Actualitate

Nelu Tătaru, la 5 ani de la tragedia din Colectiv: „Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi!”

Publicat: 30 oct. 2020
Nelu Tătaru, cu mască de protecție pe față
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a scris astăzi, 30 octombrie, într-un mesaj transmis la cinci ani de la incendiul de la „Colectiv” că la 5 ani de la tragedie, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele”, susține Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „După 5 ani, lucrurile pentru tratarea «marelui ars» în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent“

Ministrul Sănătății aduagă că s-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară.

„În fiecare an, la această dată gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea «marelui ars» în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, a menționat Nelu Tătaru, într-un mesaj transmis la cinci ani de la incendiul de la „Colectiv”.

Incendiul de la Colectiv a curmat viaţa a peste 60 de persoane

În noaptea zilei de 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit la un club din Capitală. În club se aflau sute de tineri veniţi pentru concertul de lansare a unui album al trupei de rock Goodbye to Gravity. Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce focul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, punând capăt vieților unor tineri nevinovați.

Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

Mesajul complet al victimelor și rudelor celor decedați în Colectiv

”Mâine, 1 Octombrie, vom intra în luna care ne vă aminti mereu de Colectiv. Se fac 5 ani de când într-un club situat în centrul capitalei României a izbucnit un incendiu care a ucis 65 de tineri.

5 ani este un prilej bun de comemorare, dar mai ales este un bun prilej de analiză a acțiunilor instituțiilor statului român. Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în acești 5 ani. Am vrea să știm ce s-a schimbat în autorizarea funcționării spațiilor publice. Am vrea să știm cum se construiește acum în România. Am vrea să știm ce a schimbat IGSU în autorizare și control, ce pași a făcut în domeniul prevenției.

Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatății? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arși. Ce avem după 5 ani? Am vrea să știm ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morții noastre. Și am mai vrea să știm de ce după 5 ani nu avem vinovații în pușcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulțumită justiției, vom comemora cu Piedone primar. Mulțumim statului, politicienilor și justiției.”

Adauga un comentariu