați fiecare zona timp de 20-30 de secunde
clătiți bine cu apă curată.
mâinile sunt apoi uscate cu un prosop de hârtie curat

Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, se recomandă utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool, care conține cel puțin 60 la sută etanol. Alcoolii au un spectru larg de activitate antimicrobiană și sunt mai puțin selectivi pentru rezistență în comparație cu alte substanțe chimice antibacteriene.

Adauga un comentariu