National

Nelu Tătaru anunță că au fost introduse 24 de spitale în rândul celor suport COVID. Urmează introducerea a 280 de paturi la ATI

Publicat: 18 nov. 2020
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a discutat despre un lockdown al României
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Miercuri, 18 noiembrie, la începutul ședinței de Guvern, Nelu Tătaru a anunțat că au fost introduse 24 de spitale în rândul celor suport COVID-19. Mai mult, ministrul Sănătății a precizat că urmează să fie operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă, într-o perioadă care va varia între 7 şi 21 de zile.

„Da, am făcut o evaluarea la nivel naţional şi în Bucureşti şi am căutat suplimentarea paturilor în Bucureşti. Azi am introdus încă 24 de unităţi medicale în totalitate sau cu o parte ATI, urmând să operaţionalizăm 280 de paturi la ATI, în perioada variind între 7 şi 21 de zile. Fiecare unitate sanitară verificată în ATI primeşte un plan de conformare, de măsuri, iar la sfârşitul săptămânii avem un prim raport cu unităţile care au fost verificate”, a afirmat Nelu Tătaru, întrebat de premierul Ludovic Orban cum stăm cu suplimentarea paturilor la ATI, în condiţiile în care nu observăm o scădere a numărului de infectări.

Nelu Tătaru, despre importanța vaccinării anti-COVID-19

Ministrul Sănătății a făcut declarații privind obligativitatea vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2. El a explicat că vaccinul, care va apărea în România la finalul acestui an sau la începutul lui 2021, nu va fi unul obligatoriu, ci opțional. Esențial este ca oamenii să înțeleagă că doar așa se pot proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur.

„Vaccinul trebuie să fie opțional, dar recomand vaccinarea, pentru că sunt doar 2 căi prin care ne putem imuniza: fie făcând boala, fie prin vaccinare. Dar văzând efectele groaznice pe care le dă boala, fie că ne raportăm la numărul de decese raportate zilnic, fie că vedem starea celor ajunși în stare gravă la ATI și care așteaptă să se vindece, cred că vaccinarea este alternativa cea mai eficientă și recomandarea este să facem vaccinul, tocmai pentru siguranța pe care ne-o dă. Trebuie să înțelegem că este o luptă pe care o dăm cu un inamic nevăzut și nu este numai lupta noastră, a românilor, ci una la nivelul întregii planete,” a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Doar 4,6% dintre români vor primi în primă fază vaccinul anti-COVID“

Acum câteva zile, ministrul Sănătății spunea că  doar 4,6% dintre români vor primi în faza inițială vaccinul anti-COVID-19. Nelu Tătaru a afirmat că primele trei tranşe vor veni în luna ianuarie, însă nu se cunoaștea cum va fi ţinut şi transportat vaccinul, care are nevoie de condiţii speciale de manevrare.

„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a precizat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu