Sanatate

Neutrofile mărite. Consecințele diagnosticului și metoda de tratament

Publicat: 12 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Neutrofile mărite. Consecințele diagnosticului și metoda de tratament
Acest simptom poate fi înregistrat din cauza unor răni grave

Majoritatea persoanelor nu cunosc cum să interpreteze corect rezultatul unei analize și nu cunosc ce semnifică neutrofilele mărite. Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sânge. Celule albe prin care organismul luptă împotriva tuturor tipurilor de infecții. Iar acest tip de celule sanguine este cel mai numeros.

Până la 70% din toate globulele albe din corpul uman sunt neutrofile. Medicii le numesc celule de răspuns imediat. După ce au detectat un virus sau o bacterie, neutrofilele se grăbesc să atace cu viteza fulgerului. Acestea  trebuie să părăsească fluxul sanguin și să ajungă în țesuturile corpului pentru a face acest lucru. Cu cât sistemul imunitar percepe mai clar un fel de amenințare, cu atât mai multe neutrofile sunt produse în măduva osoasă și cu atât mai mare este nivelul lor în sânge. În aceste situații poate crește și numărul de trigliceride.

neutrofile marite la nivelul microscopului
Cea mai frecventă cauză a leucocitozei neutrofile și cea mai evidentă este infecția

Neutrofile mărite. Ce nivel de neutrofile este considerat ridicat

Un număr normal de neutrofile este între 1.800 și 7.800 pe microlitru de sânge. O afecțiune în care există un număr neobișnuit de mare de neutrofile este la pacienții cu leucocitoză. Astfel, un indicator mai mare de 11 × 109/l se numește neutrofilie sau leucocitoză neutrofilică.

Este greu să observi că suferi de neutrofilie. Nu există simptome specifice acestei boli. De obicei, un exces al acestor celule sanguine este detectat în timpul unui test de sânge general. Medicul de familie prescrie o astfel de analiză unui pacient care se plânge de o stare de sănătate precară. De asemenea, medicul poate sugera efectuarea unui astfel test atunci când pacientul suferă de proteina C reactivă.

Cea mai frecventă cauză a leucocitozei neutrofile și cea mai evidentă este infecția. Cea mai vizibilă și cea mai frecventă cauză a neutrofiliei în leucocitoză este reprezentată de bolile bacteriene. Cu toate acestea, și alte cauze pot provoca o creștere a numărului de neutrofile în testul de sânge.

neutrofile marite la nivelul microscopului
Este greu să observi că suferi de neutrofilie

Ce cauze provoacă creșterea numărului de neutrofile din sânge

Acest simptom poate fi înregistrat din cauza unor răni grave. De exemplu, fracturi, arsuri, intervenții chirurgicale complexe. Multe persoane suferă de boli inflamatorii și o dată cu manifestarea acestora crește și numărul de neutrofile din sânge.

Printre acestea se numără colita și alte inflamații ale intestinului, vasculita, inflamația vaselor de sânge,  hepatita și inflamația ficatului. Creșterea numărlui de neutrofile poate fi pe fondul de luare de medicamente. De exemplu, pe bază de corticosteroizi. Din cauza medicamentelor pot crește și numărul de limfocite.

Numărul acestora poate crește în sarcină și la persoanele care suferă de obezitate și stres emoțional sau fizic, asociat cu suprasolicitarea. La persoanele obeze din cauza creșterii numărului de neutrofile se pot mări cornetele nazale. De asemenea, simptomul poate semnala anumite tipuri de cancer. De exemplu, leucemia. Afectează măduva osoasă, unde se produc celulele sanguine. Și poate crește producția de neutrofile.

neutrofile marite la nivelul microscopului
Un număr normal de neutrofile este între 1.800 și 7.800 pe microlitru de sânge

Cum se tratează neutrofilia. Când afecțiunea poate fi periculoasă

Un nivel ridicat de neutrofile în sânge nu necesită tratament de unul singur. Sarcina medicului este să diagnosticheze boala sau afecțiunea care provoacă neutrofilia. Apoi tratați sau corectați-o. După aceea, nivelul de globule albe din sânge va reveni la normal de la sine. Este important să cunoști și dacă nivelul de creatinină nu este prea mare.

Neutrofilia nu devine aproape niciodată periculoasă. Astfel este bine să știi că aceasta nu este o boală, ci doar un simptom. Foarte rar, dacă o persoană suferă de o formă agresivă de leucemie, în care măduva osoasă produce un număr mare de neutrofile, neutrofilia duce la probleme grave.

Neutrofilele mărite face ca sângele să fie prea gros. Prin urmare, riscul de tromboză, în special de accident vascular cerebral și atac de cord crește în mod dramatic. Dar la persoanele care nu au cancer de sânge, neutrofilia exclude posibilitatea coagulării sângelui.

neutrofile marite la nivelul microscopului
Până la 70% din toate globulele albe din corpul uman sunt neutrofile
Adauga un comentariu