Actualitate

Nelu Tătaru, despre numărul de infectări noi: „Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară!“

Publicat: 12 iul. 2020
ALT=
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat astăzi, referitor la numărul de infectări noi, că România rămâne pe acelaşi trend de creştere uşoară. Nelu Tătaru pune această creștere din ultimele zile pe seama perioadei de vacanţe, vorbind despre zonele aglomerate, unde există şi transmitere.

„Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară după măsurile de relaxare, suntem în perioada estivală, suntem în perioada de vacanţe, există aglomerări umane şi atunci există şi transmitere”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că această creştere vine după ce în urmă cu o lună România era pe un trend descendent.

“În urmă cu patru săptămâni, eram pe un trend descendent şi preconizam o viaţă cvasinormală la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Avem patru săptămâni în care avem o creştere, avem patru săptămâni în care avem trei etape de măsuri de relaxare, avem weekenduri prelungite în care avem sezon estival, dorinţa populaţiei de a-şi gestiona nişte concedii şi atunci trebuie gestionat un pic mai diferit. Rămâne doar ca această perioadă să fie completată şi de respectarea acelor reguli de distanţarea fizică, portul măştii în spaţii închise şi reguli de igienă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, despre numărul de infectări noi: Suntem la nivelul din aprilie!

Nelu Tătatru a declarat că în prezent ţara noastră se află la nivelul lunii aprilie, când vârful a fost pe 29 aprilie. Ministrul Sănătății susține că România ar fi trebuit ca în acest moment să fie la baza pantei descendente şi să nu trecem printr-o a doua cocoaşă a primului val pandemic. Acesta a adăuagt că dacă va creşte numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă, acest lucru poate pune în dificultate sistemul sanitar.

“Persoanele care au o anumită gravitate a bolii sunt cele care sunt la Terapie Intensivă, acolo este sistemul care la un moment dat dacă numărul de pacienţi creşte, poate ajunge la o suprapopulare şi poate pune în dificulate sistemul medical. Sunt cazurile severe, critice care necesită suport ventilator.(…) Au fost în aceste ultimele două săptămâni spitale care au necesitat transferul de pacienţi din Terapie Intensivă, în alt spital sau în alte secţii de Terapie Intensivă. (….) Rămâne o problemă detaşarea cadrelor medicale care odată cu legea care trebuie să iasă din Parlament sperăm să o rezolvăm ca să nu mai transferăm pacienţii dintr-un spital în altul”, a explicat Nelu Tătaru.

Creșteri așteptate

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a precizat faptul că vom avea o creștere ușoară, progresivă, de la o zi la alta. Recomandările privind respectarea măsurilor de protecție rămân încă valabile. În altă ordine de idei, ministrul a declarat că nu se dorește reintroducerea unor noi restricții sau limitarea activităților economice. De aceea, trebuie respectate întocmai regulile și normele de desfășurare a acelor activități.

„Într-o primă perioadă vom avea o creştere uşoară, progresivă, de la o zi la alta şi în funcţie de numărul de teste făcute în zilele respective. Vine o perioadă de weekend în care o să avem un număr de recoltări şi teste mai puţine. Suntem în acea transmitere comunitară. Recomandările rămân aceleaşi, iar rugămintea este ca ele să fie respectate”, a declarat Nelu Tătaru.

„Noi nu vrem să reintroducem niciun fel de alte restricţii sau să limităm alte activităţi economice. În acest moment mergem cu aceleaşi măsuri de relaxare, dar recomandarea este aceea de a respecta regulile şi normele de desfăşurare a acelor activităţi. În măsura în care acest număr de cazuri va creşte exponenţial, nu creştere uşoară de la o zi la alta, sunt şi restricţii care vor fi impuse. Dar nu vrem să ne transformăm într-un stat poliţienesc”, a explicat Nelu Tătaru, întrebat dacă vor urma alte restricţii sau chiar o nouă stare de urgenţă.

Adauga un comentariu