Se dau noi vouchere pentru angajații din România. Pe lângă voucherele de vacanță sau tichetele de masă, românii pot primi și vouchere culturale. Aceste vouchere se pot acorda angajaților lunar sau ocazional pentru achitarea contravalorii bunurilor și serviciilor culturale. Iată ce trebuie să facă salariații pentru a primi 220 de lei pe lună.
Noi vouchere pentru angajații din România
Ministerul de Finanțe a anunțat că angajații români vor primi vouchere pentru cultură. Valoarea tichetelor acordate angajaţilor lunar sau ocazional va fi de maximum 220 lei/lună, respectiv de cel mult 440 lei/eveniment.
Voucherele se utilizează începând cu luna octombrie a semestrului II al anului 2024. Acestea se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie şi martie 2025.
„Valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 150 lei x 145,84% este 218,76 lei. Valoarea sumei ocazionale indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 300 lei x 145,84% este 437,52 lei. Luând în considerare dispoziţiile art. 33 alin. (4) din Normele metodologice, potrivit cărora valoarea sumei lunare indexate rezultată din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 în 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmează să fie acordată sub formă de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 220 lei/lună, respectiv de maximum 440 lei/eveniment.”, se arată în proiectul de ordin.
Ce vouchere pot primi salariații
Voucherele sau tichetele de valoare ce pot fi acordate în baza legii sunt tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă. Voucherele culturale se pot acorda angajaților lunar sau ocazional pentru achitarea contravalorii bunurilor și serviciilor culturale precum abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme.
O altă noutate este aceea că Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, va propune un nou proiect de lege prin care să acorde angajaților români trei tipuri de vouchere.
,,Vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor: competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi. Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente. Una dintre ele se referă la programele de ucenicie, și acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și ne dorim să schimbăm cumva finanțarea acestora astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor, fiindcă noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.”, a precizat Ministrul Muncii.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că se vor introduce trei noi tipuri de vouchere destinate salariaților români pentru recompensarea performanțelor angajaților, într-o perioadă caracterizată de un deficit semnificativ pe piața forței de muncă. Rămâne de văzut dacă legea va intra în vigoare și dacă angajații români vor primi aceste stimulente financiare promise.
Mie nu.mi trebuie tichetele voastre ( si nu cred ca sunt singura cu aceasta parere ). imi dati tichete si le impozitati ( adica imi luati bani dintr.un salar si asa vai de capu’ lui ).