Coronavirus

Număr extrem de mic de cazuri de gripă în toată lumea: Virusul gripal, afectat de COVID-19!

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Numărul cazurilor de gripă este extreme de mic, acesta scăzând foarte mult în toată lumea, potrivit datelor colectat de Organizația Mondială a Sănătății. Estimările specialiștilor, la nivel global, arată că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Una dintre explicații este că izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. O altă explicaţie interesantă este cea legată de interferenţa virală.

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate publică din Anglia au studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Așa au descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

Număr extrem de mic de cazuri de gripă. Ce spune un medic infecționist

Medicul infecționist Ana-Maria Dobrotă susține că în momentul în care o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri.

De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă.

Aproape jumătate de milion de oameni mureau din cauza virusului gripal

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că există aproximativ 3-5 milioane de cazuri grave şi până la 500.000 de decese asociate anual cu gripa sezonieră.

Deşi experţii spun că scăderea infecţiilor cu gripă a redus presiunea asupra sistemelor de sănătate şi a scăzut numărul de decese, există, de asemenea, îngrijorarea că scăderea fără precedent a cazurilor ar putea avea un impact negativ asupra nivelului imunităţii în sezoanele următoare.

„Am văzut cele mai mici rate de transmitere a altor infecţii virale pentru această perioadă a anului. S-ar putea ca dacă nu avem infecţii în acest sezon, oameni vor fi fi mai vulnerabili în sezonul viitor, acesta este cu siguranţă un aspect pe care va trebui să îl monitorizăm cu atenţie”, a spus Ben Marais, expert în boli infecţioase la Universitatea din Sydney.

Vaccinul antigripal este eficient împotriva Covid-19?

Oamenii de știință susțin că vaccinul antigripal inactivat quadrivalent utilizat în Țările de Jos în sezonul gripal 2019-2020 a fost capabil să inducă un răspuns imun, precum și o îmbunătățire a răspunsurilor citokinice.

„Un vaccin gripal cvadrivalent inactivat poate induce răspunsuri imune provocate împotriva SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la o protecție relativă împotriva Covid-19. Aceste date, împreună cu rapoarte independente recente similare, susțin efectul benefic al vaccinării împotriva gripei și sugerează importanta sa în timpul sezonului gripal 2020-2021 pentru a proteja împotriva celor două infecții”, se arată în studiu.

Adauga un comentariu