Actualitate

Nelu Tătaru, despre producerea de Remdesivir în România: Anul acesta și anul viitor, nu

Publicat: 15 oct. 2020
Nelu Tătaru cu mască de protectie
Nelu Tătaru spune că anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca Remdesivir să fie produs în România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre producerea Remdesivir în România. Nelu Tătaru este de părere că anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca medicamentul Remdesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România.

Ministrul Sănătății consideră că este nevoie de o linie specială de producție, pe care producătorii români de medicamente nu o au.

„Noi avem aceste discuții încă din vară. Avem fabrica antibiotice la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Remdesivir în România poate în 2022

Ministrul Sănătății a precizat că România va putea produce Remdesivir de-abia peste doi ani.

„Din ce am discutat cu producătorii de medicamente, anul acesta și anul viitor, nu. Trebuie o linie tehnologică, este o linie specială pentru produsul Remdesivir, plus patentul. Totul ține de producător și producătorii noștri au anumite linii tehnologice și anumită producție pe anumite produse”, a mai explicat Nelu Tătaru.

Ludovic Orban: „Există o companie care ar putea în termen rezonabil să introducă în fabricaţie favipiravirul“

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre producerea medicamentului Remdesivir în România. Ludovic Orban a declarat că depinde de posiblităţile companiilor de a introduce medicamentul în producţie. Medicamentul este unul dintre cele considerate eficiente împotriva COVID-19.

„Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe condiţiile legale îndeplinite pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente. Ştiu sigur că există o companie care ar putea în termen rezonabil să introducă în fabricaţie favipiravirul. Toate aceste rezultate nu sunt 100% certe, să ştii că dau rezultate. Se încearcă diferite tratamente off label. Noi primul lot de favipiravir l-am avut ca donaţie pentru testare clinic“, a declarat Ludovic Orban.

Ungaria a început să producă Remdesivir pe plan intern

Remdesivir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, a început să fie produs pe plan intern în Ungaria. Vineri, 9 octombrie, ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, a declarat că Richter, compania farmaceutică ungară, a produs până acum  în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi.

Conform spuselor ministrului, vor fi produse doze pentru mai mult de 800 de pacienți, până la finalul lunii octombrie. Producția acestui medicament este finanțată de Guvernul de la Budapesta, care a oferit 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro).

De asemenea, Ungaria se mai ocupă și de producția antiviralului Favipiravir. Aceasta se află în curs.

Încă 12.000 de doze de Remdesivir vor ajunge luna aceasta în România

Ministrul Sănătății a precizat că România a primit de la Comisia Europeană 12.000 de doze de Remdesivir, iar luna aceasta există un contract subsecvent pentru alte 12.000 de doze, care vor fi dirijate către toate spitalele suport-COVID sau cele de fază 1 și fază 2.

Nelu Tătaru a mai spus că statul român sprijină aceste firme de medicamente să obțină licență și că miercuri a avut loc o discuție la nivelul Guvernului cu toți producătorii de medicamente români și cu capital mixt.

„Am solicitat și noi am pus la dispoziție facilități pentru a-și putea retehnologiza liniile și pentru a avea anumite beneficii fiscale în condițiile în care fac acest lucru”, a menționat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu