Actualitate

Nelu Tătaru: „O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie”

Publicat: 22 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în România. Acesta a menționat că transmiterea comunitară este accentuată în această perioadă. Nelu Tătaru susține că evoluția situației este una nefavorabilă și că se gândesc să aplice restricții mai dure în anumite zone din țară.

„După trei perioade de relaxare, (…) asistăm la o creştere a numărului de cazuri, o creştere progresivă, nu exponenţială pe care o putem gestiona, în măsura în care sunt respectate şi acele reguli de distanţare fizică sau precauţii. Sunt zile în care am observat, ultimele cinci au fost cu peste 300 de cazuri noi, dar chiar dacă astăzi avem 246 sunt şi datorită faptului că au fost şi mai puţine teste. Evaluarea noastră se face şi la cazurile de Terapie Intensivă, precum şi adresabilitatea la nivelul UPU.

«O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie»

Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular, fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice în derulare, sunt locuri şi locaţii care sunt izolate şi în ultima perioadă am putut vedea şi agenţi economici care au făcut evaluări angajaţilor şi au depistat cazuri noi (…) Sunt aceleaşi măsuri de precauţie pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi şi recomandările pe care trebuie să re repetăm în fiecare zi pentru că după cum am putut vedea, o parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie, la orice măsură de precauţie şi atunci vedem şi o creştere a numărului de cazuri noi. Suntem pregătiţi să gestionăm astfel de cazuri (…) Depinde foarte mult de evoluţia zilnică, săptămânală, de evoluţia la două săptămâni.

Noi de obicei pregătim o nouă etapă de relaxare, dar odată cu evoluţia nefavorabilă, ne gândim să avem şi nişte restricţii particulare, pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locaţie. Dar mă repet, sper ca odată cu respectarea acestor reguli, să putem gestiona un număr de cazuri, chiar dacă avem o creştere controlată. Când vedem o rată de dublare a cazurilor într-un anumit loc şi care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo există o transmitere comunitară accentuată şi trebuie să limităm această transmitere prin izolarea zonei”, a declarat Nelu Tătaru.

De asemenea acesta a afirmat că în România au fost testate 371.000 de persoane.

Avertismentul lui Nelu Tătaru: „Avem cinci zile cu peste 300 de cazuri!“

Avertismentul lui Nelu Tătaru! Ministrul Sănătății a subliniat că transmiterea comunitară de COVID-19 este în creștere în România și că dacă situația se menține la fel, va fi nevoie de anumite restricții pentru anumite focare. Tătaru a vorbit despre pacienții asimptomatici, dar și despre formele cazurilor de infecție cu coronavirus, comentând evoluția epidemiologică din ultima period. Ieri a fosta cincea zi consecutivă în care s-au înregistrat peste 300 de îmbolnăviri depistate pe un interval de 24 de ore.

„Începând cu 15 mai, am avut trei perioade de relaxare. Odată cu aceste măsuri de relaxare era previzibilă o creștere a numărului de cazuri de la o zi, la alta. Ultima săptămână vine cu cinci zile de creșteri peste 300, în contextul în care am avut pe 15 (n.r – iunie) a treia zi cu măsuri de relaxare. Repet, fiecare măsură de relaxare a fost însoțită și de un cadru al unor norme de aplicare în vederea desfășurării și funcționării unor măsuri de relaxare. Că au fost activități economice sau nu, aceste norme trebuie respectate în continuare, atât de cei care desfășoară activitatea economică relaxată, cât și de populația civilă, care trebuie să respecte regulile de igienă, precum și distanțarea fizică”, a declarat Nelu Tătaru.

Avertismentul lui Nelu Tătaru: Trebuie respectate în continuare regulile

Ministrul Sănătății susține că totul ține de respectarea acelor reguli.

„Dacă astăzi avem 315 cazuri la 6.330 de testări făcute, gândiți-vă că ieri aveam 330 de cazuri la 11.000 de testări. Înseamnă că avem o creștere și o transmitere comunitară“, precizează Tătaru, care crede că transmiterea comunitară nu poate fi oprită, dar poate fi limitată respectând regulile de distanțare fizică, portul măștii în spații închise, în transport în comun, evitarea locurilor aglomerate și regulile de igienă.

„Gestionăm, în acest moment, această creștere, care este o creștere progresivă, chiar dacă eram pe o pantă descendentă. Avem o săptămână jumătate când suntem pe un platou, am început cu 196 de cazuri și apoi, constant, alternând cu 200 de cazuri, am ajuns la 300-330 până în 345. Urmează o săptămână în care gestionăm și vom avea încă o creștere a numărului de cazuri. Cât timp nu vom păstra aceste reguli, vom avea o transmitere comunitară accentuată, iar transmiterea comunitară va atrage după sine și niște reguli în care să putem restricționa anumite focare, anumite zone sau anumite localități”, a adăugat Tătaru.

Ministrul a precizat că, în acest moment, nu avem zone în care să impunem o carantină la localitate sau o carantină a unui cartier, dar avem focarele știute încă de dinainte și cele care sunt în centrele de bătrâni, în centrele de patologie neuropsihică, în spitale, atât la personalul medical, cât și la pacienți. Acestea sunt izolate și sunt în anchetă epidemiologică.

Pacienții asimptomatici ar putea fi tratați acasă

Nelu Tătaru a declarat că ia în calcul ca pacienții asimptomatici să fie tratați acasă. Asta în condițiile în care vom avea o suprasolicitare a spitalelor, se ia în calcul ca acești asimptomatici să fie redirijați către anumite zone tampon. Lăsarea lor în comunitate, fiind pozitivi, ar însemna o suplimentare a transmiterii în comunitate.

Întrebat dacă eventualele măsuri noi se referă la cazurile fără simptomatologie sau sunt plănuite și altele, ministrul a replicat:

„Inclusiv pe cei asimptomatici sau pe cei cu simptome ușoare, care pot fi relocați în spitalele tampon sau în anumite extensii exterioare ale spitalelor, care să poată gestiona cazurile ușoare, medii sau asimptomatice. Deocamdată avem o transmitere comunitară în creștere și nu ne putem permite să lăsăm în comunitate și pacienți, pe care cu bună știință îi știm pozitivi”.

Referitor la gravitatea cazurilor de COVID-19 din România, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că nu este vorba de noroc. În medicină sunt niște reguli care se respectă, sunt niște circuite epidemiologice, sunt niște restricții, sunt niște tratamente.

„Faptul că a fost perioada în care s-a gestionat o pandemie și în care atât populația, cât și cadrele medicale au respectat niște proceduri și protocoale s-a putut gestiona și am putut vedea că avem o cazoistică controlată, și nu am avut cazuri de o agresivitate deosebită, în momentul în care a venit măsura de relaxare și, poate, o mai mică respectare a regulilor, putem vedea și o transmitere accentuată și atunci vom avea, în următoarea perioadă, atât cazuri ușoare, cât și cazuri medii sau grave”, a mai spus ministrul.

Adauga un comentariu