Coronavirus

Noi restricții impuse în Paris

Publicat: 06 nov. 2020
turisti cu masca la turnul eifel
Turiști la Paris pe timp de pandemie

După intarrea în lockdown, în Paris se impugn noi restricții începând de vineri, 6 noiembrie.

Parisul va interzice serviciile de livrare a preparatelor culinare şi pe cele de vânzare la pachet a acestora între orele 22:00 şi 06:00 începând de vineri, pentru a limita răspândirea COVID-19, a anunţat joi poliţia din capitala franceză, transmit AFP şi Reuters.

De asemenea, vânzarea şi consumul de alcool în locuri publice vor fi interzise în timpul nopţii în Paris începând cu data de 6 noiembrie.

Semnal de alarmă tras de primarul Parisului

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, susține că sunt mulți parizieni care nu respect restricțiiile.

”Atunci când există oameni care nu respectă regulile jocului, expunând riscului sănătatea unui număr mare de persoane, trebuie să pui în practică noi restricţii”, a declarat Anne Hidalgo.

O sursă din guvernul francez a menţionat că în Paris au fost semnalate „petreceri clandestine, cine private” şi că este nevoie de măsuri mai stricte.

Lockdown impus în toată Franța

Preşedintele Emmanuel Macron a impus luna trecută un nou lockdown, magazinele neesenţiale – precum cele care nu vând alimente de bază şi medicamente – fiind nevoite să-şi închidă activitatea. De asemenea, oamenii trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere atunci când ies pe stradă. Însă după o săptămână de la introducerea acestor restricţii, Franţa înregistrează zilnic peste 40.000 de noi cazuri de COVID-19, iar peste 4.000 de pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă.

Restaurantele, închise în virtutea lockdownului, au putut vinde produse la pachet şi au făcut livrări, dar prefectura poliţiei din Paris a explicat că în cursul nopţii se adună numeroşi clienţi şi curieri, în pofida recomandării de respectare a distanţării fizice.

Franţa a raportat miercuri 40.558 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore şi 385 de decese în acelaşi interval. În această ţară, numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 1,5 milioane, iar cel al deceselor cauzate de COVID-19 la 38.674.

Emmanuel Macron: „Responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii“

Președintele Franței, Emmanuel Macron, declară că noul coronavirus circulă în țară fără oprire și a trebuit instituită o astfel de măsură, pentru stoparea creșterii numărului de cazuri.

„Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (…) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor”, a declarat Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.

Proteste de amploare la Paris și în marile orașe franceze

Proteste de amploare la Paris au avut loc cu o seară înainte de intrarea în carantină. Capitala Franței a fost cuprinsă de proteste, iar traficul a fost infernal pe principalele bulevarde în ultimele ore de dinaintea instaurării carantinei de tip lockdown.

Vestea intrării în carantină a stârnit furia a mii de parizieni, care au ieșit în stradă să protesteze față de carantina impusă de la centru. Sursele din presa națională transmit că orașe mari precum Nisa, Toulouse sau Nantes sunt și ele sufocate de manifestații de stradă împotriva închiderii țării. Traficul a fost și el paralizat de oamenii care au căutat să părăsească cel mai mare oraș al Franței odată cu instituirea măsurilor de urgență.

Adauga un comentariu