Local

Noi întreruperi de apă în luna august, anunțate de ApaVital. În ce comune vor fi modificări ale programului de distribuire a apei

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi întreruperi de apă în luna august anunțate de ApaVital. În ce comune vor fi modificări ale programului de distribuire a apei
ApaVital a anunțat noi întreruperi de apă în luna august în comunele Lespezi și Tătăruși

În contextul secetei din în ce mai grave care amenință Iașul vara aceasta, furnizorul de apă al județului, ApaVital, este nevoit să facă noi întreruperi de apă în luna august. După ce își anunțase programul de distribuire a apei în comunele ieșene la începutul lunii iulie 2022, acesta a revenit la jumătatea lunii cu noi modificări.

Seceta reprezintă anul acesta o problemă serioasă, atât pentru agricultori, cât și pentru cei care nu lucrează în domeniu. În acest sens, săptămâna trecută au avut loc nenumărate incendii de vegetație uscată pe raza Iașului, mai ales în lanurile de grâu. Oamenii sunt exasperați și o parte din ei chiar recurg la slujbe sau alte tipuri de ritualuri în speranța că asta va atrage ploile și va pune capăt calamității.

sigla sediului ApaVital
Locuitorii din Lespezi vor avea acces la resursa lichidă doar în intervalele 05:00 – 10:00 și 19:00 – 23:00

Noi întreruperi de apă în luna august anunțate de ApaVital

 bidoane de apa
ApaVital îndeamnă oamenii să își facă rezerve cu apă pentru perioadele în care aceasta e întreruptă

Având în vedere lipsa ploilor consistente de mai bine de o lună pe raza județului Iași, precum și temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă, resursele de apă devin din ce în ce mai limitate pe zi ce trece, asta în contextul creșterii consumului de apă.

Astfel, ApaVital, furnizorul de apă al Iașului, nu a avut de ales și a început să anunțe întreruperi de apă care se vor extinde până la finalul lunii august în două comune ieșene. În comuna Lespezi, pentru a ajuta la refacerea rezervelor de apă potabilă, în perioada 18 iulie – 31 august 2022, apa potabilă va fi disponibilă doar în anumite intervale orare. Locuitorii din Lespezi vor avea acces la resursa lichidă doar în intervalele 05:00 – 10:00 și 19:00 – 23:00.

O altă comună pentru a fost anunțat programul de distribuție a apei care intră în vigoare de luni 18 iulie și care va ține tot până la finalul lunii august este comuna Tătăruși. Perioada în care persoanele din localitățile Tătăruși, Uda și Pietrosu (comuna Tătăruși), vor avea acces la apă este cuprinsă între orele 18:00 și 08:00.

Totodată, ApaVital face un apel către toți utilizatorii lor că apa nu trebuie folosită în alt scop decât cel menajer deoarece altfel se confruntă cu o creștere a consumului mult peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă. Oamenii mai sunt rugați, de asemenea, să își facă rezerve de apă potabilă pentru intervalele în care aceasta va fi întreruptă.

 camp uscat cu porumb
Seceta reprezintă anul acesta o problemă serioasă, atât pentru agricultori, cât și pentru cei care nu lucrează în domeniu

Soluții pentru gestionarea crizei de apă

fatada sediului ApaVital Iasi
Perioada în care persoanele din localitățile Tătăruși, Uda și Pietrosu (comuna Tătăruși), vor avea acces la apă este cuprinsă între orele 18:00 și 08:00

Deoarece situația apei devine din ce în ce mai dramatică, oficialitățile ieșene au ținut o ședintă în cursul acestei luni în care să discute soluții sustenabile de gestionare a problemei, astfel încât întreruperile de apă să nu mai fie o necesitate. La întâlnire au participat ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură și ARSACIS.

Cel puțin 17 unități administrativ-teritoriale sunt afectate de secetă anul acesta, motiv pentru care au și fost impuse restricțiile de apă. Această problemă este cu atât mai gravă cu cât consumul de apă a crescut în mod exponențial, de la 90.000 mc pe zi, s-a ajuns la un consum de 113.000 mc.  De exemplu, în Bârnova, consumul a crescut de la 800 mc pe zi până la 1.900 mc, triplându-se astfel apa folosită.

O situație de-a dreptul dramatică a avut loc și-n Bivolari, unde oamenii au stat fără apă mai multe zile consecutive la începutul lunii iulie.

„De pe 15 iunie, ne-a anunțat că până 17 iunie, la ora 21:00 nu vom avea apă absolut deloc. De pe 18 dimineața, până pe 28, s-a anunțat că se dă apă restricționat între orele 17:00 și 11:00. De pe 29 și 30 s-a anunțat că vom avea cumva apă, dar nu am avut, iar pe 30 iunie ne-a anunțat că până pe 5 iulie nu vom avea apă absolut deloc. Am fost contactat și de domnul prefect astăzi, care a dorit  să-l informez care este problema cu apa, întrucât eu am trimis o sesizare la Comandamentul pentru Situații de Urgență al județului Iași și el, în calitate de președinte a luat legătura la Botoșani și astăzi a început să picure apa. Deci oamenii făceau astăzi față. Urmează ca pe parcurs instalația să nu mai aibă aer, să se umple și să fie apă nu la nivelul pe care l-am avut înainte, dar să fie apă”, a explicat primarul comunei Bivolari, Dumitru Liviu Teodorescu.

Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile seceta pentru ca ApaVital să nu mai fie nevoită să anunțe noi întreruperi de apă în luna august.

Adauga un comentariu