Stiri medicale

Nou studiu: mastile reduc semnificativ răspândirea COVID-19

Publicat: 08 oct. 2020
femeie cu masca de protectie
măștile sunt asociate cu o reducere săptămânală de 25% sau mai mare a cazurilor de COVID-19

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Simon Fraser a identificat dovezi clare că obligativitatea purtarii mastii de protectie in interior are un impact semnificativ asupra răspândirii COVID-19. Cercetătorii de la Departamentul de Economie al institutiei au stabilit că măștile sunt asociate cu o reducere săptămânală de 25% sau mai mare a cazurilor de COVID-19.

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Simon Fraser a identificat dovezi clare că purtarea unei măști poate avea un impact semnificativ asupra răspândirii COVID-19. Constatarea concluzionează că purtarea măștilor ar fi putut reduce numărul săptămânal de cazuri noi în Canada cu 25 până la 40% la jumătatea lunii august, ceea ce se traduce prin raportarea a 700 până la 1100 de cazuri mai puține pe săptămână.

Studiul a analizat impactul purtarii măștilor care a fost implementat în cele 34 de unități de sănătate publică din Ontario (PHU), pe parcursul a două luni.

Cercetătorii au comparat rezultatele PHU-urilor care au adoptat mai devreme masura cu cele care au adoptat-o ulterior. Ei au stabilit că, în primele câteva săptămâni după introducerea ei, mastile au fost asociate cu o reducere săptămânală medie de 25 până la 31 la sută a cazurile recent diagnosticate de COVID-19, in comparatie cu perioada iulie-august cand masura nu exista.

Mastile reduc semnificativ răspândirea COVID-19: o reducere medie de 46% a cazurilor săptămânale

O altă analiză la nivel de Canada, cu date la nivel de provincie, a constatat o asociere semnificativ negativă lipsa mastii și creșterea ulterioară a cazurilor de COVID-19 comparativ cu o reducere medie de 46% a cazurilor săptămânale, în primele câteva săptămâni după adoptarea masurii purtarii protectiei faciale.

Aceste rezultate au fost susținute de date suplimentare ale sondajului, care au arătat că obligativitatea purtarii mastii a crescut utilizarea auto-raportată în Canada cu 30 de puncte procentuale, sugerând că politica are un impact semnificativ asupra comportamentului.

Aceste rezultate sugerează că impunerea uzurii măștii de interior în locurile publice este o măsură politică puternică care a încetinit răspândirea COVID-19, iar perturbările economice asociate au fost semnalate doar pe termen scurt.

De asemenea, studiul a constatat că restricțiile relaxate asupra afacerilor și adunărilor (inclusiv comerțul cu amănuntul, restaurante și baruri) au fost asociate pozitiv cu creșterea ulterioară a cazurilor de COVID-19, un factor care ar putea compensa și ascunde beneficiile pentru sănătate ale obligativitatii purtarii mastilor.

Cele mai stricte restricții privind întreprinderile și adunările observate în date au fost asociate cu o scădere săptămânală de 48 până la 57% a cazurilor noi, în raport cu tendința din absența restricțiilor.

Autorii studiului concluzionează că, combinate cu alte măsuri politice, obligativitatea purtarii mastii de protectie in interior poate fi un instrument politic puternic pentru încetinirea răspândirii COVID-19.

Adauga un comentariu