Local

Noul stadion al Iaşului prinde contur. Arena de 24.179 locuri în municipiu – Galerie Foto

Publicat: 13 aug. 2020

Primarul Mihai Chirica a anunţat astăzi că proiectul privind studiul de fezabilitate la noul stadion „Regele Ferdinand I” a ajuns la final. În Consiliul Local va intra proiectul pentru iniţierea documentaţiei la arenă din Moară de Vânt. Noul stadion va avea o capacitate de 24.179 locuri.

” Politehnica Iaşi a rămas în Liga 1 alături de celelalte cluburi de renume din ţară. Este un moment pozitiv să avansăm un proiect pentru o nouă arenă. Ne dorim ca Poli să lupte la titlu, nu doar la retrogradare”, a spus primarul Mihai Chirica

Update:

„Proiectul de realizare a unui stadion de nivel european în Municipiul Iași mai face un pas important. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de luni, 17 august, va figura un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru viitorul stadion „Regele Ferdinand I”. Capacitatea noii arene va fi de 24.179 de locuri, suprafața desfășurată a stadionului urmând a fi de 85.194,83 metri pătrați. Valoarea totală a investiției este estimată la 548.807.138,13 lei, cu TVA (circa 113 milioane de euro), din care construcții și montaj de 454.708.765,39 lei, inclusiv TVA (aproape 94 de milioane de euro).

«Noul stadion municipal este în etapa proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Pentru a avansa acest proiect spre analiza Guvernului pentru viitorul buget al țării, vom propune în următoarea ședință a Consiliului Local aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Politehnica Iași a rămas în Liga I, de aceea credem că este un moment pozitiv să avansăm ideea unui proiect de infrastructură pentru întreaga regiune și să începem să ne gândim că Iașul ar putea fi, în sfârșit, o echipă care luptă la titlu, nu la evitarea retrogradării. Întregul proiect este de aproximativ 113 milioane de euro.

Poate unii vor spune că e mult, dar trebuie spus că valoarea este de circa 40% din cea a Arenei Naționale, care are aproximativ 55.000 de locuri. Costurile per scaun sunt mai mici cu aproximativ 25% față de Arena Națională, dar stadionul din Moara de Vânt va avea facilități mai bune, inclusiv un hotel pentru sportivi», a declarat primarul Mihai Chirica.

Conferința de presă susținută de primarul Mihai Chirica a fost transmisă live online, iar înregistrarea poate fi văzută pe canalul nostru YouTube: https://youtu.be/CqdTBpfaBoE și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/videos/326333148506954/

Din punct de vedere arhitectural, noul stadion va fi inspirat din geometria coroanei Regelui Ferdinand, fiind preluate elementele cele mai puternice care o construiesc. Cele 8 lamele, care formează coroana, vor fi multiplicate în 30 de elemente de susținere.

Din punct de vedere funcțional, locurile pe scaune destinate publicului general vor fi organizate pe două niveluri de gradene (talonul, cu accesul publicului la cota superioară a acestuia, și balconul, cu realizarea accesului publicului la cota inferioară a acestuia), cuprinzând zona de tribună est, parțial vest și cele două peluze, nord și sud. Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului (nivelul de acces la talon și balcon) astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație publică etc. Spațiile aferente publicul VIP vor fi grupate în zona de vest, cu zona de scaune în tribuna vest și 40 de loje organizate pe două niveluri (parter și etaj 1), cu parcare subterană prevăzută la nivelul subsolului, cu zona de foaier și alimentație publică organizată la fiecare nivel VIP – demisol, parter, etaj 1 și etaj 3 – skybar.

În zona de vest (la nivelul subsolului) vor fi grupate spațiile destinate sportivilor și oficialilor, precum zona de lucru media. Locurile aferente tribunei mass-media vor fi organizate în zona vest, deasupra lojilor VIP. Studiourile TV cu vedere la teren vor fi amplasate în zona vest, la etajul 3. Zona administrativă va fi organizată fie în zona de est, la etajul 2 (zona de birouri management), fie în zona de vest, la nivelul demisolului, unde vor fi amplasate zonele destinate stewarzilor și pazei. Postul de comandament va fi amenajat la etajul 1, în zona lojilor VIP. Zona de cazare va fi amplasată în zona de est, la etajul 1. Deasupra acesteia se vor dezvolta spațiile destinate departamentului administrativ și marketing. Ambele funcțiuni menționate vor fi situate pe latura de est a terenului.

Suplimentar, pe latura de est este prevăzută amenajarea unui hotel destinat sportivilor, cu o capacitate de aproximativ 24 de unități de cazare, în camere duble. Acesta va beneficia de facilitățile caracteristice unui hotel – recepție, zona de luat masa în regim de catering, oficiu de etaj, circulații verticale și orizontale, zone de relaxare.

Stadionul va avea amplasate la nivelul demisolul, pe zona de vest, spații care funcționează independent de restul stadionului: restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica lași, un fan shop și un magazin cu articole sportive. Aceste spații vor fi ușor accesibile din exterior, cu program de funcționare și în afara meciurilor sportive. Restaurantul va avea o capacitate de aproximativ 240 de persoane și va putea lucra atât independent, cât și în relație cu foaierul VIP, situat adiacent. Cafeneaua va putea acomoda un număr de 70 de persoane.

Pentru fiecare sector de spectatori va fi prevăzut un punct de prim ajutor. De asemenea, vor fi asigurate spații comerciale, zone de alimentație publica și grupuri sanitare. Noul stadion va dispune de facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, inclusiv cu grupuri sanitare dimensionate corespunzător.

Scaunele pentru spectatori vor fi fixe, având dimensiunea de 40 x 50 centimetri și vor fi realizate din mase plastice, rezistente la uzură și vor se vor fixa de gradene pentru a rezista acțiunii mecanice. Acestea vor fi poziționate pe gradene cu o lățime de 84 centimetri, lăsând un spațiu liber, de trecere de 44 centimetri. Treptele care deservesc gradenele nu vor avea o înălțime mai mare de 19 centimetri. Circulațiile vor fi dimensionate astfel încât să asigure evacuarea în siguranță din orice punct. Nu vor exista circulații mai mici de 1,2 metri. Lățimea acestora se va dimensiona în funcție de capacitatea subsectorului pe care îl deservesc”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iași

Sală de sport de 54 milioane euro, în municipiul Iași

In altă ordine de idei, Primăria Municipiului Iași va pregăti construcția unei săli de sport moderne.

O nouă sală de sport modernă va apărea în municipiul Iași. Consiliul Local va discuta un proiect pentru edificarea unei săli de 259 milioane lei (54 milioane euro) cu toate facilitățile pentru competiții internaționale. Sala Polivalentă din centrul municipiului Iași va deveni loc de antrenament pentru competițiile sportive

O nouă sală de sport va apărea în municipiul Iași în perioada următoare. Consiliul Local va discuta în cadrul ședinței ordinare de astăzi, 30 iulie 2020, un proiect pentru edificarea unei săli de 259 milioane lei (54 milioane euro) cu toate facilitățile pentru competiții internaționale. Sala Polivalentă din centrul municipiului Iași va deveni astfel un loc de antrenament pentru competițiile sportive. Proiectul de hotărâre a fost edificat de municipalitate și va fi analizat de aleșii locali ai Iașului pentru a fi aprobat, iar investiția să poată fi demarată. Sala ar urma să fie de peste 15.000 locuri.

Comentarii
 • Să vă fie RUŞINE mincinoşilor, numai în preajma alegerilor promiteţi de toate, iar apoi treceţi la afacerile voastre …NENOROCIŢILOR

 • Teren de fotbal trebuie Iasului, oras universitar FARA Bazin olimpic, fara Patinuar inchis, fara teren de tenis de camp, fara sala de dans sportiv, fara teren de volei, fara etc
  Dar din ce bani va face, fonduri europene cumva???
  Nu v ati saturat ca de 30 de ani sa va promita si dupa adupa alegeri sa uite?
  De 30 de ani sunteti mințiți, votul vostru conteaza!!!

 • Dar crese, gradinite, scoli cand? Atea sunt mai urgente! Sta lumea acasa ca nu are unde da copilul cand ar putea sa lucreze si sa cotizeze la buget… PROSTILOR!

 • „anonim” astea nu aduc voturi si nici bani? Dar l ai intrebat de undevare bani???
  de fezabilitate a facut cu pe pasajul dinPodu Ros, si pentru Bucium!
  Aici se sifoneaza banii

 • Ok!
  E bine să avem o arenă fotbalistică + pistă de atletism + locuri de parcare + hoteluri pentru echipele vizitatoare, acolo unde zice Premarul, undeva pe Moara de Vânt.
  DAR CU O SINGURĂ CONDIȚIE:
  pe locul din Copou, al actualei arene, SĂ NU SE CONSTRUIASCĂ NICI O CĂRĂMIDĂ DE LA VREUN BLOC SAU ORICE ALT PROIECT IMOBILIAR OBSCUR !!!
  In locul acestuia, trebuie construită Sala Polivalentă cu tot ce trebuie: bazin olimpic + sală pentru celelalte sporturi de echipă (HANDBAL, BASCHET, VOLEI) + locuri pentru spectatori.
  Loc e la greu !!!

 • Ce taranoi e Chirica asta . Cele mai urate modele de stadion si sala polivalenta (oricum nu le face) . Om mic …gandire mica . Bai tarane ia si apucate de tren/metro sa legi zonele din juru orasului … stiu o sa zici ca nu e orasul destul de mare . Pai mai prostu satului pana faci tu prima linie de tren/metro o sa treaca 10/15 ani si atunci o sa fie nevoie . Ganditi in perspectiva idiotilor care faceti sosea de centura cù 1 banda pe sens …si sa treaca prin oras …si pe jumate . Fa de jur imprejur cu 3 benzi pe sens …la distanta destul de mare de oras nu prin oras ca asta nu e satul de unde vii tu

Adauga un comentariu