Local

Nouă unități de învățământ din Iași vor beneficia de reabilitare energetică prin intermediul PNRR

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nouă unități de învățământ din Iași vor beneficia de reabilitare energetică prin intermediul PNRR
Nouă unități de învățământ vor fi reabilitate din punct de vedere a eficientizării energetice

Consilierii locali ieșeni au decis ca nouă unități de învățământ din Iași să beneficieze de reabilitare energetică prin intermediul PNRR.

Consiliul Local Iași, convocat într-o ședință extraordinară de primarul Mihai Chirica, a aprobat proiectele de reabilitate energetică a nouă unități de învățământ din Iași. Vor fi reabilitate 17 clădiri aferente unităților școlare. Investiția de aproximativ 79,1 milioane de lei are nevoie de aprobarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și se va face prin fonduri accesate din PNRR ( Planul Național de Redresare și Reziliență).

Nouă unități de învățământ vor deveni mai economice

Lucrările vizate de proiectul supus la vot miercuri, 26 mai 2022, sunt pentru eficientizarea energetică a școlilor. Prin urmare după finalizarea lucrărilor aceste unități școlare vor deveni mai eficiente din punct de vedere economic.

“Am convocat astăzi o şedinţă extraordinară de Consiliul Local pentru aprobarea unor proiecte de reabilitare energetică la nouă unităţi şcolare din oraşul nostru. Le mulţumesc consilierilor pentru participare şi votul acordat în plen şi vă pot anunţa că până la sfârşitul acestei luni vom depune către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei cererile de finanţare prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vom reabilita energetic 17 clădiri aferente unităţilor şcolare, investiţiile ridicându-se la peste 79,1 milioane lei, fără TVA”, a transmis primarul Iașului, Mihai Chirica.

Clădirile ce vor fi reabilitate în urma proiectului sunt parte ale nouă unități de învățământ, printre care Școala Primară „Petru Poni”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” și sala de sport aferentă, Grădinița P.N. nr. 15, internatul și cantina Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” (internat, laborator, sală de sport), Liceul cu Program Sportiv (corp școala veche), Colegiul „Ioan C. Ștefănescu”, Grădinița P.P. nr. 15, Școala Gimnazială nr. 4 „Ionel Teodoreanu”, Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții Iași.

Eficientizare energetică și modernizare în instituțiile ieșene

Administrația orașului Iași dorește să fie cât mai multe instituții care să beneficieze de lucrări de eficientizare energetică. Motivul principal ar fi economia pe termen lung. Sunt vizate în general instituțiile publice care nu au avut parte de investiții. Majoritatea proiectelor sunt finanțate prin PNRR.

Pe lângă instituțiile publice au putut fi reabilitate energetic și blocurile de locuit din Iași, tot prin PNRR.

„Depunem eforturi de a atrage fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, în special pe componenta eficienței energetice care se aplică, pe de o parte, unor clădiri existente, pe de altă parte privesc construirea de locuințe cu eficiență energetică. Până în acest moment, valoarea proiectelor trecute prin Consiliul Local depășește 35 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny am depus până acum proiecte în valoare de peste 83 de milioane de lei, în special pentru infrastructura rutieră”, a adăugat primarul Mihai Chirica în legătură cu reabilitarea a 17 clădiri aferente a nouă unități de învățământ, iar investiția este de peste 79,1 milioane de lei.

Adauga un comentariu