Nevii pigmentari sunt acumulări benigne de celule pigmentare pe piele. Printre acestea se numără alunițele și semnele din naștere. Diferitele concentrații de melanină din nevii pigmentați produc o mare varietate de culori, de la roșu gălbui la negru. Pot fi plane sau ușor convexe, iar suprafața poate fi netedă, cu gropițe, pliată sau papilomatoasă. Unele dintre aceste alunițe sunt acoperite de păr.
Nevii sunt foarte rari la sugari și încep să apară mai târziu, în special la o vârstă fragedă, și cresc în număr de-a lungul anilor. Dimensiunea variază de la o aluniță abia vizibilă la un nev gigantic. Acești nevi giganți au o șansă nefericită de a se transforma într-un melanom. Cu cât nevul este mai mare, cu atât mai repede se va întâmpla acest lucru.
Nevi pigmentari și transformarea acestuia într-un melanom. Semne de avertizare
În cazul unui nev mic, congenital, există aproximativ 5% șanse de a se dezvolta un melanom. Pe când, un nev de dimensiuni mari are 40% șanse să devină melanom. Leziuni mecanice foarte periculoase și nedorite, zgârieturi precum și radiații, băi de soare în lumina directă a soarelui și mersul la solar contribuie la dezvoltarea unui melanom.
Ar trebui să fiți în alertă dacă alunița a crescut, și-a pierdut din contur sau dacă și-a schimbat culoare, aceasta devenind mai mult sau mai puțin pronunțată. Au apărut noduli, cruste și sângerări pe suprafața aluniței.
Un semn de alarmă este atunci când ganglionii limfatici din zona inghinală, axile și gât s-au mărit. Nevii mai mici sunt îndepărtați cu laser. Se folosește un anestezic local și se pot îndepărta mulți nevi mici într-o singură vizită. La locul îndepărtării apare o crustă, care va cădea în aproximativ șapte zile. Urmele sunt abia vizibile, așa că metoda cu laser este folosită pentru îndepărtarea alunițelor faciale.
Excizia chirurgicală este folosită pentru nevi mai mari. Operația se face sub anestezie locală sau generală. O decizie privind modul de tratare a nevului este determinată de examinarea nevului. În unele cazuri, este necesară o consultare cu un oncolog. În cazul în care se recurge la excizia chirurgicală, neoplasmul este trimis pentru histologie pentru a se determina dacă este un melanom.
De ce nu trebuie să îndepărtați o aluniță singur acasă? Cum vă puteți preveni dezvoltarea unui melanom?
Alunițele și semnele din naștere nu ar trebui niciodată îndepărtate de sine stătător. Acest lucru poate duce la infecții și alte probleme. Nevii pigmentați pot fi împărțiți în patru categorii în funcție de mărimea lor. Aceștia pot fi mici, medii, mari și gigante.
Este destul de rar să găsim un nev pigmentat multiplu. Acest nev este format dintr-un nid mare și pete pigmentare mici și afectează partea inferioară a corpului, membrele, spatele și pieptul. Pentru a reuși să eviți dezvoltarea unui melanom este indicat ca expunerea la soare să fie redusă la minimum. Baia oferă pielii dumneavoastră suficient soare pentru a produce vitamina D.
De asemenea, dacă observați că aveți pe corp mai mulți nevi pigmentari este indicat să faceți plajă la umbră, sub un parasolar, strict înainte de ora 11:00 și după ora 16:00. În plus, ar trebui să folosiți produse cosmetice care oferă protecție împotriva razelor solare.