Actualitate

Nelu Tătaru încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie

Publicat: 29 oct. 2020
Nelu Tătaru, cu mască de protecție pe față
Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie.

„Comisia Europeana are discutii cu 3 firme producatoare. Toata achizitia se face prin Comisia Europeana, la care suntem parteneri. Avem speranta pentru sfarsitul anului, inceputul anului viitor, ianuarie. In primul rand (vor primi vaccinul) cei din prima linie, personalul medical, pe urma linia doi – persoane cu risc”, a declarat Nelu Tătaru.

Ursula von der Leyen anunță vaccin anti COVID-19 de-abia în aprilie 2021

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 28 octombrie, că livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările Uniunii Europene ar putea începe cu seriozitate în aprilie.

„În cel mai bun caz, companiile ar putea livra până la 50 de milioane de vaccinuri pe lună către UE”, a spus von der Leyen, care a adăugat că oficialii europeni negociază cu alte companii pre-comanda unui alt miliard de flacoane.

Oficialii UE au declarat, într-o şedinţă internă, că doar o parte din populaţia Uniunii Europene poate fi vaccinată împotriva coronavirusului până în 2022. De altfel, aceştia şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la posibilul eşec al formulei sau la insuficienţa dozelor produse.

„Nu vor exista suficiente vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie până la finalul anului 2021″, le-ar fi transmis un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor, luni, în timpul unei şedinţe cu uşile închise.

„Nu se impune carantinare la nivel național“

Ministrul Sănătății a precizat că urmează 3-4 săptămâni „grele” pentru România, în care se încearcă atingerea unui platou al infectărilor cu noul coronavirus. În acest context, oficialul a spus că, la nevoie, vor fi integrate și spitalele private în circuitul de tratare a pacienților COVID-19.

„Avem 3-4 săptămâni grele, încercăm să limităm numărul infecțiilor și să ajungem la un platou. Vedem lockdown-uri în Europa. În măsura în care vom avea un necesar de paturi, vor intra și spitalele private. Suntem pe un câmp de luptă. Noi gestionăm partea de spital. În prespital se face transmiterea. Suntem de 8 luni pe acest front și suntem aceiași. Se vor mai lua restricții la nivel local. Nu se impune carantinare la nivel național”, a explicat Nelu Tătaru.

Primele doze de vaccin anunțate să ajungă în România în decembrie

Ministrul Sănătății a declarat că prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID-19 este planificată pentru sfârşitul lunii decembrie. Potrivit ministrului Sănătății, în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical.

„Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este – şi în planificarea pe care o avem – ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat Nelu Tătaru.

Primii imunizați vor fi cadrele medicale

Nelu Tătaru a apreciat că o primă tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă la sfârşitul lunii decembrie, mai întâi urmând să fie imunizat personalul medical.

„Se discută de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul de cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment“, a menționat Nelu Tătaru.

Comentarii
Adauga un comentariu