Cancan ultimă oră

Nicolae Botgros nu își poate reveni din șoc după ce Filarmonica Națională din Chișinău a ars din temelii

Publicat: 25 sept. 2020

Nicolae Botgros este în stare de șoc, după ce Filarmonica Națională din Chișinău a ars din temelii, în cursul zilei de joi, 24 septembrie. Din cauza incendiului devastator nu a mai putut fi salvat nimic din interiorul clădirii. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” de la Chișinău a fost devastată de un incendiu puternic, în urma căruia arhiva, biblioteca, sala principală, toate instrumentele, printre care și patru piane vechi în valoare de peste o sută de mii fiecare, au fost distruse.

Nicolae Botgros ne-a mărturisit că a fost la fața locului atunci când din Filarmonica din Chișinău rămânea doar cenușă, imagine care a adus în sufletului lui foarte multă durere.

„Ieri am fost la fața locului și am văzut cum arde pianul de sute de mii de euro, cum arde arhiva, tot ce era legat de cultura noastră s-a dus pe apa sâmbetei. Sunt experții care o să vorbească. Acolo am lucrat 20 și ceva de ani. Este regretabil că nu o să mai vedem niciodată Filarmonica cu pereții ăia îmbibați de muzică și de cultură” ne-a spus maestrul Botgros.

Cât despre perioada prin care trece din cauza pandemiei de coronavirus, Nicolae Botgros a spus că nu este deloc una roz, însă se folosește de economiile pe care le-a strâns de-a lungul timpului, cu familia sa, dat fiind că nu a mai avut niciun eveniment.

“Am făcut testul de 3-4 ori. Și eu, și familia. Îmi este foarte dor de publicul nostru din România. acolo am făcut cea mai mare performanță. Nu avem nicio performanță nicăieri. Trăim din ce avem, din ce am agonisit” ne-a mai dezvăluit Nicolae Botgros.

Filarmonica Națională din Chișinău a ars din temelii

Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost cuprinsă, joi, în jurul prânzului, de un incendiu. Focul a plecat de la acoperișul unei anexe a filarmonicii dar a cuprins, în scurt timp, toată clădirea, arzând totul în jur. Acoperișul filarmonicii s-a prăbușit peste sala de concerte și a ars totul, inclusiv instrumentele muzicale. Artiștii de la Chișinău deplâng situația și speră să strângă fonduri pentru „o altă casă”.

Zeci de pompieri și peste zece autospeciale s-au luptat joi, la orele prâzului, cu focul izbucnit la Filarmonica Națională din Chișinău, însă focul a distrus aproape toată clădirea. Conform autorităților, flăcările au afectat o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Tavanul clădirii principale a Filarmonicii a cedat și s-a prăbușit peste sala de concerte, care a fost cuprinsă de flăcări.

Artiștii moldoveni deplâng situația și afirmă că sunt gata să ajute și speră că vor fi indentificate resurse financiare pentru „un nou edificiu impunător care va continua istoria Filarmonicii Naționale”: Prim dirijorul și directorul artistic al Orchestrei Simfonice la Filarmonica Națională, Mihail Agafita, a scris pe pagina sa de Facebook că a ars tot, inclusiv instrumentele. Artistul speră la o minune.

„Dragi prieteni, cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumente. A ars tot. Tare sperăm că ne-a mai rămas măcar speranța..unei minuni probabil…”, a scris Mihail Agafita.

Adauga un comentariu