Titlurile zilei

Nu este o casă din povești, însă arată ca una! Acoperită cu stuf și văruită cu un albastru superb, o bijuterie pentru Iași. Mătușa Elena are 92 de ani și a construit-o din lut și paie – FOTO

Publicat: 25 mai 2023
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Nu este o casă din povești însă arată ca una Acoperită cu stuf și văruită cu un albastru superb o bijuterie pentru Iași. Mătușa Elena are 92 de ani și a construit-o din lut și paie  FOTO
O bătrână de 92 de ani trăiește într-o casă desprinsă parcă din povești

O casă veche din județul Iași arată ca în povești. Mătușa Elena are 92 de ani și a construit-o din lut și paie, fiind acoperită cu stuf. Este una dintre puținele case care au mai rămas în picioare

Cum e să fii bogat? Să ai aur, case uriașe, mașini de lux? Să ai sănătate și un acoperiș deasupra capului? Să ai iubire? Greu de spus… La vreo 30 de kilometri de Iași, bogăția stă într-o casă mică din lut, paie, stuf, dar și în sufletul ei. Mătușa Elena, așa cum îi spun câțiva care îi mai trec pragul, are 92 de ani și locuiește de când se știe în comuna Movileni.

Casa ei este una dintre puținele care mai sunt în picioare în județul Iași. A fost construită acum 70 de ani, din lut, paie și stuf, fiind una de poveste. Pereții văruiți cu o nuanță de albastru deschis ca cerul și acoperișul de stuf te trimit într-o clipă înapoi în timp.

O casă ca în povești, acoperită cu stuf și văruită cu un albastru superb

Mătușa Elena și-a amintit cum a construit casa de parcă totul s-ar fi petrecut în urmă cu câteva zile, nu cu 70 de ani. Când s-a apucat de construcția casei, războiul abia se terminase. Atât ea, cât și soțul ei, Vasile, erau extrem de săraci. Nu aveau nimic, doar viitorul în față. Au primit un petic de pământ și s-au apucat de treabă.

„Cu bărbatul meu am făcut-o… Noi doi. Am cărat lut, paie, am bătut stuf… Așa se făceau. Eram vai de capul nostru… Nu aveam nimic, abia se terminase războiul. Am muncit zi și noapte să o ridicăm… Aveam două încăperi și un coteț de găini în capăt. Atât”, a spus Elena, cu ochii împăienjeniți de timp.

Singură pe lume la 92 de ani

Chiar dacă a fost o casă construită cu multă dragoste, familia mătușii Elena nu a fost mereu cu zâmbetul pe buze. În urmă cu 28 de ani, Lucreția, fata bătrânei, s-a stins. După 3 ani a murit și soțul ei, iar în urmă cu doi ani, în pandemie, s-a dus și Gavril, cel de-al doilea copil al femeii.

„De când a murit și Gavril am rămas singură. Am avut câteva găini, dar mi le-au furat și pe alea. Am un sat întreg de neamuri, dar nimeni nu vine la mine. Mi-e și rușine cât am trăit de mult. De acum e gata, nu mai vreau”, a spus bătrâna.

Acum, de urât îi ține un câine. Deși abia se mișcă de colo colo, mătușa Elena se gospodărește singură și are grădina pusă la punct. De asemenea, vechea casă din lut parcă așteaptă din nou oaspeți, dar niciodată nu va mai fi la fel. Micuța casă acoperită cu stuf rămâne una dintre puținele de acest gen din Iași.

Comentarii
  • Ati fumat ceva ? asta este un bordei sarantoc care sta sa se darime !, poate o fi casuta din visele voastre cind erati voi saraci , asa ceva aveau si acum 50, 60 de ani doar gypsanii si ultimii vacari ai satului , si bunicii mai care erau agricultori, plugari, au facut acum vreo 90 de ani casa pe temelie de piatra care ai puteai zice casa, cu 2, 3 camere, cerdac, magazie, cotete

  • Ciureo, bunicii tai au construit un kkt. Dacă te-ai trage dintr-o familie de calitate, n-ai fi asa de mâhnit și n-ai scrie comentarii de jumătate de foaie, zilnic, de om frustrat și amarat.

  • Cine și-a dorit admitere la facultate doar cu buletinul? Dar desființarea examenelor de admitere în treapta a II-a de liceu și facultate? Dar autorizarea învățământului privat ca să poată termina o facultate X și Y, care au dat admitere de n ori la stat și n-au intrat? S-a țipat că nu e bună organizarea învățământului de tip comunist. Acum se culeg roadele. Avem profesoare la grădiniță și învățământ primar, deși era suficient și liceul pedagogic care pregătea foarte bine cadrele , dar după vechea organizare. Procurorul H., absolvent de privată, se milogea să obțină un loc de cazare prin Târgușor Copou. Ați văzut ce a ieșit din el. Gem instituțiile statului de haretiști și alte private – persoane de peste 40 de ani care nu reușeau să intre la universitățile de stat, iar acum fac legea și sunt și foarte uniți și agresivi, pentru că sunt fericiții posesori ai unui carnet de partid, nu contează culoarea. Scoatem de la naftalină subiectele care se dădeau la titularizare înainte de 2000, le aplicăm și cine nu promovează, rămâne pe tușă. Nu vă faceți iluzii cu tinerii bine pregătiți! Vin în școli și nu știu să pună note sau absențe… cu materia sunt… cool. Și ca profi sunt cool, empatizează cu elevii, fac schimb de țigări și de experiențe… de viață. Consiliul elevilor e întrebat, consiliul părinților e consultat, poftim rezultate.Când este vorba de învățătură nu-i loc de negociere – știi sau nu știi.

  • e plina tara de astfel de case in mediul rural. nu e e ceva „OAU !!!” care au mai lucrat prin strainatate si-au facut case din BCA, caramida, acoperis din tabla ondulata, antene satelit, termopane, s.a.

    in Romania lui 2023 inca e o banalitate ca in mediul rural sa ridici casa, cotet, grajd din chirpici. nu e o rusine.

    bunicii mei la tara la BIVOLARI, iASI au inca casa ridicata din chirpici, varuita cu albastru, tocurile la geamuri si usi la fel cu albastru sau verde, prin casa, veranda, shala, s.a. in timp si-au mai pus o usa de termopan, o tabla ondulata pe casa, o antena satelit, na… lumea chiar daca e saraca cu pensie de CAP si GOSTAT incearca inca sa mai tina pas cu vremurile.

  • Pentru anonimul care ma tot musca de cur si tot imi umbla cu botul pe la prohab pe aici pe la comentarii, desi nu meriti osteneala ca sa ati raspund am so fac totusi din mila !, deocamdata vad ca tu esti un frustrat care intra in atacuri de panica cind ma simti pe aici ceia ce denota ca esti un suflet retardat cu anxietati care simte nevoia sociopata de altfel sa atace in stinga si in dreapta pe cineva , fara discernamint , bai saracule ofticat veziti de facturile tale si de datoriile tale sarantocule si nu mai avea tu grija mea nici a vietii mele nici a bunicilor mei , bai puta de catel bunicul meu toata viata a facut case prin comuna Ciurea si era cel mai cunoscut si cautat acum citiva zeci de ani in urma !, pe cind bunicii tai mincau cu lingure de lemn !, aa da si eu tot in constructii de peste 30 de ani si mai mult prin strainatate !, da mai amaritule am casa cu etaj , curte, gradina si livada si teren sa pun un cartier in el !, mojicule veziti de soarta ta zborsita tristule !

Adauga un comentariu