Eveniment-Social

Noi zile pline de evenimente speciale în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021

Publicat: 22 oct. 2021
Sigla Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021
Timp de 5 zile, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021 au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și acțiuni

În aceste zile (de miercuri, 20 octombrie, și până duminică, 24 octombrie 2021), orașul Iași este Capitala Culturală a României prin derularea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021. Astfel, mâine, 23, și duminică, 24 octombrie, au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi. Festivalul se va încheia duminică, pe 24 octombrie

La Iași, săptămâna aceasta a debutat cea de-a V-a ediție a consacratului și valorosului, pe plan intern, dar și extern, Festival Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași 2021. Este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști. Timp de 5 zile, în cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi.

Mâine, 23 și duminică, 24 octombrie 2021, au loc noi zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021. Important: Intrarea la toate acțiunile din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Intrarea este liberă și se va face în limita locurilor disponibile.

Provocări culturale și literare la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021

FILIT este marcat printr-un program consistent, variat și de anvergură. Pot fi enumerate următoarele puncte care se vor derula mâine, sâmbătă, 23 octombrie: orele 10:00-12:00, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu”, sub egida „Traducătorii și traducerile din literatura română în anul al II-lea al pandemiei”, o întâlnire profesională a traducătorilor, cu participarea editorilor și managerilor culturali. La prânz, la Casa Muzeelor, au loc „Întâlnirile Alecart Junior”. La Muzeul „Mihai Eminescu” (Parcul Copou), Atelier de Re-design în cadrul proiectului educațional #PREZENT. La Institutul Francez, Sala „Benjamin Fondane”, Atelier francofon de bandă desenată: „BD et intermédialité”.

La Casa Muzeelor are loc momentul „Scriitori în Centru”. Casa de Cultură a Sindicatelor găzduiește „Casa Fantasy” cu momentul „Umanism și transumanism în literatura fantasy și science-fiction”. Ziua a III-a FILIT se va încheia, între orele 20:00-22:00, la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, Sala Mare, cu o activitate inclusă în Serile FILIT, „Procentul convenabil. Cum scriem când scriem despre noi”. Invitate: Simona Goșu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie, Miruna Vlada. Gazda serii: Elena Vlădăreanu. Eveniment organizat în colaborare cu Zilele „Sofia Nădejde”, ediția a IV-a.

Care sunt momentele ultimei zile din cadrul ediției 2021 a FILIT de la Iași

Ultima zi a ediției 2021 a FILIT propune, de asemenea, un variat și special program. Astfel, duminică, 24 octombrie 2021, sunt propuse: 10:00-12:00 – Casa Muzeelor „Live Q&A”, invitată: Krystal Sutherland, autoarea cărților „Inimi Chimice” și „O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri”. Între 11:00-13:00, Muzeul „Mihai Eminescu”, Atelier de Re-design în cadrul proiectului educațional #PRESENT, 11:30-13:30, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași (Parcul Copou), întâlnirile clubului Logos, invitați: Cornelia Golna, Pascal Janovjak, moderatoare: Serinella Zara. Între 12:00-14:00, Palatul Copiilor (on-line), Casa copilăriei, 12:30-14:00, Casa Muzeelor, Scriitori în Centru, invitați: Radu Andriescu, Florin Iaru, Lucian Vasiliu. Între 13:00-15:00, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa Fantasy și Dialoguri Fantasy. La fel ca în fiecare zi, de la 18:00 la 20:00, activitatea se încheie la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Sala Mare.

Aceasta face parte din Serile FILIT. Evenimentul cuprinde: decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”. Coordonatori: prof. Lavinia Ungureanu, prof. Mihaela Doboș, prof. Irina Nechifor, prof. Monica Iosub, prof. Eugenia Drișcu, prof. Cristina Chiprian, prof. Alla Apopei, prof. Daniela Zaharia, prof. Narcisa Adochiei, prof. Ștefănica Țugui, prof. Luminița Agache, prof. Traian Fîntînaru și „Întâlnire cu Ana Blandiana„, gazda serii: Svetlana Cârstean. Prezintă: Cătălin Sava.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021 continuă astfel munca începută acum câțiva ani de echipa Muzeului Național al Literaturii Române și cu finanțarea Consiliului Județean (CJI). Pe de altă parte, FILIT a devenit un reper select și consistent al Literaturii și Traducerii pe plan european și mondial atât prin invitații care au particpat, cât și prin dezbatere și idei schimbate.

Adauga un comentariu