National

Noi vești pentru persoanele cu handicap! Legea 145/2020 îi obligă pe angajatori să le ofere condiții speciale

Publicat: 29 iul. 2020
Noi vești pentru persoanele cu handicap! Legea 145/2020 îi obligă pe angajatori să le ofere condiții speciale
Noi vești pentru persoanele cu handicap! Legea 145/2020 îi obligă pe angajatori să le ofere condiții speciale

Noi vești pentru persoanele cu handicap! Salariații cu handicap vor beneficia de noi măsuri din partea angajaților. Aceștia vor avea acces la locuri de parcare speciale, dar se vor bucura și de un program de lucru adaptat, printre altele.

Legea 145/2020. Noi vești pentru persoanele cu handicap!

Conform legii 145/2020, care a intrat în vigoare sâmbătă, angajatorii sunt obligați să asigure persoanelor cu handicap acces la locuri de muncă adaptate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. De asemenea, mai este adăugat și faptul că însarcinile de lucru trebuie adaptate în funcţie de potenţialul funcţional al angajaţilor ce au handicapuri.

Totodată, programul de lucru trebuie modificat sau adaptat corespunzător. În cazul în care firmele care au salariați cu handicap nu respectă măsurile prezentate, vor risca sancțiuni mai aspre decât cele de până acum. Amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Până sâmbătă, amenda maximă era de 12.000 de lei.

Dacă angajatorii care au cel puțin 50 de salariați nu își îndeplinesc obligațiile legale, vor risca amenzi mai mari.
Conform legislaţiei în vigoare, aceste companii au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi şi a plăti lunar la stat, pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligaţii este acum între 25.000 şi 50.000 de lei, faţă de valorile anterioare, cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.

Totodată, Legea 145/2020 a intervenit și în amenzile celor care parchează pe locurile persoanelor cu handicap. Astfel, aceste amenzi au fost majorate, pornind de la 2.000 de lei şi pot ajunge la 10.000 de lei, amenda maximă fiind de cinci ori mai mare decât cea anterioară.

Util de menționat este că persoanele cu dizabilităţi pot alege între gratuitatea pe transportul public şi decontarea carburantului pentru maşina proprie, cu respectarea unei limite de 15.00 de lei anual.

Comentarii
  • Dar ceva facilități salariale din partea statului, canci. Numai ,,spoială” și ,,gargară electorală”. Dar ,,intălăgenții” din politică de ce nu oferă angajatorilor anumite facilități REALE pentru a încuraja angajarea persoanelor cu handicap ??? Angajatorii, evită angajarea persoanelor cu handicap, pe motiv că: datorită birocrației ordinare din România, acele lamentabile facilități din partea statului se alocă angajatorului cu mult timp după angajarea persoanei cu handicap iar până ce vin acele facilități ,,de 2 lei”, angajatorul plătește acele persoane din propriile fonduri. Al doilea motiv ar fi că angajatorii ,,se tem” că persoanele cu handicap îi va încurca cu concedii medicale (iar unei persoane cu handicap nu i se poate refuza un concediu medical), iar al treilea motiv, este acela că, persoanele cu încadrarea în grad de handicap Accentuat și Grav, au voie doar la 4 ore de program de lucru, ori angajatorii vor ca angajații lor să le stea și la ore suplimentare, nicidecum la 4 ore. În prezent, anumite ,,facilități” la angajare, se acordă doar persoanelor cu încadrarea în grad de handicap Accentuat și Grav. Ori, logic vorbind, cei cu gradul de handicap Grav cam nu prea au ce căuta la muncă, și rămân doar cei cu gradul Accentuat care au dreptul la doar 4 ore. De ce nu se acordă facilități și pentru persoanele cu gradul Mediu care au voie la 8 ore muncind astfel normă întreagă și contribuind astfel la buget ??? greu e cu gânditul și cu logica în politică.

Adauga un comentariu