Grupul belgian Sonaca, un gigant în industria aerospațială globală, a anunțat planuri pentru extinderea prezenței sale în România, cu o investiție semnificativă de 38 milioane de euro într-o nouă fabrică.
Această mișcare strategică urmează să consolideze parteneriatul cu Airbus, prin susținerea noului contract pentru avioanele A321 și a portofoliului existent de A320.
Se deschide o fabrică importantă. Un gigant al industriei va produce piese pentru avioane în România
Nouă unitate de producție, situată în Moldovenești, județul Cluj, marchează cea de-a doua investiție majoră a companiei în România, la opt ani după prima sa inițiativă. Se așteaptă că fabrica să devină operațională în vara anului 2025, creând 160 de locuri de muncă și amplificând amprenta industrială a Sonaca în regiune, potrivit Profit.ro.
„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro.
Recent, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a evidențiat, în urma unei vizite la sediul Sonaca din Bruxelles, angajamentul companiei de a își dezvolta capacitățile de producție din România. Guvernul român sprijină această expansiune prin acordarea unui ajutor de stat în valoare de 2,7 milioane de euro.
Ce se va fabrica la Cluj
Nouă unitate de producție va fi dedicată fabricării flapsurilor interioare pentru Airbus A321 XLR (Extra Long Range) și unei porțiuni din producția de componente primare pentru A320.
Există speculații că Sonaca ar putea începe fabricarea de componente pentru avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin, deși compania rămâne rezervată în privința detaliilor, menționând că discuțiile cu clienții sunt încă în curs.
De asemenea, Sonaca a intrat într-o colaborare semnificativă cu Wisk Aero, o companie inovatoare în domeniul taxiurilor aeriene electrice autonome.
„La finalul anului 2023 aveam 134 de angajați și vom angaja în acest an în jur de 15 până la 20 de persoane. Acestea sunt incluse în cele 160 de locuri de muncă nou create pentru a susține dezvoltarea Sonaca , iar restul locurilor de muncă vor fi create în anul 2025 și anul 2026, conform cerinței în creștere a clientului nostru”, a mai transmis sursa citată.
O nouă fabrică în România
România ar putea avea o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion. Două companii românești bat palma cu o firmă din Australia.
Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) se alătură Ecowes, o companie autohtonă specializată în colectarea și reciclarea bateriilor, într-un parteneriat anunțat de Redivium Australia. Scopul acestui parteneriat este să efectueze un studiu de fezabilitate pentru implementarea în România a unei facilități de reciclare a bateriilor litiu-ion, având o capacitate inițială de 10 tone pe zi.
Această inițiativă implică o investiție de peste 40 de milioane de euro într-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion. Proiectul va utiliza tehnologia de reciclare cu licență Redivium, deja implementată cu succes în țări precum Germania.
Chirica nu a vrut sa-i aduca la Iasi. A zis ca iesenii au un Palas modern si au locuri de munca
Valahii sudiști au grijă să nu se facă nimic important în Moldova !, doar la ei și ceva prin Ardeal !