Eveniment-Social

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, prezenți la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române. Municipalitatea oferă plăcinte și ceai ieșenilor prezenți la manifestare

Publicat: 24 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu prezenți la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române. Municipalitatea oferă plăcinte și ceai ieșenilor prezenți la manifestare
Municipalitatea ieșeană organizează la Iași, diferite evenimente cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Municipalitatea ieșeană organizează diferite evenimente cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. În cadrul manifestărilor vor fi prezenți prim-ministrul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților din România, alături de reprezentanți ai Guvernului

Împlinirea celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată la Iași printr-o ceremonie militară și religioasă organizată astăzi, 24 ianuarie 2023, în Piața Unirii, de la ora 11:00. În cadrul evenimentelor vor fi prezenți aproximativ 250 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, ce vor participa la ceremonia militară.

Brigada Mecanizată 15, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 198 Sprijin Logistic, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni vor participa la defilarea organizată în cadrul manifestațiilor.

Oameni in Piata Unirii
Anul acesta, municipalitatea oferă ieșenilor plăcinte și ceai

În cadrul evenimentelor de astăzi, municipalitatea oferă plăcinte și ceai ieșenilor

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza
Anul acesta s-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Anul acesta, municipalitatea oferă plăcinte și ceai ieșenilor. Astfel, personale prezente la evenimente vor putea gusta din cele 5.000 de plăcinte tradiționale, renumitele „poale-n brâu”, de la toneta de pe strada Lăpușneanu. În cadrul manifestărilor vor fi prezenți reprezentanți ai Guvernului, printre care premierul Nicolaie Ciucă (PNL), ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), deputatul George Simion (AUR) și președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu (PSD).

Începând cu ora 10:00, în deschiderea evenimentelor va fi organizat un concert de muzică populară, cu interpreți din țară, dar și locali. Printre aceștia se numără Ciprian Pop, Gheorghe Turda și Laura Lavric. După concert, ieșenii vor putea urmări manifestările oficiale, cu discursuri, „Te Deum”, „Hora Unirii” și depunerea de jerbe. În cadrul evenimentului, președintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, vicepreședintele Academiei Române, Victor Spinei, managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, precum și directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, vor susține prelegeri.

După manifestările din Piața Unirii și slujba oficiată de „Te Deum” la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, începând cu ora 18:00, va avea loc ceremonia de retragere cu torțe, pe traseul Muzeul Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii, la care vor participa 100 de miliari, alături de Muzică Militară.

Maini care se tin in hora
La eveniment va fi organizata si Hora Unirii

În această perioadă, la Iași sunt organizate diferite momente dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859

Persoane imbracate in port popular care stau in hora
Municipalitatea ieșeană organizează la Iași, diferite evenimente cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Paradis”, organizează, miercuri, 25 ianuarie 2023, între orele 10:00 și 16:00, la Muzeul Unirii, o serie de activități de pedagogie muzeală, sub titulatura „Cuza ne unește”.

O scenetă cu personaje istorice, precum și tradiționala „Hora Unirii”, dansată de copii, vor completa acest eveniment. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași invită publicul să viziteze și astăzi, 24 ianuarie 2023, muzee ce vor fi deschise între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30 – ultimul bilet): Muzeul Unirii din Iași, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa. Zilele trecute a fost organizat un moment interesant la Iași.

Astfel, sâmbătă, 21 ianuarie 2023, începând cu ora 11:00, Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația „Alexandru Ioan Cuza nr. 20” din Iași, a organizat cea de-a XI-a ediție a Simpozionului „Omagiu Făuritorilor Unirii”. Evenimentul a avut loc în incinta Muzeului Unirii și a fost moderat de dr. Cătălin Turliuc – Academia Română – Filiala Iași – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași.

Cu ocazia evenimentelor dedicate Unirii Principatelor Române, printre manifestările interesante și importante din punct de vedere cultural, municipalitatea oferă plăcinte și ceai ieșenilor prezenți.

Comentarii
Adauga un comentariu