Economic Local

Nu au muncit niciodată la patron, dar acum sunt un exemplu pentru antreprenori! George și Patricia se ocupă de afacerea cu cozonaci și o cafenea și le merge foarte bine. „Ca în orice business, trebuie să ai răbdare” – GALERIE FOTO/VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 16 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu au muncit niciodată la patron dar acum sunt un exemplu pentru antreprenori George și Patricia se ocupă de afacerea cu cozonaci și o cafenea și le merge foarte bine. Ca în orice business trebuie să ai răbdare - GALERIE FOTOVIDEO Exclusiv
George și Patricia au investit 60.000 de euro într-o afacere cu cozonaci și o cafenea

Tinerii George și Patricia au devenit antreprenori la scurt timp după ce au terminat studiile. Au demarat o afacere cu cozonaci în Iași, afacere care s-a dezvoltat rapid, iar, anul acesta, au deschis și o cafenea mică, unde vin angajații băncilor sau clienți și angajați ai clinicilor din centrul orașului. Investiția în laboratorul în care pregătesc cozonacii și în cafenea se ridică la 60.000 de euro. Cei doi ieșeni sunt sociolog și, respectiv, jurist de meserie, dar nu au profesat niciodată în domeniile alese

George Tudor și Patricia Brezeanu sunt doi tineri antreprenori din Iași care au deschis o afacere de succes cu cozonaci, în urmă cu 2 ani. Pentru că sunt pasionați de cafea, anul acesta au amenajat și o cafenea. În cele două afaceri au investit 60.000 de euro. George a terminat Sociologia, iar Patricia – Dreptul, dar nu au profesat niciodată în domeniile alese, ci au vrut să fie pe cont propriu, de aceea și-au încercat norocul în antreprenoriat.

„Eu am avut primul business la 19 ani, în publicitate, împreună cu un asociat. Am mers pe drumuri separate după un timp și mi-am deschis ceva pe partea de detailing auto, un atelier de cosmetică auto. Cosmetizam mașinile pentru oamenii de afaceri din Iași sau cunoscute reprezentanțe auto. Mi-am dat seama că nu pot să fac asta mult timp, pentru că e o muncă fizică grea și, pe la 30 de ani, nu vreau să fiu cu probleme cu spatele sau altele. Am cunoscut-o pe iubita mea în anul 2015 și ea, la fel ca mine, era propriul ei șef, pe partea de traducere legalizată. Cocheta cu bucătăria, dar nu făcuse nimic concret. Acum 2 ani a făcut pagina «Cozonăcescu», a postat primele poze și a început să aibă multe comenzi”, spune George Tudor, tânăr antreprenor din Iași, în vârstă de 28 de ani.

George și Patricia au investit 60.000 de euro în afacerea cu cozonaci și cafeneaua din centrul Iașului

Pentru că perioadele aglomerate erau în preajma sărbătorilor, când primeau comenzile de cozonaci, iar, în restul anului, aveau mai mult timp liber, s-au gândit că ar putea să mai facă ceva, pe lângă cozonaci. Fiind pasionați de cafea de specialitate și având ceva bani puși deoparte, ei au decis să investească într-o cafenea. Au închiriat un spațiu de pe bulevardul Anastasie Panu și au deschis cafeneaua „Trip”. Au investit 15.000 de euro și au deschis-o în luna august a acestui an.

„Noi consumăm cafea de specialitate de vreo 6-7 ani și, pentru că ieșenii au început să fie educați în privința cafelei de calitate, ne-am gândit să încercăm și noi să vindem cafea bună. Când nu suntem în laborator, la pregătit cozonacii, suntem aici. Programul nostru la cafenea este de la 8:00 dimineața, la 15:30. Nu muncim 8 ore pe zi, ca angajații, dar nu ne plângem. Nu regretăm nimic din ce am făcut și, ca în orice business, trebuie să ai răbdare”, mai spune George Tudor.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat povestea a doi tineri din Iași care au deschis o cafenea în centrul orașului.

Patricia, antreprenoare: „Gătitul e o pasiune mai veche și nu m-am gândit că va deveni o afacere”

Patricia, iubita lui Tudor, spune că dintotdeauna și-a dorit să facă ceva al său, iar afacerea cu cozonaci a venit precum o mănușă.

„Am făcut atât eu, cât și Tudor niște cursuri. Gătitul e o pasiune mai veche și nu m-am gândit că va deveni o afacere, dar cererea e mare din partea clienților și am observat că întreabă de noi, mai ales în preajma sărbătorilor. A fost o perioadă obositoare la început, când am deschis, pentru că era un domeniu nou pentru noi, dar ne-am adaptat și ne-am dorit să fim cât mai buni. Cozonacii sunt făcuți în laboratorul din Miroslava, nu folosim E-uri, conservanți… Clienții fideli știu că nu putem face un cozonac în câteva ore. Numai în cuptor am investit 20.000 de euro. Vindem sute de bucăți în perioada aceasta, a sărbătorilor. Prețul pentru cozonacul simplu e 99 de lei, la 1,4 kilograme, și 129 de lei, la aceeași greutate, cel însiropat”, spune Patricia Brezeanu, în vârstă de 27 de ani, din Iași.

Cei care nu au timp să gătească au comandat platouri cu preparate, salată boeuf și sarmale pentru masa de Crăciun.

În cafeneaua celor doi tineri vin clienți care au între 25 și 40 de ani

Clienții lucrează în băncile din zona în care este localizată cafeneaua, dar și în centrele medicale din Iași. Clienții care vin din afara Iașului sunt educați în privința cafelei de specialitate.

„Avem un client care vine o dată pe săptămână și îi place cafeaua de specialitate. Își comandă cafea de specialitate la 200 de lei kilogramul. Deci, știe ce înseamnă o cafea bună. Are 60 de ani. În general, clienții noștri au între 25 și 45 de ani. De luni până sâmbătă e deschis până la 15:30. Am observat că ieșenii sunt foarte sensibili din punct de vedere… meteorologic! Dacă e frig sau plouă, lumea iese la cafea la 11:00-12:00”, spune Tudor, care adaugă că părinții săi și cei ai iubitei, care sunt antreprenori, i-au sfătuit să nu devină patroni, ci să se angajeze. „Eu încă primesc de la tatăl meu mesaje, mail-uri cu locuri de muncă (n.r. – râde). Mama Patriciei a sfătuit-o să trăiască o viață mai relaxantă și să se angajeze”, a încheiat George Tudor.

Adauga un comentariu