Sanatate

Trigliceride serice mărite. Ce boli grave semnalează acest diagnostic

Publicat: 14 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trigliceride serice mărite. Ce boli grave semnalează acest diagnostic
Trigliceridele sunt grăsimile care reprezintă principala sursă de energie pentru organism

Trigliceride serice mărite semnalează probleme cardiace. Trigliceridele sunt grăsimi, una dintre principalele surse de energie pentru celulele corpului. O creștere a nivelului acestora sporește riscul de a dezvolta boli cardiace și vasculare, precum și riscul de a suferi de pancreatită acută.

Trigliceridele sunt grăsimile care reprezintă principala sursă de energie pentru organism. Majoritatea trigliceridelor se găsesc în țesutul adipos, dar unele dintre ele se află în sânge, oferind energie mușchilor. După masă, nivelul trigliceridelor crește pe măsură ce organismul transformă energia care nu este necesară acum în grăsimi. Trigliceridele sunt absorbite în intestine și, transportate prin sânge, sunt depuse în țesutul adipos în rezervă. Între mese, acestea sunt arse, eliberând energie pentru organism.

medic care tine o inima din platic in mana
Analiza de sânge este indicată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială

Trigliceride serice mărite. Factori care contribuie la dezvoltarea simptomului

Având în vedere faptul că trigliceridele sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în sânge cu o proteină sub forma unui complex numit lipoproteină. Există mai multe tipuri de lipoproteine ​​care diferă în proporțiile componentelor lor.

Astfel, există lipoproteine ​​cu densitate foarte joasă, lipoproteine ​​cu densitate joasă și cele ​​de înaltă densitate. Majoritatea trigliceridelor din organism sunt transportate de lipoproteinele cu densitate foarte joasă.

doua eprubete cu sange pe o masa
În plus, trigliceridele cresc semnificativ riscul de a dezvolta inflamație acută a pancreasului

O creștere a trigliceridelor serice sporește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, deși cauzele acestora nu sunt pe deplin înțelese. Există o serie de factori care contribuie la aceasta. În primul rând, scăderea activității fizice, excesul de greutate, fumatul, abuzul de alcool și diabetul. Toate aceste cauze provoacă creșterea numărului de trigliceride serice din sânge.

În plus, trigliceridele cresc semnificativ riscul de a dezvolta inflamație acută a pancreasului, adică  pancreatita acută. Pentru a evalua riscul de a dezvolta ateroscleroză și probleme cu inima și vasele de sânge. Ateroscleroza reprezintă procesul de creștere a plăcii în interiorul vaselor, care poate restricționa fluxul sanguin sau poate bloca complet lumenul vasului.

Când trebuie efectuată analiza de sânge. În cazul căror boli este recomandat testul

Este deosebit de important să se verifice trigliceridele în timpul diabetului zaharat, deoarece fluctuațiile nivelului de zahăr cresc trigliceridele. Testul este indicat dacă unul sau mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare sunt prezenți în viața pacientului.

Acești factori presupun fumatul, vârsta îndeosebi testul este recomandat bărbaților peste 45 de ani și femeilor peste 55 de ani. Analiza de sânge este indicată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau boli cardiovasculare la alți membri ai familiei. Astfel, dacă cunoști că în familie a suferit cineva un atac de cord sau un accident vascular cerebral de sex masculin sub 55 de ani sau femeie sub 65 de ani este extrem de important să efectuezi analiza.

doua eprubete cu sange pentru un test la trigliceride
O creștere a trigliceridelor serice sporește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

Analiza de sânge trebuie făcută anual de persoanele care suferă de boală cardiacă ischemică, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De asemenea, persoanele care au diabet, sunt supraponderali și suferă de abuzul de alcool trebuie să monitorizeze o dată la jumătate de an nivelul de trigliceride serice.

De obicei, trigliceridele serice mărite sunt identificate la persoanele care consumă cantități mari de alimente care conțin grăsimi animale și au o activitate fizică scăzută. Dacă un copil din familie a avut cazuri de colesterol crescut sau boli de inimă la o vârstă fragedă, atunci se recomandă să faceți pentru prima dată un test de colesterol la vârsta de 2 până la 10 ani.

medic care ia o eprubeta cu sange dintr-un suport cu mai multe eprubete
Având în vedere faptul că trigliceridele sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în sânge cu o proteină sub forma unui complex numit lipoproteină
Adauga un comentariu