Eveniment-Social

Nu este o glumă! Chiar așa arată parcurile din Iași în 2024. Doar printr-o minune, copiii scapă cu viață – FOTO

Publicat: 14 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Nu este o glumă Chiar așa arată parcurile din Iași în 2024. Doar printr-o minune copiii scapă cu viață - FOTO
Locurile de joacă pentru cei mici sunt reale pericole. Leagănele sunt deteriorate, iar copiii se pot accidenta foarte ușor

În anul 2024, parcurile pentru copii devin din ce în ce mai nesigure. Administrația publică locală, în speță Primăria Iași, oferă aceeași promisiune privind reabilitarea și modernizarea lor

Probleme uriașe în spațiile de joacă pentru copii, din Iași. Acestea au devenit reale pericole pentru cei mici, care se pot accidenta foarte ușor. Municipalitatea promite de anul trecut că rezolvă problemele, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Nici în 2024, parcurile pentru copii, din Iași, nu sunt reabilitate. Cetățenii primesc doar promisiuni din partea municipalității

Locurile de joacă pentru copii ar trebui să fie unele dintre cele mai sigure locații unde cei mici să își poată petrece timpul liber, unde să se poată juca în siguranță și unde să poată socializa, însă acest lucru nu este posibil din cauza dezinteresului din partea Primăriei Iași, în speță edilul Mihai Chirica, ce știe doar să promită proiecte peste proiecte, dar ieșenii nu văd absolut nimic. Acesta ia ochii electoratului cu machete peste machete și promisiuni peste promisiuni, care se finalizează doar cu vorbe deșarte. În toate cartierele orașului sunt probleme majore cu privire la situația locurilor de joacă, iar siguranța celor mici este pusă în pericol din cauza defecțiunilor.

Spre exemplu, în cartierul Tătărași, majoritatea parcurilor arată deplorabil, gardurile sunt deteriorate, iar din coșurile de baschet a rămas doar scheletul metalic. Mai exact, în parcurile din zona străzii Vasile Lupu, celor mici le este pusă viața în pericol, leagănele sunt legate cu bandă adezivă și coliere de plastic, iar șezutul este spart, panourile pe care ar fi trebuit să fie publicate regulile spațiului de joacă sunt inexistente. Mai mult decât atât, podeaua este vălurită, plină de denivelări, iar copiii se pot lovi cu ușurință.

Un caz asemănător este și în parcurile din zona străzii Chiurchi, unde nici coșurile de baschet nu mai există, iar mizeria este ca la ea acasă, sticle sparte, pet-uri de băuturi alcoolice goale, pachete de țigări și deșeuri menajere sunt prezente la fiecare pas. Gropile de pe terenurile unde ar fi trebuit să se poată realiza activitățile sportive sunt reale pericole, spațiile nu pot fi folosite nici în acest caz în siguranță.

Promisiuni peste promisiuni din partea Primăriei Iași

Primăria Iași promite, de ani de zile, reparații capitale în parcurile pentru copii, însă acest lucru a rămas doar la nivel declarativ din partea edilului Mihai Chirica, ce ori de câte ori are ocazia prezintă doar proiecte pompoase și nerealizabile. Contactați de reporterii BZI și în cazul parcurilor din cartierul Tătărași, municipalitatea ieșeană a promis din nou rezolvarea problemelor, așa cum a făcut și anul trecut, după ce o nenorocire se putea întâmpla atunci când un copil a ajuns la spital pentru că lanțul unui leagăn s-a desprins.

„În bugetul pe anul 2024 au fost prinse pentru zona Tătărași 11 locuri de joacă pentru proiectare, care vor fi efectuate în acest an, iar pentru execuție sunt două, tot pentru acest an. La restul locurilor de joacă din cartier se va interveni cu lucrări de întreținere și reparații imediat ce vremea o va permite”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

În același sens, ne întrebam când va veni acea vreme care va permite administrației publice locale să-și trimită echipele pentru remedierea problemelor în contextul în care în ultimele săptămâni nici nu a nins, nici nu a plouat, iar temperaturile au fost primăvăratice. Practic, dacă municipalitatea ieșeană promitea că, în 2023, va interveni în parcurile unde sunt necesare reparații, acest lucru a fost amânat anul acesta.

Amintim aici și faptul că, pe Aleea Rozelor, numărul 21, ferit de ochii administrației publice locale, locul de joacă arată parcă desprins dintr-un film horror. Balansoarul este vechi, deteriorat și plin de rugină, iar decorul ce îl înfățișează pe Mickey Mouse le dă fiori copiilor, arătând ca un personaj negativ. Și parcurile de pe strada Decebal, numărul 9/13 și numărul 24, au fost uitate de ani de zile. Toboganele sunt deteriorate, îmbinările modulelor sunt crăpate, iar șuruburile sunt ruginite. Mai mult decât atât, din cauza faptului că municipalitatea ieșeană nu s-a sinchisit să pună măcar pietriș sau chiar acea mochetă cauciucată, parcurile nu mai pot fi folosite de cei mici, fiind pline de noroi.

Nici în anul 2024, parcurile pentru copii nu vor fi sigure. Promisiunile administrației publice locale sunt amânate de la o zi la alta, de la o lună la alta și de la un an la altul. Locurile de joacă din Iași au devenit reale pericole pentru cei mici, iar municipalitatea transmite doar promisiuni.

Comentarii
  • Locurile de joaca pentru copiii ar trebui desfiintate. Toate. Genereaza prea multa galagie si sunt prea aproape de geamurile oamenilor.
    Daca puiesti, nu avem obligatia sa iti asiguram loc de joaca pentru boracii tai, pe banii nostri.

  • Ca se strica, poate sunt proaste.
    Dar daca nu sunt chiar cele mai ieftine de pe piata, vandalismul nu se pedepseste?
    Unde e politia locala? Tot la belit ochii dupa gagici?

Adauga un comentariu