Actualitate

Noul Cod Fiscal va fi elaborat în această săptămână, anunță Adrian Câciu. Ce se întâmpla cu taxa de solidaritate

Publicat: 14 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noul Cod Fiscal va fi elaborat în această săptămână anunță Adrian Câciu. Ce se întâmpla cu taxa de solidaritate
Noul Cod Fiscal va aduce mai multe reglementări

Adrian Câciu a anunţat că noul Cod Fiscal va fi finalizat în această săptămână. Ministrul a explicat faptul că taxa de solidaritate fi redirecționată către educație și sănătate. Ministrul nu a dorit să ofere mai multe detalii despre ce va conține documentul și care sunt propunerile finale.

Vă aducem aminte faptul că actualul cod fiscal din România va suferi mai multe modificări. Există o întreagă dispută în coaliție pe această temă. Cea mai mare dispută a avut loc în momentul în care social democrații au arătat că ar fi de bun augur introducerea impozitului progresiv, în replică, liberalii s-au opus vehement acestei idei.

Noul Cod Fiscal va fi elaborat în această săptămână, afirmă Adrian Câciu

Într-o conferință de presă, Adrian Câciu, susţine că noul Cod Fiscal va fi elaborat în această săptămână. Ministrul a explicat faptul că în acest nou cod este vorba despre mai multe ajustări care să răspundă nevoii de dezvoltare economică.

„Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul.

Ministrul a menţionat faptul că vor exista dezbateri publice reale. Ministrul a mai subliniat faptul că în noul cod fiscal nu crede că va fi vorba despre o așa spusă taxă de solidaritate ci va fi mai degrabă o contribuție care va fi redirecţionată către sistemul de educație și cel de sănătate.

Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el.

Acesta a mai dat asigurări că noul Cod Fiscal va aduce o echitate și va face ca autoritățile să aibă un grad de colectare mai mare decât media din ultimii 30 de ani.

Păreri împărţite în coaliție pe noul Cod Fiscal din România

De la apariția în media a faptului că Guvernul lucrează pe un nou Cod Fiscal au apărut mai multe discuții în coaliția PSD-PNL-UDMR. Liberalii au emis un punct de vedere contrar cu cel al social democraților legat de taxarea suplimentară a firmelor. Ciolacu susţinea că vrea să introducă impozitul progresiv, în timp ce reprezentanţii PNL s-au opus la acest lucru. În altă ordine de idei, în spaţiul public au apărut mai multe informaţii despre majorări de TVA care vor intra în vigoare odată cu aplicarea codului fiscal. Vorbim despre majorări la produsele care conţin zahara, sau la produsele din tutun rece sau încălzit.  O altă propunere venită din partea social democraților face referire la mai multe deduceri pentru familiile care au venituri mici și medii. Opinia publică s-a revoltat asupra faptului că, deși propun măriri de taxe, parlamentarii vor mărirea salariilor primarilor. În replică, Marcel Ciolacu a afirmat la acea vreme că legea nu va trece de Parlament:

Dacă legea va trece, se va proroga termenul de aplicare pentru parlamentari. Altfel, legea ar fi fost neconstituțională. Ea nu mai putea fi aplicată, vorbim de Legea 153, pentru toată lumea. (…) explica Ciolacu.

Sunt mai multe propuneri pentru noul Cod Fiscal, iar românii vor vedea concret prevederile legislative în momentul în care draftul va fi publicat pentru dezbatere publică.

Adauga un comentariu