Sărbătoarea tradițională Oktoberfest se deschide sâmbătă la Munchen, cu iubitorii de bere pregătiți să se grăbească spre corturile unde vor savura primele halbe de bere, într-un eveniment considerat cea mai mare sărbătoare populară din lume, relatează DPA, conform Agerpres.
Totuși, ediția din acest an se desfășoară la scurt timp după un atac mortal cu cuțitul la un festival din Solingen, ceea ce a dus la intensificarea măsurilor de securitate, notează DPA.
Ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Herrmann, a declarat că nu există amenințări specifice pentru cea de-a 189-a ediție a celebrului festival, care se va desfășura timp de două săptămâni și care, anul trecut, a atras peste 7 milioane de vizitatori. Cu toate acestea, autoritățile rămân în stare de alertă.
Nemții se pregătesc de Oktoberfest
Locația festivalului, cunoscută sub numele de Wiesn, beneficiază de măsuri stricte de securitate, incluzând verificări la porțile de acces, interdicția bagajelor voluminoase, a cuțitelor și a recipientelor din sticlă, o prezență semnificativă a forțelor de ordine, bariere retractabile pentru trafic și dispozitive din beton pentru a preveni atacurile cu vehicule.
Pentru prima dată, vor fi utilizate peste 40 de detectoare de metale portabile, într-o manieră aleatorie, în zona Wiesn, conform directorului festivalului, Clemens Baumgärtner.
Aproximativ 600 de polițiști vor fi prezenți în perimetrul festivalului, alături de cei 1.200 – 1.500 de agenți de securitate angajați de municipalitate.
„Am făcut tot ce am putut”, a declarat primarul orașului Munchen, Dieter Reiter, care va da startul oficial al evenimentului.
De asemenea, landul Bavaria a impus o lege care interzice consumul de cannabis la festivalurile populare și pe terasele de bere, interdicție care se aplică și la Oktoberfest. Organizatorii au salutat această măsură, spunând că astfel se evită conflictele cu clienții care fumează cannabis, conform DPA.
Un alt aspect controversat este creșterea prețului la bere. Anul acesta, un litru de bere costă între 13,6 și 15,3 euro, cu prețul mediu ajungând la 15 euro. Totuși, berea servită la Wiesn, preparată după rețete secrete, conține un procent mai mare de alcool decât berea obișnuită, aproximativ 6%.
Cu toate acestea, prețurile ridicate nu au descurajat participanții: anul trecut, conform datelor oferite de municipalitatea din Munchen, s-au consumat peste 7,4 milioane de litri de bere. Cei care vor avea nevoie de hidratare după un consum excesiv de alcool vor putea bea apă gratuit de la fântânile special amenajate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Cei care preferă apă îmbuteliată vor trebui să plătească în jur de 10 euro pentru un litru.
Cât costă o halbă de bere la renumitul festival
Prețurile la mâncare au crescut și ele, în principal din cauza majorării TVA-ului pentru alimentele servite în restaurante, care a revenit la 19%, față de 7% în perioada pandemiei.
„Trebuie să ne așteptăm la o creștere de 15%, din care 12% este rezultatul revenirii TVA-ului la nivelul de dinainte de pandemie și 3% din cauza creșterii generale a prețurilor”, a comentat co-organizatorul Christian Schottenhamel, criticând guvernul federal pentru nerespectarea promisiunii de a menține TVA-ul redus.
Accesul în corturile cu bere se face în general pe baza unei rezervări, dar cei care sunt mai rapizi pot încerca să ocupe locurile neocupate sâmbătă dimineața, la deschiderea festivalului. Cei care au rezervat dar nu mai pot participa își pot revinde locurile.
În ceea ce privește vestimentația, participanții se pot îmbrăca în ținuta tradițională: „dirndl” pentru femei și „lederhosen” pentru bărbați. Axel Munz, directorul lanțului de magazine Angermaier, afirmă că anul acesta se poartă „dirndl” în culori precum mov, mentă deschisă, salvie, albastru regal, roșu intens, verde-pin și negru elegant. Pentru bărbați, pantalonii scurți din piele de căprioară sau capră sălbatică, cu broderii elaborate, oferă un look vintage.
Pentru cei care nu pot ajunge la Munchen, există și o variantă digitală: jocul de realitate virtuală „Oktoberfest – The Official Game”, creat de K5 Factory din Munchen, permite utilizatorilor să exploreze festivalul sub formă de avataruri, folosind ochelari VR. Consumul de cannabis este opțional în acest context, mai notează DPA.